Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мовл. етикет 2014 дистанц..doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.46 Mб
Скачать

5. Правила рукостискання.

До невербальних засобів спілкування належать динамічні дотики у формі рукостискання, поплескування. Використання людиною в спілкуванні динамічних доторкань визначається багатьма чинниками. Серед них особливу роль відіграють статус партнерів, вік, стать, ступінь їхнього знайомства. Рукостискання, наприклад, поділяють на три типи: домінантне (рука зверху, долоня розгорнута долілиць), покірне (рука знизу, долоня розгорнута нагору) і рівноправне. Такий такесичний елемент, як поплескування по плечу, можливий за умови близьких відносин, рівності соціального стану співрозмовників.

Рукостискання є неодмінним атрибутом будь-якої зустрічі та прощання. Воно може бути інформаційним, особливо його інтенсивність і тривалість. Занадто коротке, мляве рукостискання рук може свідчити про байдужність. Тривале рукостискання й занадто вологі руки свідчать про сильне хвилювання, однак затримувати руку партнера у своїй руці не варто: у нього може виникнути почуття роздратування (він начебто потрапив у капкан).

Після вітання зазвичай необхідне рукостискання. Чоловікам рекомендується завжди обмінюватися рукостисканням один з одним, жінкам – тільки за згодою обох, коли чоловіка представляють жінці, першої руку пропонує вона. Пріоритет у цьому належить і більше людям похилого віку.

Відмовитися потиснути протягнену руку – дуже серйозна образа. На це можна піти лише в крайньому разі. Відмова в рукостисканні – виняткова міра покарання.

Перш ніж потиснути руку, потрібно зняти капелюх, нахилитися й подивитися в обличчя співрозмовникові. У будь-якому випадку чоловік повинен встати. Жінка встає тільки тоді, коли їй має потиснути руку людина набагато старша за неї або якщо хоче надати їй особливу увагу.

За традицією потискують праву руку. Але бувають випадки, коли доводиться потискувати ліву руку: в інваліда, наприклад, або якщо ваша права рука сильно забруднена після роботи й немає можливості її вимити (але треба відразу ж пояснити це й вибачитися). В усьому світі скаути потискують один одному ліву руку, те саме роблять члени деяких інших асоціацій або громад.

На вулиці чоловік, вітаючись, знімає рукавичку з правої руки незалежно від того, чи одягнута рукавичка на протягнену йому руку, але рука жінки може залишитися в рукавичці.

Рукостискання може бути дуже інформативним, особливо його інтенсивність і тривалість. Так, подати два пальці – це зарозуміле вітання; подати руку човником – вітання збентеженої людини; довго потискувати руку, не відпускаючи, – вияв дружнього або фамільярного інтересу до людини. Крім того, занадто коротке, мляве рукостискання дуже сухих рук може свідчити про байдужність.

Яким повинне бути рукостискання? Твердим і коротким, рука при цьому піднята до рівня ліктя. Потискуючи руку, обов’язково дивляться прямо в очі тому, з ким вітаються, і виражають мімікою задоволення від зустрічі. У відповідь Ви отримаєте багато корисної для вас інформації.

6. Ольфакторика ділового спілкування.

Ольфакторика (лат. olfactus – „чути нюхом”) вивчає запахи, які використовуються в комунікації (тіла, косметики).

Найкращий запах для ділового спілкування – запах мила й чистої води! Прибережіть дорогоцінні краплі чоловічих парфумів для іншого випадку.

Ділове спілкування припускає зустрічі з безліччю малознайомих людей, які можуть бути досить чутливі до різких заходів. Ніколи не можна бути впевненим, що серед ваших клієнтів і партнерів не зустрінеться алергіка або просто людини, яка не переносить саме цей запах.

Чоловічі парфуми в бізнесі потрібно використовувати дуже помірковано й обережно.

За узвичаєними нормами запах парфумів може поширюватися у жінок не більше як на 45 см., а в чоловіків – на 15 см. Парфуми мають гармоніювати із запахом тіла, який у людей неоднаковий. Діловим жінкам рекомендують квіткові аромати.