Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел варіан ТВТ (15).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
586.1 Кб
Скачать

1. Особливості утримання плідників у зимовий I літній періоди.

2. Видові особливості I значення повноцінної годівлі племінних плідників при різних режимах їх використання.

Література:

М. П. Журавель, В. М. Давиденко. Технологія відтворення сільськогосподарських тварин. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Видавничий Дім «Слово», 2005. – с.19-32.

1. Особливості утримання плідників у зимовий I літній періоди.

Відтворення поголів’я тварин починається з осіменіння самок. Осіменіння буває природне та штучне. При природному осiменiннi плідник вводить статевий член у статеві шляхи самки і при цьому виділяє сперму. При штучному осiменiннi сперму плідника вводять у статеві органи самки спеціальними інструментами В обох випадках велике значення мають особливості режимів раціонального утримання, використання i годівлі племінних плідників, оскільки незначні порушення їх призводять до зниження спермопродуктивності, а також можуть вивести плідника з ладу на певний час.

Однією з умов для всіх видів плідників є їх добре утримання: своєчасне купання або чищення, забезпечення достатнім моціоном, утримання в чистих, сухих i світлих приміщеннях. Відсутність цих умов i особливо проведення недостатнього моціону призводять до зниження апетиту i погіршення загального стану здоров’я плідників, внаслідок чого знижується статева активність, що негативно впливає на спермопродуктивність.

Важливим фактором, який забезпечує високі відтворювальні якості плідника, є правильний режим його використання. Останній залежить від виду, вику та умов годівлі плідника. Взяття сперми повинно бути обґрунтованим. При частих садках зменшується кількість виділеної сперми, погіршується її якість. Спостерігаються випадки, коли плідник виділяє сперму, в якій відсутні спермії (це явище називається аспермією). Якщо сперму від плідника одержують рідко, то це призводить до зниження спермiогенної функції сім’яників. Спермії у придатках старіють i багато виділяється їх мертвими. Використання такої сперми значно знижує запліднюваність самок.

Найважливішим фактором одержання високоякісної сперми є повноцінна годівля плідників. Їм треба згодовувати достатню кількість кормів високої якості, багатих на білки, вітаміни (особливо А i Е) та мінеральні речовини (передусім кальцій i фосфор). Так, недостатня кількість у раціоні плідника вітаміну А призводить до порушення сперміогенезу, а вітаміну Е – до дегенерації епiтелiю сім’яних канальців. Внаслідок чого у самців спостерігається аспермія.

Складаючи раціон, слід уникати введення в нього великої кількості грубих і соковитих кормів, оскільки це погіршує якість сперми i знижує статеву активність плідника. Один раз на місяць плідників потрібно зважувати, щоб не допустити ожиріння або зниження вгодованості їх, тобто плідник повинен перебувати в заводському тiла. Особливу увагу звертають на підтримання доброго апетиту, що забезпечується зміною раціону через кожні 2-4 тижня.

На спермопродуктивність плідників сприятливо впливають також корми тваринного походження – курячи яйця, збиране молоко, коров’яче i м’ясо-кісткове борошно тощо, особливо в періоди інтенсивного використання їх.

Правильне утримання, використання i повноцінна годівля плідників - основні фактори, які забезпечують підвищення статевої активності, високі показники спермопродуктивності, стійкість проти захворювань, статевих відхилень тощо.

Якість і кількість одержуваної плідників сперми статева функція та строк використання залежить в основному від вiку, з якого починається господарське використання, навантаження, а також від умов годівлі та утримання. Незадовільні умови утримання не тальки затримують розвиток молодих плідників, а й пригнічують їхню статеву функцію. Статева активність плідників часто залежить від температури повітря. Так при низьких температурах i в дуже жаркі дні вона знижується. Особливо помітна сезонність прояву статевої активності у баранів і жеребцiв-плiдникiв. Пригнічення статевої функції у жеребців спостерігається в осіннє-зимовий і літній періоди, а у баранів – зимово-весняний і літній періоди i зумовлене температурою повітря, інтенсивністю освітлення та іншими факторами зовнішнього середовища. Тому, створюючи сприятливі умови для плідників, можна уникнути сезонного прояву статевої функції протягом року одержувати від них сперму високої якості.

Плідників у літній період слід утримувати на пасовищах із розрахунку 0,3-1,0 га на кожного бугая або жеребця і 0,10-0,15 га на кожного барана або кнура. Умови стійлового утримання плідників у приміщеннях павині відповідати встановленим зоотехнічним і ветеринарно-санітарним вимогам: бути чистими і сухими, з доброю вентиляцією, без протягів, температура повітря взимку – 6-8°С, відносна вологість – не більш як 80%, світловий коефіцієнт – 1:10...1:15. Для напування плідників слід використовувати тільки чисту воду, температура якої 12-150С.