Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Sljunina_usi_mova_prof_fil_10k_2.pdf-1350028460

...pdf
Скачиваний:
3008
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

182 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

«Особливості творення способів порівняння прикметників»

СТУПЕНІ ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПРИКМЕТНИКІВ

ВИЩИЙ

Проста форма (синтетична)

Суфікси -іш-, -ш-: добрий — добріший, милий — миліший. При творенні вищого ступеню за допомогою суфікса -ш- основа прикметника може зазнавати певних змін.

1.Суфікси -к-, -ок-, -ек- випадають: солодкий — солодший.

2.Кінцеві приголосні основи г, з, ж разом із суфіксом -ш- змінюються на -жч-: дорогий — дорожчий.

3.Кінцевий приголосний основи с разом із суфіксом -ш- змінюється на -щ-: високий — вищий

Складена форма (аналітична)

Утворюється шляхом додавання до прикметника слів більш, менш: яскравий — більш яскравий, швидкий — менш швидкий

НАЙВИЩИЙ

Проста форма (синтетична)

Проста форма найвищого ступеня порівняння утворюється за допомогою префікса най-, який додається до прикметника вищого ступеню: дорожчий — найдорожчий. Значення найвищого ступеня можна посилити префіксами як-, що-:

якнайдорожчий, щонайменший

Складена форма (аналітична)

Утворюється так само, як і складена форма вищого ступеню порівняння (за допомогою слів більш, менш, найбільш, найменш): найбільш швидкий, найменш вірогідний

ІІ семестр. Самостійні частини мови

183

 

 

Урок № 103

УРОК РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ № 22.

ОЗНАКИ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНОГО ПІДСТИЛЮ. ЙОГО ОСНОВНІ ЖАНРИ. ЛІНГВІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ТЕКСТІВ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНОГО СТИЛЮ. НАПИСАННЯ РЕФЕРАТІВ

Мета: поглибити знання про спільне та відмінне між різними жанрами науково-навчального стилю, про особливості написання рефератів як різновиду науко- во-навчального стилю; розвивати вміння розрізняти науково-навчальний та науково-популярний стилі, вміння виконувати лінгвістичний аналіз текстів науково-навчального стилю; виховувати інтерес до вивчення мовних явищ.

Тип уроку: урок розвитку комунікативних умінь. Обладнання: копії текстів, таблиця «Характеристика основних

жанрів науково-навчального підстилю», схема «Лінгвістичний аналіз текстів наукового стилю», пам’ятка «Як писати реферат».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Коментар учителя.

Науковий стиль використовується в мові науки, техніки,

освіти. Його основна функція — повідомлення про наукові досягнення в різних галузях знань. У межах наукового стилю виділяють власне науковий підстиль (розрахований на фахівців певних галузей), науково-популярний (для широкого кола читачів-нефахівців), науково-навчальний (для тих, хто опановує знання).

Кожен підстиль характеризується певними особливостями, зумовленими сферою його вживання, проте все ж можна виділити ознаки, властиві науковому стилю в цілому. Це чіткі й точні формулювання, аргументація положень, об’єктивність, логічна послідовність і однозначність викладу, що досягається використанням спеціальних термінів, стійких термінологічних словосполучень, загальнонаукової абстрактної лексики, а також схем, графіків, таблиць, формул, символів. Текст наукового стилю насичений

184 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

цитатами, покликаннями на джерела інформації. Чіткість і логічність побудови часто досягається поділом тексту на розділи, параграфи, пункти тощо.

Науковому стилю, за винятком науково-популярного, не властиві образність, емоційність. Авторське «я» відсутнє.

У синтаксисі переважають складні речення, часто ускладнені дієприкметниковими та дієприслівниковими зворотами, вставними словами й конструкціями (З посібника).

ІV. Виконання системи творчих завдань

1.Робота з таблицею. На основі отриманих даних побудуйте коротке лінгвістичне повідомлення про жанри науково-на- вчального стилю та їх особливості. Доповніть повідомлення, вказавши особливості оформлення, підготовки цих жанрів.

Характеристика основних жанрів науково-навчального підстилю

 

 

Книга, за якою вивчають певну учбову дисци-

 

Підручник

пліну. Підручник подає весь обов’язковий зміст

 

 

навчального курсу

 

 

 

підстилю

Посібник

Видання певної галузі знань, яке подає зміст на-

вчального курсу вільніше, ширше, ніж підручник

Рецензія

 

 

 

 

 

 

 

Критичний відгук, що розглядає й оцінює твори

 

 

художньої літератури, наукові праці, витвори мис-

навчального-

 

тецтва, визначає їх вартість та характеризує допу-

 

щені, на думку критика, хиби

 

 

 

 

 

 

 

Коротка характеристика змісту книги, статті,

 

Анотація

рукописного тексту, в якій наводяться найважли-

 

 

віші питання роботи

 

 

 

науково

Доповідь

Усний виступ, переказ суті якоїсь проблеми в пев-

ному аспекті

 

 

 

 

 

 

 

 

Текст, розроблений на основі критичного огляду

Жанри

Реферат

наукових джерел, а також самостійної роботи;

доповідь на основі цього тексту на семінарі, кон-

 

 

 

 

 

ференції, науковому гуртку

 

 

 

 

Тези

Коротко формульовані основні положення допо-

 

віді, лекції, повідомлення

 

 

 

 

 

 

Конспект

Стислий письмовий виклад змісту чого-небудь

 

(лекції, промови, статті)

 

 

 

 

 

2.Прочитайте тексти. Визначте серед них тексти власне наукового, науково-навчального та науково-популярного підстилів.

Доведіть свою думку.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

185

 

 

Текст № 1

Нуклеїнові кислоти мають першорядне біологічне значення. Ці речовини вперше виявлено й виділено з ядер клітин, звідки й їхня назва (від латинського nucleus — ядро). У клітині містяться два типи нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнова (ДНК) і рибонуклеїнова (РНК). Нуклеїнові кислоти — біополімери, монополімерами яких є нуклеотиди, що подібні за будовою. Кожний нуклеотид складається з трьох компонентів (пентози, азотистої основи та фосфорної кислоти), сполучених міцними хімічними зв’язками. Пентоза в РНК представлена рибозою, а в ДНК — дезоксирибозою. До РНК входять азотисті основи: аденін, гуанін, цитозин і урацил (А, Г, Ц, У), а до ДНК — аденін, гуанін, цитозин і тимін (А, Г, Ц, Т) (З підручника).

Текст № 2

Суми розташовані на берегах Псла та його притоки Сумки. Місто — ровесник Харкова. Його заснували 1652 року переселенці з Білоцерківського полку. Трохи пізніше, у 1656–1658 роках, було збудовано фортецю для захисту від грабіжницьких нападів кримських і ногайських татар. Про минуле міста нагадують споруди 17–19 століть: колишній будинок цехового управління, Воскресенська церква, Спасо-Преображенський собор, Іллінська церква.

Походження назви міста неясне. Висувають декілька версій. Найголовніші з них дві. Пригадаємо, що місто виростало на річці Сума (Сумка). Можливо, воно одержало назву від найменування річки — тільки у формі множини Суми. А що означає назва річки — не встановлено. І склали легенду про те, що начебто при спорудженні фортеці знайшли три закопані суми (сумки). Ці три суми зображено і на колишньому гербі, який дано місту у 18 столітті (За І. Вихованцем).

Текст № 3

Майстерне використання різноманітних художніх засобів з метою синтезу багатогранного образного матеріалу особливо помітне у творах Л. Талалая другої половини 80-х років (збірки «Наодинці зі світом», «Луна озвалась на ім’я», «Така пора»). У них зримості, об’ємності образу, глибокого розкриття думок, почуттів ліричного героя поет найчастіше досягає не за рахунок метафоричної ущільненості тексту, як це відбувається, скажімо, у П. Мовчана (збірки «Календар», «Світло»), а шляхом розгортання метафори, порівняння, алегорії, інших тропів засобами прямого вираження. Подібне спостерігаємо у віршах: «Напливає сльоза», «Тремтить без вітру тополина…», «Колодязь», «І виїхала осінь…» (І. Прокоф’єв).

186 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

3.Розгляньте схему «Лінгвістичний аналіз текстів наукового стилю».

Схема лінгвістичного аналізу тексту

1.Заголовок.

2.Тема й головна думка (ідея).

3.Підтеми тексту.

4.Стиль тексту, підстиль, жанр.

5.Зв’язність тексту: мовні засоби зв’язності.

6.Поділ тексту на складні синтаксичні цілі (ССЦ).

4.Робота в групах. Прочитайте тексти. Доведіть, що вони належать до науково-навчального стилю. Виконайте лінгвістичний аналіз поданих текстів.

Текст № 1

МОВНІ РІВНІ Відповідно до членування мовного потоку на звуки, слова,

їх значущі елементи і речення виділяються функціональні мовні рівні. Вони складаються з сумірних і однотипних структурних одиниць (звукових, словесних чи граматичних). Розрізняють кілька рівнів, які поділяють на нижчий і вищі.

Нижчий рівень — звуковий (або фонетичний). У ньому мовні одиниці (звуки) позбавлені значення, але функціонують у мові як важливі її елементи, завдяки яким передається повідомлення. Цей рівень називають виражальним, оскільки він виконує єдину функцію — функцію виразу. Ніяких значень звуки не передають.

Вищі рівні обіймають такі мовні елементи, в яких, крім плану вираження, існує ще й план значення. Їх іменують значеннєвими одиницями мови. Такими є слова, які становлять єдність звучання

ізначення. Вони складаються з одного звука чи комплексу звуків, що виражають певне значення або передають почуття. До цього рівня належать і частини слова (корені, префікси, інфікси, суфікси, флексії (закінчення)), їх прийнято називати морфемами, значеннєвість яких виявляється тільки в складі слова. Так, в українській мові існує зменшено-пестливий суфікс -ик-. З цим значенням він сприймається в слові, будучи пов’язаним з іншими морфемами, зокрема з коренем (пор.: брат — братик, стіл — столик). В ізольованому вигляді префікс -ик- не вживається.

План вираження і план значення має також речення — комунікативна одиниця мови, з допомогою якої оформляється думка

іздійснюється порозуміння мовців.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

187

 

 

За наявністю таких одиниць вищого рівня, як слово, його морфологічні частини і речення, прийнято виділяти рівні: словниковий (або лексичний), морфологічний і синтаксичний. Два останні іноді об’єднують в один і називають граматичним, а з морфологічного виділяють морфемний, присвячений аналізові морфем. Синтаксичний рівень можна поділити на рівень простого і рівень складного речення. Поділ мовних одиниць на рівні важливо враховувати при аналізі їх функцій у межах мови (За С. Дорошенком).

Текст № 2

Стереотип — це сумарне враження про групу людей, за яким індивіду здається, що всім членам цієї групи притаманні спільні риси чи спільна риса. Інакше кажучи, це одна з пізнавальних схем, завдяки якій ми орієнтуємося в довкіллі.

За забарвленням стереотипи бувають негативними (усі вчені — ненормальні) або позитивними (наш факультет готує найкращих фахівців); деякі ґрунтуються на нейтральному враженні про різні категорії людей: студент-художник і студент-фізик, ділова жінка та чоловік із сережкою.

Факт наявності стереотипів у людини не є поганим чи добрим. Стереотип — це спосіб організації досвіду, пошуку сенсу у відмінностях між індивідами та групами і передбачення того, як різні люди поводитимуться. Якщо людина не має жодного стереотипу, то це може означати або її неупередженість і широкі погляди, або невміння орієнтуватися. Адже, опинившись у новій компанії, ви прогнозуєте, хто, з найбільшою вірогідністю, виявиться ближчим до вас, хто поділятиме ваші погляди та інтереси, тобто ви керуєтесь стереотипами. Або якщо ви намагаєтесь триматися подалі від імовірно небезпечних людей, ви також дієте за стереотипами.

Корисність стереотипів полягає в тому, що вони допомагають нам систематизувати уявлення про світ. Водночас вони ведуть до серйозних перекручень реальності (З посібника).

5. Коментар учителя.

Під час оформлення реферату потрібно на титульній сторінці вказати назву установи, де виконано роботу, тему реферату, прізвище та ім’я її автора, клас (групу), де він навчається, рік написання, прізвище керівника роботи. Реферат має бути чітко написаним або віддрукованим. Також враховується загальний вигляд реферату, оформлення цитат, посилань, списку використаної літератури (З підручника).

188 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

6. Робота з пам’яткою.

ПАМ’ЯТКА «Як писати реферат»

1.Визначити адресата і мету спілкування.

2.Дібрати відповідну літературу.

3.Опрацювати дібрані джерела.

4.Скласти план реферату.

5.Оформити вступ.

6.Написати І-шу главу (розбити її на кілька підпунктів).

7.Написати ІІ-гу главу (розбити її на кілька підпунктів).

8.Написати висновки до реферату.

9.Подати список використаної літератури в алфавітному порядку.

10.Підготувати усний виступ за темою реферату, склавши розгорнутий план-конспект на 2–4 сторінки.

7.Ознайомтеся із зразками рефератів, підготовленими в попередні роки, їх структурою, оформленням. Чи відповідають вони правилам оформлення?

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

Підготуйте реферат на одну з поданих тем (на вибір): «Морфологічні засоби виразності мови», «З історії вивчення частин мови», «Видатні українські мовознавці».

Урок № 104 ТВОРЕННЯ ВІДНОСНИХ

І ПРИСВІЙНИХ ПРИКМЕТНИКІВ. ВІДМІНЮВАННЯ ПРИКМЕТНИКІВ

Мета: поглибити теоретичні знання десятикласників про творення присвійних та відносних прикметників; формувати вміння правильно відмінювати прикметники; за допомогою комунікативно-дидактичного матеріалу виховувати любов до історичного минулого рідної країни.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

189

 

 

Обладнання: копії текстів, таблиця для заповнення «Морфемний аналіз прикметників», таблиця «Особливості відмінювання прикметників», схема «Морфологічний аналіз прикметника».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Бесіда з учнями.

Пригадайте, як творяться присвійні прикметники від назв людей?

Як творяться присвійні прикметники від географічних назв?

2.Утворіть словосполучення за схемою: «прикметник + іменник». Укажіть суфікси прикметників. Поясніть, від яких іменників неможливе утворення присвійних прикметників.

Парта школи, книга Івана, телевізор Андрія, кіт Наталки,

автомобіль Сергія, зошит Марії, сусід Василя, вікно сусіда, олівець товариша, басейн інституту, мед ведмедя, спів півня, хвіст вовка, вусик бджоли.

3.Виділені іменники замініть присвійними прикметниками. Порівняйте. Який варіант речення більш милозвучний?

1. Малий Чіпка прислухався до мови баби і обіцяв бути добрим, не чинити зла. 2. В образі Мотрі — матері Чіпки — Панас Мирний показав долю трудящої жінки в умовах кріпосництва.

3.Від лагідної усмішки Галі Чіпці легшало на душі. 4. Захоплювалася Чіпкою і дружина Грицька Христя (З посібника).

ІV. Засвоєння нового матеріалу

в процесі виконання практичних завдань

1.Прочитайте виразно текст. Знайдіть прикметники, визначте їх розряд. Відшукайте нестягнені форми прикметників. Заповніть таблицю «Морфемний аналіз прикметників». Визначте, за допомогою яких суфіксів творяться відносні прикметники.

Морфемний аналіз прикметників

Прикметник

Префікс

Корінь

Суфікс

Закінчення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

190 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

ЧУМАЦЬКІ ШЛЯХИ Коли в українські степи приходила рання весна, по селах

починали лаштуватися в далеку дорогу чумаки. Минали осінні дні перед виходом валок із сіл, і ось уже випливали величезні вози, звані мажами й мажарами, у неблизьку подорож.

Проводжали чумаків урочисто, всім селом. Співали пісень, виголошували напуття, а сивий, статечний, найшановніший у громаді чоловік благословляв їх перед нелегкою, сповненою небезпек дорогою.

Отаман востаннє оглядав своїх побратимів. Зібралися тут найсміливіші, найдужчі, найвитриваліші. Всі вони справді можуть покластися один на одного в найбільшій скруті. Адже дорога важка, далека. Можуть і нападники підстерегти. Тоді чумакам доведеться відкласти батоги й узятися за пістолі, рушниці та шаблі, щоби не дати себе пограбувати, щоб дорогоцінна сіль припливла білою валкою аж із Криму чи Карпат до рідного села.

Їх палить немилосердне сонце, січуть дощі, періщать вітри, а вони тихо просуваються українськими степами. Скриплять вози, ремигають воли, минають дні, ночі, і звучать поміж високими могилами чумацькі пісні. Вони розлогі, мов степ, і повільні, мов крок волів, сумні й веселі, але все-таки більше сумні, бо в кожній дорозі могла спіткати чумаків трагічна пригода. І хвороби їх скошували, і кулі ворожі. Тому так часто в їхніх піснях ідеться про смерть чумака далеко від рідної хати.

Та забіліли сніги,

Та заболіло тіло,

Забіліли білі,

Чумацькеє біле,

Ще й дібровонька.

Ще й головонька.

Давно відійшло в минуле чумацтво, полишивши нам після себе народні пісні, легенди й перекази про ті далекі нелегкі часи. А ще полишило слід у високих небесах. Безмісячної ночі там можна бачити світлу туманну смугу, зіткану з незліченної кількості зір. Астрономи називають її Молочним Шляхом. А в Україні вона з давніх-давен відома під назвою Чумацького Шляху (За М. Слабошпицьким).

Знайдіть у тексті та поясніть випадки субстантивації. Знайдіть у тексті приклад нестягненої форми прикметника. Обґрунтуйте доцільність його вживання.

2.Утворіть прикметники з суфіксами -н-, -ен-, -ан- (-ян). Поясніть написання н і нн у суфіксах. Складіть кілька речень.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

191

 

 

3.Прочитайте. Випишіть прикметники. Визначте їх рід, число та відмінок. З’ясуйте, від чого залежать форми прикметника? Доведіть свою думку.

Грає море зелене,

Де колишуться віти

Тихий день догора.

Закоханих мрій.—

Дорогими для мене

Як тебе не любити,

Стали схили Дніпра,

Києве мій!

 

(Д. Луценко)

4. Коментар учителя.

За кінцевим приголосним основи прикметники поділяються на прикметники твердої та м’якої груп. До твердої групи належать прикметники, основа яких закінчується на твердий приголосний. Наприклад: добрий, вразливий, минулий, прекрасний, народний, чистий. Сюди ж належать і всі присвійні прикметники: батьків, Олексіїв, мамин, Софіїн, а також короткі форми прикметників: зелен, повен, годен, рад, жив.

До м’якої групи належать прикметники, основа яких закінчується на м’який приголосний та [j]: осінній, житній, ранній, художній, колишній, справжній, безкраїй, довговіїй, короткошиїй (З посібника).

5.Розподільчий диктант. Розподіліть наведені прикметники за групами.

Веселий, лисяча, теплі, дужий, рання, пізня, остання, вчорашні, гарячий, мідний, чудовий, росяні, ясен, вовча, братній, земляна, прекрасний, білолиця, земна, хмарні, сині, хороші, тутешня, майбутній.

6.Лінгвістичне дослідження. Чи можна стверджувати, що всі прикметники твердої та м’якої групи відмінюються за поданим зразком? Доберіть власні приклади та зробіть висновок. Які форми мають прикметники короткої форми та повної нестягненої форми?

Коментар учителя. Більшість прикметників української мови функціонує в повній змінній формі, і лише незначна кількість прикметників чоловічого роду поряд із загальновживаною повною має в називному, знахідному та кличному відмінках однини коротку (незмінну) форму з нульовим закінченням: ясен, дрібен, зелен, повен, славен, красен, винен.

Нестягнені форми можливі лише в називному, знахідному та кличному відмінках однини прикметників жіночого й середнього роду, а також у цих відмінках у множині: гарная, гарную,

192 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

гарнеє, гарнії; синяя, синюю, синєє, синії. Вони трапляються здебільшого в народній творчості та поезії (З посібника).

Особливості відмінювання прикметників

ВІДМІ-

 

ОДНИНА

 

 

 

 

 

МНОЖИНА

ЧОЛОВІЧИЙ

ЖІНОЧИЙ

СЕРЕДНІЙ

НОК

РІД

РІД

РІД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тверда група

 

 

 

 

 

 

Н.

Гарний

Гарна

Гарне

Гарні

 

 

 

 

 

Р.

Гарного

Гарної

Гарного

Гарних

 

 

 

 

 

Д.

Гарному

Гарній

Гарному

Гарним

 

 

 

 

 

З.

Гарний,

Гарну

Гарне

Гарні, гарних

гарного

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О.

Гарним

Гарною

Гарним

Гарними

 

 

 

 

 

М.

… гарному

… гарній

… гарному

… гарних

(-ім)

(-ім)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М’яка група

 

 

 

 

 

 

Н.

Осінній

Осіння

Осіннє

Осінні

 

 

 

 

 

Р.

Осіннього

Осінньої

Осіннього

Осінніх

 

 

 

 

 

Д.

Осінньому

Осінній

Осінньому

Осіннім

 

 

 

 

 

З.

Осінній,

Осінню

Осіннє

Осінні,

осіннього

осінніх

 

 

 

 

 

 

 

 

О.

Осіннім

Осінньою

Осіннім

Осінніми

 

 

 

 

 

М.

… осінньому

… осінній

… осінньому

… осінніх

(-ім)

(-ім)

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Лінгвістичне дослідження.

Один з учнів стверджує, що для правильного написання закінчень у прикметниках при відмінюванні досить запам’ятати відмінювання прикметників зелений і синій, і за цим зразком писати закінчення всіх інших прикметників. Винятків тут немає. Перевірте це твердження.

8. Провідміняйте прикметники разом з іменниками.

Сергіїв зошит, круглолиций хлопець, пекучий біль, довгошиїй журавель, безкрає небо, відважний лицар, лисяча нора, Оксанин перстень, справжня радість.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

193

 

 

9.Прочитайте. Знайдіть прикметники, визначте їх відмінок та вкажіть морфемну будову.

1. Літо краснеє минуло, сніг лежить на полі (Леся Українка).

2.Айстри задумані, квіти останнії, Осені пізньої сльози багрянії (В. Сосюра). 3. І там ніхто мене вже не дістане, І срібен дощик йти не перестане (Ліна Костенко). 4. З нас кожен і міцнів, і ріс з гарячим серцем, небайдужим (О. Ющенко). 5. Соломії дуже сподобався Якимів план (М. Коцюбинський).

10.Складіть діалог у науковому стилі, використовуючи прикметники. Позначте суфікси прикметників у діалозі.

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Випишіть із поданого тексту прикметники та зробіть їх морфологічний аналіз за схемою.

Морфологічний аналіз прикметника

Схема морфологічного аналізу прикметника

1.Слово в тексті.

2.Початкова форма.

3.Розряд за значенням (якісний, відносний, присвійний).

4.Ступінь порівняння (для якісних прикметників) і засоби його вираження.

5.Форма за флексією (повний (стягнений чи нестягнений) чи короткий).

6.Рід.

7.Число.

8.Відмінок.

9.Група за кінцевим приголосним (тверда, м’яка).

10.Синтаксична роль у реченні.

Гарячий кримський полудень. Море синє-синє, воно тремтить

іпереливається, грає тисячами барв… Чинари й тінисті орішники якось замліли від палаючого сонця; вони скупчились над холодним струмочком, ніби чекають чогось… Маленька татарва з голими ніжками бігає вздовж гірської річки, перестрибує з камінця на камінець. Під горою коло чинар — кам’яний мур,

ів ньому — кінчик залізної труби, з котрої дзюрчить вода. Це — така татарська криниця (Х. Алчевська).

Зробіть морфемний аналіз виділених прикметників.

194 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Урок № 105 СТИЛІСТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЯКІСНИХ,

ВІДНОСНИХ, ПРИСВІЙНИХ ПРИКМЕТНИКІВ. СЛОВНИК ЕПІТЕТІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ.

СИНОНІМІКА ФОРМ СТУПЕНІВ ПОРІВНЯННЯ ПРИКМЕТНИКІВ. ПОМИЛКИ У ВЖИВАННІ ФОРМ СТУПЕНІВ ПОРІВНЯННЯ

Мета: розширити відомості про стилістичне використання прикметника, навчити користуватися словником епітетів української мови; розвивати вміння виконувати стилістичний аналіз текстів, вміння редагувати тексти, враховуючи стилістичні особливості прикметників різних розрядів, формувати творчі навички створювати тексти-описи, використовуючи виражальні можливості прикметників; виховувати любов та повагу до краси рідної мови та рідної країни.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Помилки у вживанні форм

ступенів порівняння», тлумачний словник, словник епітетів.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Засвоєння нових знань

1.Коментар учителя.

Ступенювання належить до стилістичних ресурсів прикметни-

ків і прислівників. Стилістичний вибір можливий завдяки синонімічним формам означень, виражених прикметниками в звичайному, вищому й найвищому ступені. Офіційно-діловий та науковий стилі використовують здебільшого відносні прикметники: надзвичайний і повноважний посол, дипломатичні ранги, вірчі грамоти; мінеральна сировина, математичний аналіз.

Досить поширені в нехудожніх стилях складні прикметники, що дають змогу стисло окреслити ознаку поняття: громадсько-

політичний діяч, геополітична ситуація, квітконосне стебло. Проста (синтетична) форма вищого й найвищого ступеня нейтральна, тобто вживається в усіх стилях мовлення: глибока

ІІ семестр. Самостійні частини мови

195

 

 

(глибша, найглибша) криниця — глибокі (глибші, найглибші) знання; приваблива (привабливіша, найпривабливіша) дівчина — приваблива (привабливіша, найпривабливіша) перспектива.

Складена (аналітична) форма має відтінок книжності, тому вживається (паралельно з простою) в офіційно-діловому та науковому стилях.

Крім ступенів порівняння якісні ознаки створюються й іншими способами. Нейтральні в офіційно-діловому та науковому стилях, утворення з префіксами архі-, гіпер-, ультра-, над- тощо в публіцистичних і особливо в художніх текстах набувають різних емоційно-експресивних відтінків.

Розмовне мовлення і під його впливом красне письменство широко використовують префікси (пречудовий, прегарний, преглибокий, пресвітлий), суфікси (величезний, довжелезний, широченний, страшенний, білісінький), основоскладання (предковічний, густозелений, червоногарячий) та словоскладання (добрий-добрий, старий-старий, мудрий-премудрий).

Короткі прикметники та нестягнені форми повних характерні для народної творчості. Часом нестягнені форми правили за засіб урочистості або інтимізації викладу. Проте навіть у ХІХ столітті такі форми не переважали над стягненими. У поезії вони вживалися здебільшого з ритмомелодичних міркувань. З погляду сучасної мови прикметникові форми типу рідная, великая, сучаснеє, незалежнії у віршах треба вважати за поетичну вільність, а в прозових текстах — за відхилення від літературної норми (За О. Пономаревим).

ІV. Формування практичних умінь і навичок

1.Прочитайте. Визначте стиль кожного тексту, назвіть його характерні ознаки. Вкажіть стилістичну роль прикметників.

Текст № 1

Занепад зредукованих ъ та ь, що намітився ще в пізньопраслов’янський період, на східнослов’янському ґрунті, як і в інших слов’янських мовах, відбувався, як відомо, двома шляхами залежно від їх позиції у слові: у слабкій позиції (у кінцевих складах, перед складом з голосним повного творення або із сильним зредукованим) ультракороткі голосні ще більше скорочувалися і зникали, а в сильній позиції (у складі перед слабким зредукованим, перед сонорними р, л і, можливо, в окремих випадках під наголосом та перед групою приголосних) вони зазнавали подовення й перетворювалися в нормальні короткі голосні і, як правило,

196 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

зливалися з відповідними східнослов’янськими короткими голосними о, е. Хоч обидва ці процеси взаємозумовлені й неподільні, все ж таки є підстави вважати, що перший з них передував другому: саме занепад слабких зредукованих зумовив подовження (вокалізацію) зредукованих у сильній позиції й перетворення їх у голосні о, е повного творення (Г. Півторак).

Текст № 2

АКТ

ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року,

продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом

ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Респуб-

ліки урочисто

ПРОГОЛОШУЄ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ та створення самостійної укра-

їнської держави — УКРАЇНИ.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набуває чинності з моменту його схвалення.

24 серпня 1991 року.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Текст № 3

Ви щасливі, пречистії зорі, Ваші промені — ваша розмова; Якби я ваші промені мала, Я б ніколи не мовила слова. Ви щасливі, високії зорі…

(Леся Українка)

Текст № 4

От стеляться розложисті, як скатерть, зелені левади. Густа, як руно, трава й дрібненька, тонісінька осока доходять до самої води. Подекуди по жовто-зеленій скатерті розкидані темно-зелені

ІІ семестр. Самостійні частини мови

197

 

 

кущі верболозу, то кругленькі, наче м’ячики, то гостроверхі, неначе топольки. Між м’якими зеленими, ніби оксамитовими, берегами в’ється гадюкою Раставиця, неначе передражнює здорові річки, як часом маленькі діти передражнюють старших (І. Нечуй-Левицький).

2.Проведіть стилістичний експеримент. Замініть у поданому тексті складні прикметники простими. Що змінилося? Зробіть висновок, яку стилістичну роль виконують складні прикметники в реченнях. Поясніть творення та правопис складних прикметників.

1.Гуцулки погляд чорнокрилий, як птича тінь, небесна тінь! (М. Вінграновський). 2. Вже сумно вечір колір свій міняв з багряного на сизо-фіалковий (П. Тичина). 3. У 1912 році [у Вовчанську] було створено історико-археологічний музей (І. Захаров). 4. Учені почали досліджувати біоелектричні струми мозку (В. Мазенцов).

3.Доберіть до поданих слів іменники. Складіть з новоутвореними словосполученнями речення. До якого стилю належить ця лексика?

Бюджетний, дипломатичний, геополітичний, теплоізоляційний, електромагнітний, закордонний, повноважний, пріоритетний, приватний.

За словником з’ясуйте значення незрозумілих слів.

4.Розкрийте дужки, вибираючи одну з синонімічних форм вищого або найвищого ступенів порівняння прикметників чи їх синонімічну заміну. Вмотивуйте свій вибір.

1. Ліс — чудовий біологічний (повітряний фільтр, фільтр повітря). 2. (Середньовікові ліси, ліси середнього віку) виявляються (найпродуктивнішими, продуктивнішими за всі) зеленими (повітряними фабриками, фабриками повітря) (З журналу). 3. Краще, Марфушо, заглядати собі в душу (найглибш, якнайглибш) і (найпрозоріш, якнайпрозоріш) тоді, коли ще зможеш дивитися в неї, не червоніючи (М. Кропивницький).

4.По тих розмовах Підпара ставав ще (похмурішим, більш похмурим) (М. Коцюбинський). 5. Гірські гуси із Центральної Азії здійснюють переліт над вершинами Гімалаїв — (вищих за всі, найбільш високих, найвищих) гірських хребтів у світі, направляючись до своїх зимівель у Північній Індії та Бірмі (З енциклопедії).

198 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

5.Прочитайте текст, вставляючи замість крапок потрібні прик- метники-епітети. Скористайтеся словником епітетів.

…осінь стоїть над Осокорами, розкинувши високо над землею

небесне шатро. По садах загуляли … падолисти, та ще … павутиння літає в повітрі, снує свою … пряжу над перелазами. Стоїть

пора бабиного літа, … … дні такі ласкаві, оповиті … мереживом,

смутком, … ячанням журавлів, що відлітають у вирій.

Порівняйте власний твір з оригіналом.

Жовтогаряча осінь стоїть над Осокорами, розкинувши високо над землею блакитне небесне шатро. По садах загуляли золоті падолисти, та ще срібне павутиння літає в повітрі, снує свою дивну пряжу над перелазами. Стоїть лагідна пора бабиного літа, останні сонячні дні такі ласкаві, оповиті сріблястим мереживом, мрійним смутком, прощальним ячанням журавлів, що відлітають у вирій (І. Цюпа).

6.Розгляньте таблицю «Помилки у вживанні форм ступенів порівняння». Коротко охарактеризуйте найпоширеніші помилки, які виникають при творенні ступенів порівняння якісних прикметників.

Помилки у вживанні форм ступенів порівняння

Помилки

1.Поєднання вищого ступеня прикметника з родовим відмінком іменника без прийменника (він дужчий тебе, яблуня вище груші).

2.Вживання вищого ступеня з відносно-питальним займенником чим (я спокійніший, чим ти).

3.Змішування простої і складеної форми ступенювання: більш легший, найбільш легший.

4.Вживання слова самий для передачі найвищого ступеня порівняння: самий гарний.

5.Неправильне узгодження простої форми вищого ступеня: Мій брат вище, ніж ти. У цьому реченні потрібно вжити форму вищий, оскільки проста форма вищого ступеня повинна узгоджуватися з іменником у роді, числі та відмінку.

7.Відредагуйте речення.

1.Марія молодше мене на два роки. 2. Який метод, на вашу думку, найбільш ефективніший? 3. Фірма доставляє вантажі

усамі найкоротші строки. 4. Відділ має більш великий досвід

ІІ семестр. Самостійні частини мови

199

 

 

роботи у цій галузі. 5. Текст телефонограми має бути не більше 50 слів. 6. Більш цікавішої книжки годі й шукати (З посібника).

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Перекладіть речення українською мовою. Зверніть увагу на творення ступеневих форм прикметників.

1. Самое трудное для писателя не писание: писание — это самое легко. А трудно переживать то время, когда не пишется (М. Пришвин). 2. Нет другого, более красивого и более полезного времяпровождения, чем чтение (М. Костин). 3. Нет ничего дороже для автора, чем пристальное и чуткое внимание талантливого читателя (С. Маршак). 4. Нет на свете мук сильнее муки слова (С. Надсон). 5. Научная книга не только продукт, но и орудие умственного труда, инструмент не менее важный, чем микроскоп, телескоп и современная электронно-счетная машина (Е. Лихтенштейн).

Урок № 106

УРОК РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ № 23.

СКЛАДАННЯ ТВОРУ-РОЗДУМУ НА МОРАЛЬНО-ЕТИЧНУ ТЕМУ

Мета: удосконалювати мовленнєво-мислительні вміння будувати висловлювання на морально-етичну тему, добираючи необхідний для реалізації задуму матеріал, виявляти власне ставлення до окресленої проблеми; розвивати вміння учнів складати твори на морально-етичну тему, доцільно використовувати формули українського мовленнєвого етикету; виховувати повагу до загальнолюдських моральних цінностей.

Тип уроку: урок розвитку комунікативних умінь. Обладнання: копії текстів, тлумачний словник, пам’ятка «Як

складати твори на морально-етичну тему».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

200 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Бесіда з учнями.

Які основні елементи мусить містити твір-роздум? Чим твірроздум відрізняється від твору-опису чи твору-розповіді? Пригадайте, що таке твір на морально-етичну тему?

2.Словникова робота.

Дайте визначення поняттям «мораль» та «етика». Розгляньте,

як тлумачаться ці слова у словнику.

3. Коментар учителя.

Про що писати у таких творах? Це і стан природного середовища, в якому живе людина, і ставлення до батьків, родини,

ірозмірковування про людські стосунки, яким бути і ким бути, у чому щастя, яку людину вважати культурною, красивою тощо. Матеріалом для таких творів є саме життя. Кожен з нас повинен навчитися спостерігати навколишній світ, аналізувати вчинки

ідії людей і себе самого, робити правильно висновки. Композиційно такі роботи оформлюються як звичайні твори-

роздуми: вступ, теза і докази (аргументи) для її доведення, висновок (З посібника).

4.Прочитайте текст. Визначте, до якого стилю він належить. Що нового ви дізналися? Висловіть власні погляди на проблему.

«ЧУЖА ДУША — ТЕМНИЙ ЛІС»?

Як гласять езотеричні джерела, справжньої людини не видно, бо справжня людини — це її душа, ба, аура. Все, що робимо, думаємо, відчуваємо, фіксує наше біополе. Відбиваються на ньому вчинки, праведні й неправедні. Це видно з певних візерунків, кольорів. Кожен учинок, почуття — то ціла гама. Негідні вчинки «малюють» темні фарби. Гнів, жорстокість «розсипає» по нашому біополю червоні плями. Стан жертовності дарує зелені кольори. Духовність — бузкові, білі, самозакоханість — бордові. Любов випромінює срібне сяйво.

Аура духовно досконалої людини чиста, ясна, світиться всіма кольорами веселки. Аура нерозвиненої, незасвідченої — сіра, темна, складається з грубих густих кольорів, що свідчить про низькі почуття й пристрасті.

Недобрий, неправедний учинок нікуди не дівається, а лишається на нашій душі, справляє на неї негативний вплив. Як каже прислів’я: «Стоїть, як гріх над душею».

ІІ семестр. Самостійні частини мови

201

 

 

А можна ж цього уникнути. Самовихованням, самоконтролем. Давня мудрість учить: «Не роби того іншому, чого не хочеш, щоб тобі робили». Тоді й на душі завжди буде легко, світло (К. Мотрич).

5.Прочитайте теми творів. Назвіть ті, які пов’язані з моральноетичними проблемами.

Уроки мудрості. Що таке вихованість? Поганий характер. Збереження природи — обов’язок кожної людини. Найщасливіший день у моєму житті. Золота чарівниця осінь. Вибір професії — вибір долі. Повага змалку.

6.Прокоментуйте та перекладіть вислови. Які з них торкаються морально-етичних проблем?

1. Бытие без нравственного бытия — проклятье (Ф. Бэкон). 2. Все прекрасное так же трудно, как и редко (Б. Спиноза). 3. Научись стыдиться себя намного больше, чем других (Демокрит). 4. Моральный закон во мне (И. Кант). 5. Итак во всем, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними (Библия).

ІV. Творче спостереження з елементами аналізу

1.Прочитайте тексти. Визначте їх стильову приналежність (свою думку обґрунтуйте). Доберіть заголовки. Які проблеми порушено в цих текстах?

Текст № 1

Усвіті є батьки і діти. Твій батько і твоя мати — діти своїх батьків і матерів — твоїх дідусів і бабусь. Рід людський складається з поколінь — це велика мудрість нашого буття. Одночасно живуть у світі кілька поколінь — покоління, що відходить; перебуває в розквіті творчих сил, висхідне; і покоління, яке тільки-но з’явилося на світ і починає усвідомлювати своє буття. Крім безлічі інших відносин, наше життя рухається також відносинами поколінь. Ти — в поколінні висхідному. Перед тобою — високо над горизонтом сонце, до полудня ще дуже далеко, життя уявляється тобі неозорим, чарівно прекрасним, яскравим і разом з тим загадковим полем, ти сповнений сил і райдужних надій. Попереду тебе два покоління — покоління, для якого сонце в зеніті,

іпокоління, чиє сонце схилилося на захід.

Людина смертна, але безсмертний народ. Його безсмертя — в наступності поколінь. Мудрість віків зберігається в книжках і нашій історії, а багатства народної душі зберігаються в пам’яті, серці, у вчинках старших поколінь — твоїх батьків. Тим, ким

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]