Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
299.01 Кб
Скачать

А.*Макроліди в. Пеніциліни

С. Цефалоспорини

Д. Фунгіциди

Е. Аміноглікозиди

8.У пологовому будинку за останні 6 годин народилось 7 немовлят. Двоє - від матерів носіїв HBsAg, решта - від HBsAg -негативних матерів; але 2-5 років тому ці матері хворіли ВГА, ВГВ, ВГС. Які діти з профілактичною метою вакцинуються в першу чергу проти ВГВ?

A .* Діти від матерів носіїв HBsAg.

B.Діти від матерів, що хворіли ВГВ

C.Діти від матерів, що хворіли ВГА

D.Діти від матерів, що хворіли ВГС.

E.Діти від матерів, у яких не знайдено HBsAg.

9. Хлопчик народився в асфіксії на 40 тижні 6-ї патологічної вагітності (мала місце загроза зриву, гестоз І типа ІІ-ї половини), 3-х пологів . Матері 40 років. Стан дитини важкий, вага 2 кг, мають місце ознаки недозрілості, симптом гідроцефалії. Шкіра бліда, жовта, акроціаноз. Тони серця глухі, грубий систолічний шум в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Окулістом виявлено хоріоретиніт. Ваш попередній діагноз?

A. *Уроджений токсоплазмоз

B. Гемолітична хвороба новонароджених

C. Сепсіс

D. Уроджена вада серця

E. Уроджений гепатит

10. У недоношеної дитини з вагою 2000 г діагностована внутрішньоутробна інфекція з ураженням печинки, мозку, геморагічним синдромом. Вагітність перебігала з рінофарингітом, слабкістю, субфебрілітетом. При проведенні ІФА у дитини виявлено: анти-герпес-IgG–:800, анти-токсоплазма-IgG – 1:200, анти-цитомегаловірус-IgG – 1:600, анти-цитомегаловірус-IgМ – 1:100. Яка найбільш вірогідна етіологія захворювання?

А.*Цитомегаловірус

В. Токсоплазма

С. Герпес

Д. Цитомегаловірус і герпес

Е. Токсоплазма і герпес

11. Немовля народилося від V вагітності (попередні вагітності переривалися у першому триместрі), що перебігала з гестозом, анемією вагітних, у матері хронічний сальпінгоофорит. При народженні у дитини спостерігалися аномалія розвитку очей (вроджена катаракта лівого ока), агенезія зовнішнього слухового отвору, вроджена вада серця. Внаслідок чого найбільш можливе виникнення зазначених аномалій розвитку?

A. *Внутрішньоутробна інфекція

B. Генні аномалії

C. Хромосомні аномалії

D. Вплив професійної шкідливості

E. Вплив екологічно забрудненого середовища

12. Хлопчик 1 міс. поступив до клініки з приводу гідроцефалії, помірної жовтяниці. Дитина від III вагітності, що протікала із загрозою переривання, нормальних пологів, мати працює дояркою. При обстеженні виявлені: хоріоретиніт, внутрішньочерепні кальцифікати, печінка +3 см. У лікворі - ксантохромія, білок - 4,2 г/л, цитоз 60 кл., лімфоцити 70%. В крові: Нв-105 г/л, Ер-3,5 Т/л, КП-0,85, Лей- 11 Г/л, л-55%, с-25%, е-12%, м-8%. Яка найбільш вірогідна причина такого стану дитини?

A. *Природжений токсоплазмоз

B. Внутрішньочерепна пологова травма

C. Цитомегаловірусна інфекція

D. Герпетична інфекція

E. Природжений сифіліс

13. Доношена дівчинка від II вагітності, що протікала на фоні пієлонефрита, кольпіта. З 3-ї доби життя відзначається поява та зростання іктеричності шкіри на фоні млявості, зниження апетиту. В легенях дихання пуерільне. Тони серця приглушені. Живіт помірно вздутий. Печінка +3 см. Селезінка +0,5 см. Сеча має колір "пива", кал звичайного кольору. Загальний білірубін 168 мкмоль/л, прямий 138 мкмоль/л. Найбільш імовірно, що у дитини:

A. *Внутрішньоутробний гепатит

B. Гемолітична хвороба новонароджених

C. Фізиологічна жовтяниця новонароджених

D. Жовтяниця від материнського молока

E. Атрезія жовчовивідних шляхів

14. У недоношеної дитини, на 2 добу життя з’явилась висипка на шкірі тулуба, в попереку у вигляді не напружених пухирців, що зливаються. На 32 тижні вагітності у матері - підвищення температури тіла до 39°С, висипи на губах, шкірі. Дитина млява, погано ссе, тоніко-клонічні судоми, гепатоспленомегалія, кон’юктивіт, деревоподібний кератит. Найбільш вірогідна етіологія захворювання?

А.* Герпес

В. Цитомегаловірус

С. Хламідії

Д. Бліда спірохета

Е. Стафілокок

15. Дитина народилася недоношеною від ІІІ вагітності в гестаційний строк 34 тижня з масою тіла 2000 г. Попередні вагітності закінчилися народженням мертвих дітей. Дитині встановлено діагноз: токсоплазмоз. Призначьте лікування.

A. *Піріметамін

B. Антибіотики цефалоспоринового ряду

C. Аміноглікозиди

D. Нітрофурани

E. Бісептол

16. У новонародженої дитини відзначаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незарощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливого етіологічного чинника?

A. *Перший триместр вагітності

B. Останній тиждень

C. 3-7-й тиждень вагітності

D. 28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

E. 32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

17. У новонародженого в 7 днів життя спостерігався гнійний коньюктивіт, риніт; на 10 добу життя з’явились симптоми ДН без значного токсикузу, в ЗАК – еозінофілія, на Ro–ОГК – дрібно-вогнищева пневмонія. Яка найбільш вірогідна етіологія пневмонії?

А. * Хламідійна

В. Клебсієльозна

С. Пневмоцистна

Д. Стрептококова

Е. Ешеріхіозна

18. Немовля народилось від другої недоношеної вагітності, перших передчасних пологів масою тіла 1800 кг, довжиною 44 см. В анамнезі матері – один викидень. В останньому триместрі вагітності у матері дитини виявлялись підвищення температури, збільшення лімфатичних залоз. Відразу після народження в дитини спостерігались ознаки дихального дистресу; була збільшеною печінка. У перший день життя з’явились жовтяниця і петехіальна висипка. Під час нейросонографічного дослідження у мозку виявлені перивентрикулярні кальцифікати. Препаратом вибору у лікуванні цієї дитини можна вважати:

А. *Ґанцикловір.

В. Ацикловір.

С. Хлорідин.

Д. Спіраміцин.

Е. Дифлюкан.

19. Хворий Р., народився від І фізіологічних пологів у строк з масою тіла 3000,0 гр, довжиною тіла 51 см, оцінка по шкалі Апгар 8 балів на 1 хв, 9 балів на 2 хв. На 5-у добу життя з’явились гнійні виділення з очей. Промивання очей розчином фурациліну, закапування альбуциду не дало позитивного результату. З 7-го дня приєдналась субфебрильна температура, а з 10-го дня з’явився стійкий сухий кашель. Загальний стан дитини порушений мало. Шкіра блідо-рожева, частота дихання 50 за 1 хвилину, ЧСС 148/ хв. Із анамнезу – у матері у вагінальному мазку виділені хламідії. Поставте попередній діагноз

А. *TORCH – інфекція (хламідіоз)

В. Хронічний сепсис новонародженого

С. Транзиторний стан періоду новонародженості

Д. Стафілококовий кон’юнктивіт

Е. Бленорея

20. Найбільш вірогідним методом обстеження новонародженого в першу добу життя з метою підтвердження внутрішньоутробного інфікування є:

А.* Визначення специфічного IgM

В. Бактеріологічне та вірусологічне

С. Загальний аналіз крові та сечі

Д. Імуноферментний аналіз

Е. Метод полімеразної ланцюгової реакції

Література.

Основна.

  1. Педіатрія. Підручник для студентів вищих медичних закладів ІV рівня акредитації/ За ред. проф. О.В.Тяжкої.- Вінниця: Нова Книга, 2008.-С.270 – 276 .

  2. Дитячі хвороби. Підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів/ за ред. В.М.Сідельникова, В.В.Бережного – Київ: Здоров'я, 1999. с 35-41.

  3. Шабалов Н.П. Неонатология. Учебник. 5-е издание. В двух томах. Т.2. – СПб: Питер, 2004. – с 357-384.

Додаткова.

    1. Неонатологія: Навчальний посібник/ За ред. П.С.Мощича, О.Г.Суліми. – К.: Вища школа, 2004. – С. 17-42.

    2. Заводнова О.С., Безроднова С.М., Баташева А.С., Кальная Т.В. Врожденный токсоплазмоз. Российский педиатрический журнал. – 2005. - №1. – Москва. - С.13-16.

    3. Савенкова М.С., Парамонов Т.М., Неижко Л.Ю. Врожденный хламидиоз: клиника и катамнестическое наблюдение. Педиатрия №1, 2004, С.42-45.

    4. Барычева Л.Ю. Клинические и иммунологические особенности врожденного токсоплазмоза. Российский вестник перинатологии и педиатрии №2, 2004, С.55-60.

    5. Воронцова Ю.Н., Володин Н.Н., Дегтярёв Д.Н. и др. Сравнительный анализ клинических и лабораторных характеристик врожденной ЦМВ – инфекции у недоношенных детей. Российский вестник перинатологии и педиатрии №2, 2004, С.60-66.

    6. Крыжановская И.О., Буштырев В.А., Ааура И.В. и др. Иммуноглобулины в комплексном лечении перинатальных инфекций у недоношенных новорожденных. Российский вестник перинатологии и педиатрии (том 5). – Медиа Сфера. - 2006. - №2. - С.24-27.

    7. Современные принципы диагностики и лечения перинатальных герпесирусных инфекций// Российский вестник перинатологии и педиатрии, 2008.-№1.- С.10 -18.

    8. Случай генерализованной цитомегаловирусной инфекции у новорожденного. Клинико-морфологические сопоставления// Современная педиатрия 2008.-№3.- С.160-162.

Склав: ас. М.В. Ширикiна

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

Переглянуто.

Затверджено “_____”____________20____р. Протокол №_____

Зав. кафедри, професор В.О.Кондратьєв

Соседние файлы в папке Методички по ПЕДИАТРИИ для 5 курса