Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Культура КУНАШЕНКО 2.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Аксіологічна концепція культури.

Засновниками аксіологічної концепції культури були німецькі вчені В. Дільтей (1833-1911рр.), В. Віндельбанд (1848-1915рр.) та Г. Ріккерт (1863-1936рр.). Вони визначали культуру як « світ втілених цінностей », котрі реалізовує людина внаслідок своєї діяльності. В. Дільтей, розподіляючи всі науки за своєю методологією на два блоки (науки про дух і науки про природу) , вважав, що людина може пізнати себе інтуїтивно лише в духовній цілісності з культурою через механізм вироблення певних цінностей. В. Віндельбанд і Г. Ріккерт визначили культуру в проекції цілеспрямованості людини як «творчої істоти», в котрій цінність є елементом внутрішньої організації культури як цілісної системи.

У цих концептуальних межах культурологи, зокрема Павло Гуревич, вважають, що культурною цінністю може бути:

  • певна нова ідея, що є для індивіда (суспільства) якимось орієнтиром у житті;

  • соціокультурний стандарт, або норма (роби так , не роби інакше);

  • суб’єктивний образ, який прагне до ідеалу, внутрішньої гармонії;

  • конкретна поведінка (стиль життя).

У кожній культурі є свої цінності, хоча всі вони й підпорядковані, проте перебувають у певній ієрархії.

З погляду діяльності людини, аксіологи розглядають артефакти (з лат. artefaktum − штучно зроблений)культури, що мають яскраву фізичну оболонку-матеріальні цінності й продукти духовної та художньої творчості − духовні цінності.

Антропологічна, чи функціональна концепція культури.

Функціональні концепції ґрунтуються на висновку Е. Тайлора про культуру як біологічну природу людини та її безпосередню адаптацію до умов навколишнього середовища та частково на еволюціоністській теорії Ч. Дарвіна. Названі концепції розглядаються в працях їхнього засновника – Б. Малиновського (його погляди розглядалися в пунктіз.12), К. Леві-Строса (його погляди розглядалися в пункті 3.14), американського етнографа А. Кребера (1876-1960рр.) та багатьох інших.

Суть цих концепцій полягає в тому, що культура пов’язана з потребами людства. Броніслав Малиновський розподілив ці потреби на три групи. Первинні потреби − це продовження роду. Культурними відповідями на них були поява родової общини, розвиток знань, освіти та житлових умов. Похідні потреби – спрямовані на виготовлення та вдосконалення знарядь для праці, наслідком чого є розвиток економіки та культури господарювання. Інтегративні потреби, що об’єднують людей і набувають прояву в політичній організації суспільства.

На підставі дослідження й обробки великої кількості етнографічного матеріалу з історії первісного суспільства Клод Леві-Строс, застосовуючи методи структурної лінгвістики, а Б. Малиновський,формулюючи основні принципи функціонального аналізу культури, дійшли висновків, що кожна культура як функціональна єдність суспільства є цілісною, тому й загальнолюдська культура є цілісним утворенням. Тож у сучасній культурологічній науці використовують назву «функціональні», чи «структурно-функціональні» концепції культури.

Застосовуючи метод системного аналізу, антропологічну концепцію розривав А. Кребер, доповнивши її теорією стилів фундаментальних форм культури. Він довів, що стиль властивий усім великим культурам та їхнім основним формам (не тільки мистецтву, а й науці, ідеології,моралі,свідомості,способу життя тощо).Носіями,що визначають стиль епохи, чи цивілізації, на думку вченого,є геніальні особи, котрі роблять істотний внесок у розвиток якоїсь галузі культури. Він узагальнив різні стилі локальних культур і сформулював концепцію стилів загальнолюдської цивілізації.