Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел варіан ТВТ (15).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
586.1 Кб
Скачать

3. Гальмування статевих рефлексів, порушення статевої функції у плiдникiв I способи боротьби з ним.

У роботі племпiдприємств (станцій ш/о) частою причиною порушення статевої функції плiдникiв є гальмування статевих рефлексів i особливо їхнього умовного характеру. При правильній органiзацiї годівлі й утримання причинами гальмування статевих рефлексів у плiдникiв (найчастіше у бугаїв є: несподівані, раптові звуки; грубе i невміле поводження з плідниками; порушення правил підготовки i використання штучної вагіни; присутність сторонніх людей, нові запахи, зміни світла, місця взяття сперми; одноманітність обстановки, тощо. Перелічені причини призводять до зниження кількості та якості виділюваної сперми, відмови від садок або виділення сперми. Іноді це призводить до виходу з ладу дуже цінних плiдникiв на тривалий час.

Для запобігання гальмуванню статевих рефлексів при взятті сперми вiд плідників треба завжди дотримуватись тиші, завчасно привчати їх до приміщення, де беруть сперму, а також до присутності техніків. Манеж повинен мати добрі освітлення та вентиляцію, в ньому не повинно бути сторонніх осіб.

У бугая часто виявляється гальмування статевих рефлексів на тварин, з якими їх утримують в одному приміщенні. При цьому плідник збуджується, але не має підкріплених подразнень садкою, внаслідок чого у нього i виникає згасаюче гальмування на цих тварин. Тому треба добирати таких тварин, до яких плідник не звик.

Численні відмови бугая вiд садок або виділення сперми низької якості відбувається через грубе або невміле поводження з плідниками. Це призводить до вироблення негативного норову i буйної поведінки плiдникiв.

Статеві рефлекси у плiдникiв, особливо рефлекс еякуляції часто гальмується через порушення правил підготовки й використання штучної вагіни: надто низька температура, погане змащування стінок, надлишок або недостатня кількість води, вiд того стінки стають тугими або слабкими, недостатній тиск, неправильне тримання вагіни при взятті сперми, грубий дотик до статевого члена тощо. Внаслідок чого у плідника виробляються дуже стійкі гальмівні рефлекси.

Гальмування статевих рефлексів у плiдникiв значно залежить вiд обстановки, де одержують сперму, наприклад, коли, їх уперше привели в нове приміщення. Щоб скоротити період гальмування i не допустити утворення умовних гальмівних рефлексів, плідника поступово привчають до обстановки манежу, присутності техніка i до вигляду штучної вагіни. Протягом цього періоду брати сперму потрібно тільки в однакових умовах, а також у присутності або після взяття сперми вiд іншого плідника. Баранів привчають до нової обстановки не поодинці, а навпаки, невеликими групами.

Тривала однакова обстановка, у який беруть сперму, постійне повторення тих самих подразників викликають у плідника сонливо гальмівний стан. Плідники (переважно бугаї довго стоять біля підставної тварини, в них погано виявляються статеві рефлекси, іноді кладуть голову на тварину в станку i так стоять тривалий час. Для того щоб запобігти цьому, потрібно докорінно змінити обстановку, де беруть сперму, створити умови для почергової зміни процесів збудження і гальмування за допомогою холостого підведення плідника до підставної тварини чи самки.

Гальмування статевих рефлексів у плiдникiв має деякий зв’язок з порушенням їхньої статевої функції. Найістотнішими і частими порушеннями є: онанізм, аспермія, олiгоспермiя, некроспермія i тератоспермiя.

Онанізм у плiдникiв завдає значної шкоди в роботі племпідприємств. Плідники звикають опанувати ще в молодому вiцi. Ознакою цього явища є витягання спини догори, неодноразове випускання статевого члена з препуція, а також виділення сперми невеликими порціями. Відучити плiдникiв вiд цієї звички дуже важко. Як правило, плідники починають опанувати (особливо бугаї) вранці після вставання. Причиною виникнення цієї звички є неправильне використання плiдникiв (нечасті садки) i вiдсутнiсть належного моціону. Для запобігання опануванню після вставання тварини відразу в годівницю кладуть корм, підв’язують голову вгору, щоб бугаї не ставали у звичайну при опануванні позу, в крайньому випадку перешкоджають виділенню сперми різким окриком або навіть легким ударом.

Аспермія – вiдсутнiсть сперміїв в еякуляті. Це явище спостерігається тоді, коли у сім’яниках не утворюються спермії внаслідок дегенеративних процесів у кручених канальцях сім’яників. Причиною цього є: неповноцінна годівля, захворювання організму або сім’яників, надмірне використання плiдникiв, закупорювання вивідних протоків при двосторонньому запаленні придатків сім’яників або сiм’япроводiв.

Олiгоспермiя – перехідний стан до аспермії або незначна поява сперміїв внаслідок відновлення сперміогенезу. Однак такі спермії маложивучi. Олiгоспермiя виникає здебільшого з тих самих причин, що й аспермія.

Аспермія й олiгоспермiя, як правило, усуваються після поліпшення годівлі та утримання, а також пiсля встановлення правильного статевого режиму використання плідника.

Некроспермiя – виділення мертвих сперміїв з еякулятом. Найпоширенішими причинами некроспермiї є порушення функції придатків сім’яників, хронічні запальні процеси сім’яників та їхніх придатків, придаткових статевих залоз, ампул сiм’япроводiв, якi виникають внаслідок інфекції травм, обмороження. Досить поширеною причиною некроспермiї є статеве збудження плiдникiв, яке не закінчується еяколяцією. При збудженні ампули сiм’япроводiв наповнюються сперміями, якi швидко гинуть. Для того щоб запобігти цьому, треба усунути вищезазначені причини.

Тератоспермiя – наявність у спермі значної кількості патологічних сперміїв. Сперма з великою кількістю патологічних сперміїв (більше 18%) для осiменiння не використовується. Причиною цього може бути порушення терморегулюючої функції мошонки i захворювання сім’яників.

Тема: «Фізіолого – біохімічні властивості сперміїв і технологія одержання сперми у плідників сільськогосподарських тварин».

План.