Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел варіан ТВТ (15).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
586.1 Кб
Скачать

3. Обладнання для заморожування, зберігання I транспортування сперми.

Для заморожування, зберігання i перевезення сперми в племпідприємствах i в господарствах використовують складну кріогенну техніку та обладнання, а також як охолоджувач рідкий азот. Зокрема, застосовують посудини Дьюара, якi умовно поділяють на кілька типів: великі стаціонарні сховища, в яких зберігають заморожену сперму на племпідприємствах; широкогорлі посудини для заморожування сперми у виробничих умовах племпідприємств; посудини для зберігання замороженої сперми в господарствах; посудини для внутрішньогосподарського транспортування сперми; посудини у вигляді транспортних резервуарів для транспортування рідкого азоту iз заводів у племпідприємства та iз племпідприємств безпосередньо в господарства.

Будова всіх посудин приблизно однакова. Вiдмiннiсть є тільки в розмірах, типі теплоізоляції та деяких пристосуваннях. Усередині зовнішнього кожуха міститься двостiнна посудина Дьюара, мiжстiнний простір якої заповнений порошковою або багатошаровою теплоізоляцією. В цій посудині створено вакуум. У нижній частині посудини розміщена камера з адсорбентом для поглинання газів. Зверху посудина закривається кришкою з пробкою, яка виготовлена з пінопласту.

Найчастіше для зберігання сперми в умовах господарства користуються посудинами таких марок: СДС-5, СДС-20, СДС-3О-1, Харкiв-30, Харкiв-34А, АТ-4, АТ-6 та iн. Кожна посудина має технічні данi, якi описано в паспортах.

Для зберігання i створення запасів сперми в племпідприємствах у стаціонарних сховищах застосовують посудини марок ХСЖА, КВ-6202, ХВ-02, ХВ-05. Для перевезення рідкого азоту застосовують транспортні резервуари різної місткості (ТРЖК-4М, ТРЖК-2У, ТРЖК-7М, ТРЖК-8, ТРЖК-3), що встановлені на автомашинах i обладнані спеціальними пристроями для наповнення та спорожнення резервуара.

Треба зазначити, що при організації заморожування i зберігання сперми, а також при роботі з кріогенним обладнанням слід суворо дотримуватися правил техніки безпеки з рідким азотом. Рідкий азот – це безбарвна рідина, питома вага якого становить 0,8. Потрапляючи на тіло, він спричинює тяжкі опіки, тому працювати з ним можна тільки в шкіряних рукавицях, захисних окулярах i щільному одязі, i закривати верх взуття. Якщо рідкий азот потрапить на незахищену ділянку шкіри, слід негайно обмити водою.

Рідкий азот у посудину Дьюара заливають повільно. При цьому забороняється заглядати в горловину посудини, оскільки можливе викидання азоту. Посудину з азотом ставлять подалі вiд теплого місця, причому кришкою i пробкою закривають нещільно.

Якщо на горловині посудини намерзає лід, то це свідчить про порушення теплоізоляції. Такі посудини використовувати не можна, їх потрібно замінити новими.

У приміщеннях, де знаходяться посудини з рідким азотом, обов’язково потрібна добра вентиляція, оскільки підвищена концентрація азоту, що випаровується, може викликати у людини непритомність.

При транспортування рідкого азоту слід надійно закріплювати посудини, щоб запобігти їх падінню, пошкодженню та можливим вибухам.

Тема: «Ветеринарно-санітарні правила штучного осіменіння сільськогосподарських тварин».

План.