Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел варіан ТВТ (15).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
586.1 Кб
Скачать

2. Ветеринарно – санiтарнi правила на племоб’єднаннях, племпідприємствах I елеверах.

Племоб’єднання, племпідприємства, елевери є підприємства закритого типу. Вони повинні мати комплекс типових виробничих приміщень, у тому числі ветеринарний пункт, приміщення для тварин, вигульний двір, майдан для моціону, склад для фуражу, гноєсховище, ізолятор, карантинне відділення. Їх територія поділяється на такі зони: „А” – виробнича зона суворої ізоляції, що обгороджується суцільним забором висотою до 2 м, тут знаходяться приміщення для плiдникiв, манеж для одержання сперми, вигульний двір, майдан для моціону, лабораторно – технологічне приміщення зі спермосховищем; ,,Б” – умовно закрита господарська зона, обгороджується забором до 1,5 м, тут знаходиться склад кормів, ветеринарний ізолятор, приміщення для передачі сперми для транспортування до господарств; ,,В” - умовно відкрита зона, тут знаходиться адміністративне приміщення, гараж, склад палива, котельня тощо. Карантинне відділення має бути розташованим не менше, ніж за 250 м вiд племпiдприемства, тут повинні бути розвантажувальний 1 завантажувальний пристрій. Сполучення між зонами має бути мінімальним через дезбар’єри, дезковрики.

Комплектування племпідприємств і елеверів тваринами здійснюється тільки пiсля їх ветеринарно – профілактичних і діагностичних обробок та по закінченню встановлених карантинних термінів. Плідники, якi надходять на племоб’єднання, підприємства, елевери, ставляться на карантин. Тварини, якi надходять з областей України підлягають карантинуванню протягом 30 діб, а закордону – 60 діб. Пiд час карантину плідники обстежуються щодо наступних хвороб: бугаї – туберкульозу, лептоспірозу, лейкозу, бруцельозу, трихоманозу, вибрiозу; барани і козли – бруцельозу, лістеріозу, вірусного аборту; кнури – туберкульозу, бруцельозу, чуми, лептоспірозу; жеребці – сапу, бруцельозу, парувальну хворобу тощо. Плідники, якi постійно виділяють сперму з бактеріальною забрудненістю, підлягають лікуванню або вибраковуються. На всіх плiдникiв має бути заведений ветпаспорт.

Карантинний комплекс виноситься за межі племоб’єднання, підприємства, элевера чи ферми.

Плідники підлягають ветеринарному обстеженню згідно затвердженого плану.

Раз протягом місяця на підприємстві i в елеверi проводять ветеринарно – санітарний день. Цього дня виконують наступні роботи: ретельне ветеринарне обстеження плiдникiв; розчистку і

обрізування копит; ретельне очищення всіх приміщень і їх дезинфекцію. Очищають стiни, вікна, стелю, годівниці, а також майдан для автотранспорту.

Пасовище для плiдникiв має бути обгородженим парканом.

Корми для плiдникiв заготовляють на територіях і в господарствах, благополучних вiд заразних хвороб тварин, що має бути засвідчено відповідними документами ветеринарних установ. Якість кормів періодично перевіряють в агрохiм- або ветлабораторiях на поживність i доброякісність. Корми, що визнані враженими або містять токсичні речовини, шкідливі домішки тощо до згодовування не допускаються.

Персонал, який контактує з плідниками, має періодично підлягати медичному контролю на вiдсутнiсть зоонозних захворювань.