Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Sljunina_usi_mova_prof_fil_10k_2.pdf-1350028460

...pdf
Скачиваний:
3008
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

322 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

2. Знайдіть серед поданих слів прийменники.

Чи, в, та, при, з-над, хоч, би, понад, який, дещо, але, для, не, мов, як, у, хай, поки, що, хоч, так, із-за, мимо, під, на, край, кінець.

3.Робота в парах. Заповніть схему «Прийменник як службова частина мови». На основі таблиці побудуйте лінгвістичне повідомлення про прийменник.

Прийменник як службова частина мови

Прийменник — це…

За походженням

За будовою

Довідка. Прийменник — це службова частина мови, яка служить для вираження зв’язків між словами в реченні. У поєднанні з відмінковими формами іменника, займенника або числівника прийменник вказує на об’єкт чи обставину дії.

За походженням прийменники поділяються на первинні (непохідні) і вторинні (похідні).

До первинних належать прийменники без, біля, в (у), від (од), для, до, з (із, зі, зо), за, над (наді), під (піді), о (об), через

і т. п.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

323

 

 

До вторинних належать прийменники, утворені:

а) приєднанням двох або кількох прийменників (поміж, поза, задля, з-поміж, з-попід, з-за, з-під);

б) шляхом переходу з інших частин мови, зокрема з іменника (кінець, край, коло, круг), прислівника (навпроти, поряд, поблизу, навздогін), дієприслівника (зважаючи на, незважаючи на).

За будовою прийменники поділяються на прості (у, по, про, з, без, крім, коло, протягом), складні, утворені поєднанням кількох простих (з-під, понад, посеред, довкола) і складені, утворені поєднанням прийменника з повнозначним словом (у зв’язку з, з метою, за винятком, згідно з, відповідно до).

Прийменник як службова частина мови не є членом речення (З посібника).

ІV. Формування практичних умінь, виконання системи практичних завдань

1. Коментар учителя.

Давнім і новим прийменникам притаманна постійна звичка — стояти при іменниках. Прийменники є вірними помічниками іменника в багатьох граматичних справах. До того ж вони поєднуються не з іменниками взагалі, а з певними іменниковими відмінками. Найбільше полюбляють прийменники сполучатися з родовим відмінком. За кількістю прийменників родовий випередив усі відмінки. Він став рекордсменом. Понад сто п’ятдесят прийменників забажали поєднуватися з ним. Прийменники з родовим відмінком виражають різноманітні значення.

Порівняно з родовим протилежні якості виявляє місцевий відмінок. Він має найменше прийменників. Тільки п’ять. І без них тепер не вживається. Знахідний і орудний мають набагато більшу кількість прийменників, ніж місцевий. Проте вони, звичайно, дуже поступаються родовому (І. Вихованець).

2.Уведіть подані слова в речення таким чином, щоб вони виступали спочатку як прийменники, а потім — як інші частини мови (вкажіть, які).

Протягом, шляхом, поруч, незважаючи на, край, неподалік, кругом.

3.Розгляньте таблицю і заповніть її прикладами з наведених речень. Встановіть, з яким відмінком вжито прийменник та які відношення виражаються за його допомогою: місця, часу, причини, напряму, руху тощо.

324 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Відмінки іменника з прийменником

Відмінок

Прийменники

Приклад

 

 

 

Н.

 

 

 

 

Посеред, навколо, до, біля, за, без,

навколо Києва

Р.

від, для, з-під, в, у, проти, з, близько,

(відношення

кінець, коло, замість, з-поміж,

місця)

 

 

поблизу, мимо, шляхом

 

 

 

 

Д.

Назустріч, всупереч, завдяки

 

 

 

 

З.

Під, на, об, по, за, з, над, перед, між

 

 

 

 

О.

Між, над, перед, під, з, за, поза, понад

 

 

 

 

М.

В (у), на, по, о (об), при

 

 

 

 

Кл.

 

 

 

1.Сріблиться дощ в тоненькому тумані, Як ниточка в прозорім полотні. А сонце по його блискучій грані Тече і душу сповнює мені (Д. Павличко). 2. Забіліли сніги навколо Києва, загуляли хуртовини (О. Довженко). 3. Повітря тремтить від спеки (М. Коцюбинський). 4. Дерева мене чекають, І падає листя на стежку, І падають зорі в долоні, І падає сон у траву (І. Драч). 5. Вересневе сонце непомітно зайшло за потріскані негусті хмари і зразу ж розіслало аж за ліс недобілені полотна (М. Стельмах). 6. За річкою за голубою Дві чайки у хмару зліта (А. Малишко). 7. А дуб стоїть незламно всім напастям наперекір (І. Цюпа). 8. Шле день услід хмаркам патлатим проміння сонця з верховин (В. Сосюра).

4.Розкрийте дужки, поясніть правопис прийменників. Охарактеризуйте прийменники за будовою та походженням.

1.Червоний місяць аж горить, (з)за хмари тихо виступає. Тече вода (з)під явора яром на долину (Т. Шевченко). 2. Баштан жовтіє (по)над яром (М. Рильський). 3. Блиснуло сонце (з)поза гір в зеленому саду (А. Кримський). 4. Люблю народ, якого силу ніхто не зломить (у)віках (П. Воронько). 5. Жили ми (при) достатку, всього було доволі (Марко Вовчок). 6. У навчальному посібнику подано систематизовані (відповідно)до кожного розділу сучасної української літературної мови завдання і вправи для студентів-філологів (З посібника).

5.Заповніть таблицю, записавши подані прийменники разом, окремо або через дефіс. Сформулюйте правила правопису прийменників.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

325

 

 

З/за, із/за, по/серед, у/зв’язку/з, у/слід, у/кінці, на/зустріч літу, на/вколо, по/під, відповідно/до, не/зважаючи/на, з/понад, при/березі, по/між, залежно/від, по/серед, в/наслідок, з/під, з/над.

Правопис прийменників

Написання

Правило

Приклад

 

 

 

Разом

 

 

 

 

 

Через дефіс

 

 

 

 

 

Окремо

 

 

 

 

 

6.Виберіть потрібний варіант прийменників. Поясніть закономірності при вживанні того чи іншого варіанта.

Читати (у, в, уві) оригіналі, кілометрів (з, із, зі, зо) три, працював (у, в, уві) бібліотеці, нависає (над, наді) мною, дивитися (у, в, уві) очі, зазирати (у, в, уві) вічі, я (з, із, зі, зо) тобою, ти (з, із, зі, зо) мною, була (у, в, уві) Одесі, колиска (з, із, зі, зо) ясена, говорити (з, із, зі, зо) сватом, вітер (з, із, зі, зо) снігом, стукати (у, в, уві) двері.

8.Згрупуйте подані прийменники в синонімічні ряди. Визначте, що виражає кожний синонімічний ряд: відношення мети, причинові, часові, просторові відношення, відношення відповідності тощо.

Край, попри, виходячи з, згідно з, для, від, задля, близько, між, із, всупереч, опріч, біля, межи, крім, з, над, до, для, наперекір, коло, побіля, кругом, заради, проміж, незважаючи на, навколо, край, серед, зі, близ, навкруг, поміж, понад, окрім, круг.

Зробіть морфологічний аналіз виділених прийменників за схемою.

Морфологічний аналіз прийменника

1.Прийменник.

2.Група за походженням.

3.Група за будовою.

4.З яким відмінком вжито.

5.Значення прийменника.

7.Поміркуйте, чи можна прийменники в першому рядку вважати омонімічними, а в другому рядку — синонімічними? Свою думку обґрунтуйте.

326 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

1.Співати з братом — співати з настроєм; дівчина з книгою — дівчина з косою.

2.Зробив за тиждень — прийшов через тиждень; завдання на тиждень — працював з тиждень.

9.Визначте стилістичні особливості прийменників у поданих реченнях. Укажіть можливість синонімічної заміни прийменників.

1. Круг його літало безліч бджіл (Б. Грінченко). 2. Із-за такої пустої причини годі нам, пане полковнику, своєї товариської приязні псувати (Б. Лепкий). 3. Цікаво, чи росла за Овідієвих часів тут виноградна лоза? (О. Гончар). 4. Та невже ж і ти думаєш, що на брань я ходив заради золота і що заради нього стояв попліч із князем Святославом? (С. Скляренко). 5. По обіді хутірські жінки знову сходилися до лавочки, що біля нашого двору (В. Дрозд).

6.Пішла в садок у вишневий (Народна творчість). 7. За сльозами, за гіркими і світу не бачить (Т. Шевченко).

Поміркуйте, чим викликане повторення прийменників у двох останніх реченнях?

Коментар учителя. Для розмовного стилю, народнопоетичного мовлення типовим є специфічне вживання прийменників, не властиве іншим стилям. Це повторення прийменника при постпозитивному означенні (З підручника).

10.Найчастіше трапляються помилки в конструкціях з прийменниками при перекладі через калькування з російської мови. Перевірте себе — перекладіть подані словосполучення українською мовою. Зверніть на особливості вживання прийменників.

Называть по фамилии, по просьбе, по требованию, в его пользу, в адрес; по недоразумению, по ошибке; по моей вине, по собственной воле, по моей инициативе; по поручению, по собственному желанию; я пришел по делу, по праздникам; прийтись по вкусу, ходить в школу; смотря по погоде, в зависимости от условий; при таких условиях, при любой погоде; в два часа; на протяжении двух дней; из-за неосторожности.

11. Відредагуйте речення.

1. Зустрічаємось завтра в десять годин. 2. Я хочу до вас звернутися по приватній справі. 3. Нарада по цьому питанню почнеться

вдесять годин. 4. Називайте себе по прізвищам. 5. Я прийшов по його дорученню по справі. 6. На протязі кількох тижнів діти не ходили в школу. 7. При таких умовах я звільнюся з фірми по власній волі.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

327

 

 

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Напишіть гумореску, використовуючи виражальні можливості різних частин мови. Знайдіть у власному тексті прийменники та виконайте їх морфологічний розбір.

Урок № 133

УРОК РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ № 32.

РЕДАГУВАННЯ ТЕКСТІВ РІЗНИХ СТИЛІВ І ЖАНРІВ. РОБОТА НАД ВИПРАВЛЕННЯМ ПОМИЛОК, ДОПУЩЕНИХ У ПИСЬМОВОМУ ПЕРЕКАЗІ ЧИ ТВОРІ

Мета: поглибити знання учнів про типи помилок і текстові недоліки, які найчастіше трапляються в письмових переказах чи творах, удосконалювати вміння десятикласників вичитувати та редагувати тексти, оцінювати висловлювання з позиції мовного оформлення; розвивати правописну пильність, уважність; виховувати пізнавальний інтерес до вивчення лінгвістичних явищ.

Тип уроку: урок розвитку комунікативних умінь. Обладнання: копії текстів, таблиця «Основні види помилок»,

таблиця «Текстові недоліки в усному і писемному мовленні», таблиця «Матеріал для редагування».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Дайте відповідь на питання.

Що таке редагування?

Що треба зробити для того, щоб відредагувати текст? Відомо, що довершеним текст вважається тоді, коли в ньому належним чином вдосконалені навіть найменші деталі. З цього приводу Мікеланджело висловився так: «До досконалості ведуть подробиці, а досконалість є те, в чому дрібниць немає». Прокоментуйте цю думку.

328 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

ІV. Засвоєння матеріалу в процесі виконання системи практичних завдань

1. Робота з таблицею.

 

Основні види помилок

 

 

 

Види помилок

Умовні

Суть помилки

позначення

 

 

 

 

 

Помилки

 

тема розкрита неповно;

З

є щось зайве;

в змісті

 

перекручені факти чи події;

 

 

 

 

 

 

 

матеріал не цілком підпорядкований

 

 

основній думці;

 

 

слово вжите не в тому значенні;

Мовленнєві

М

вжито зайве слово;

помилки

невиправдано повторюються слова;

 

 

 

вжиті мовні засоби, що не відповіда-

 

 

ють стилю і задуму висловлювання;

 

 

вжиті русизми;

 

 

 

Граматичні

 

слово вжите не в тій формі;

Г

неправильно побудоване речення;

помилки

 

неправильно утворені слова;

 

 

 

 

 

Орфографічні

І

неправильно написане слово

 

 

 

Пунктуаційні

V

неправильно розставлені розділові

знаки;

 

 

 

 

 

Орфоепічні

 

неправильно вимовлений звук;

 

неправильно поставлений наголос

 

 

 

 

 

2.Розгляньте таблицю. Удоскональте текст свого твору з погляду змісту, послідовності викладу, мовленнєвого оформлення.

Текстові недоліки в усному і писемному мовленні

1.Невідповідність змісту темі.

2.Пропуски важливого матеріалу.

3.Непослідовність у розташуванні речень і абзаців.

4.Відсутність смислового зв’язку між частинами тексту.

5.Відсутність зачину або кінцівки тексту.

6.Необґрунтованість тверджень.

7.Невідповідність стильових мовних засобів.

8.Невиправдане, недоречне вживання риторичних фігур, тропів.

9.Недотримання правописних / орфоепічних норм.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

329

 

 

3.Розгляньте текст свого контрольного твору, написаного на попередніх уроках. За умовними позначеннями встановіть, які помилки визначено вчителем.

4.Робота в групах. Заповніть таблицю, записавши правильний варіант. Виграє та команда, яка виконає завдання швидше.

Матеріал для редагування

Неправильно

Правильно

 

 

На слідуючий день

 

 

 

Самий веселий хлопець

 

 

 

Згідно наказу

 

Дякувати Вас

 

 

 

Любе питання

 

 

 

Любима книга

 

 

 

Не звертати увагу

 

 

 

Приймати участь

 

Вірна відповідь

 

 

 

Подзвонити Вам

 

 

 

Нові інновації

 

 

 

Тези доповідів

 

На протязі десяти днів

 

 

 

При такій умові

 

 

 

Вибачаюсь

 

 

 

Наталію Петрівна

 

Прийняти заходи

 

 

 

Із-за відсутності коштів

 

 

 

За виключенням

 

 

 

Лишній

 

Зробити послугу

 

 

 

Я рахую, що…

 

 

 

Менеджер по професії

 

 

 

Висловити висновки

 

 

 

Слідуючі помилки

 

5.Відредагуйте речення. Вкажіть характер допущених помилок.

1.Такий вітер піднявся, що поступила пропозиція позачиняти вікна й двері. 2. Прочитавши цю історію, мені стало страшно.

330 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

3. Вибачаюсь, але я мушу йти. 4. На підтвердження наступної думки приводжу слідуючі приклади. 5. Через пару днів їхні відношення поліпшаться. 6. Підсумки змагання між групами проводять раз на семестр. 7. Сільська баня не працювала цілу неділю. 8. До заяви прикладаю: свою автобіографію, медичну справку і характеристику. 9. Усі студенти старших курсів повинні розрахуватися з хвостами. 10. На нараді він розповів про саму вигідну житуху малозабезпечених студентів. 11. Вона взяла відпустку по хворобі.

6.Прочитайте текст доповіді вашого ровесника. Визначте, які помилки з погляду змісту, послідовності викладу, мовленнєвого оформлення допущені в ньому. Знайдіть граматичні помилки. Відредагуйте текст.

ЛЮДИНА, НА ЯКУ Я ХОЧУ БУТИ СХОЖИМ Шановні друзі! Хочу сказати кілька слів про людину, яка для

мене є взірцем.

Це мій брат, який старше мене на три роки. Він успішно закінчив середню, а також музикальну школи. Окрім того, він початкуючий поет і вже надрукував кілька віршів, охоче малює масляними фарбами.

Між нами давно встановилися дружні відносини, і ми любимо

увільний час поговорити по душам, помандрувати по вулицям Києва, помилуватися оточуючим світом на схилах Дніпра.

Проте це буває не так часто, бо брат чистолюбивий і багато працює над собою. Він підписує багато газет і журналів і засиджується над книжками й періодикою допізна, подовгу грає на піаніно, не любить, коли я відволікаю його по любому поводу. Ще відзначу, що брат не живе на чужий рахунок, випрошуючи кошти

убатьків, а заробляє, даючи уроки музики.

Брат мріє пройти по конкурсу в консерваторію і стати композитором.

Я пишаюся своїм братом і хочу бути подібним на нього (З посібника).

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

Відредагуйте текст учнівського твору.

ЧИ ЛЕГКО ЖИТИ В 15 РОКІВ?

Це для мене досить складне питання. І щоб відповісти на нього, треба подивитися на своє власне життя в 15 років. Я, звичайно,

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

331

 

 

розумію, що у мене ще все попереду, але я вважаю, що підлітковий вік — самий прекрасний і, разом з тим, самий трагічний етап у житті людини. Тут поєднано все: твердий розум, буря пристрастей, перше кохання і перша ненависть, доброта, милосердя, щастя, горе. Я маю внутрішній конфлікт. Зараз у мені прогресує егоїзм. Це зовсім не значить, що я врубаю музику, коли сплять сусіди. Але мені хочеться бути вище усіх, дивитись зверхньо, хоч ловлю себе на думці, що є люди, яким не пощастило в житті або інваліди… Завдяки проблемам, вони не є щасливими. Тому я міркую, що як мені, то — щастя, нагорода, а їм сльози, зверхні погляди? Ні, я так не хочу. У чому сенс життя? Жити для себе чи жити для інших? У чому щастя? Чому служити, силі чи милосердю?

У цьому віці проходить іще один процес. Від чого залежить моральна основа, яка є у кожному? Я гадаю, що, мені пощастило, тому що слова «честь», «гідність» для мене не пустий звук. Життя — це тільки дорога вгору, а до кінця доходять одиниці: такі як Шевченко, Стус, Франко. Я теж початкуючий поет. Пишучи вірші, до мене приходить натхнення. Я сподіваюся не пізніше, чим за 10 років стати справжнім поетом, таким як О. Олесь або О. Довженко. Це мої найбільш улюбленіші українські письменники.

Скептики кажуть, що дитячі мрії до 30 років зникають. Я сподіваюся, що це не так, що я збережу не тільки мрії, а все те, що в мені виховали батьки (З учнівського твору).

Урок № 134 СПОЛУЧНИКИ СУРЯДНОСТІ ТА ПІДРЯДНОСТІ.

МОРФОЛОГІЧНІ ТИПИ СПОЛУЧНИКІВ. ПРАВОПИС СПОЛУЧНИКІВ.

СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВЖИВАННЯ СПОЛУЧНИКІВ

Мета: розширити знання учнів про сполучник як службову частину мови, їх морфологічні типи, подати відомості про функціонально-стилістичні особливості сполучників; формувати вміння правильно й доцільно вживати сполучники в мовленні, редагувати тексти, за потреби замінюючи сполучники синонімічними; виховувати інтерес до мовних явищ, за допомогою дидактичного матеріалу виховувати повагу до історичного минулого рідної країни.

332 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Сполучник як частина мови»,

схема «Правопис сполучників», схема «Морфологічний аналіз сполучника».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.З кожної пари простих речень утворіть складнопідрядні речення. За допомогою чого таке об’єднання стало можливим?

Тихий вечір вкрив присмерком ліс. Ясне сонечко скотилося додолу.

За селом знаходиться ставок. Ставок з усіх боків оточують тополі.

Чудовий був цей краєвид. Незнайомець зупинився, замилувавшись краєвидом.

Холодні хвилі б’ють об чорні скелі. Зорі тремтять у нічній прохолоді.

2.Прочитайте текст. Знайдіть у ньому сполучники. Визначте їх функцію в реченні.

У добу козаччини головним героєм і виховним ідеалом був

козак як утілення всіх чеснот справжнього українця, мужній лицар-визволитель, безкорисливий захисник скривджених і знедолених.

Козак уособлює народнопоетичні уявлення про ідеальне, героїчне, оскільки, як ілюструє фольклорна пам’ять, ідеальним чином поєднує власні прагнення із громадськими, концентрує в собі активність та лицарську відданість меті. В особі козака втілено прагнення українського народу до духовної свободи, волі. Як правило, це людина особливого типу з високим почуттям патріотизму, самовіддана справі національного визволення, герой, що понад усе любить волю, активна, дійова особистість.

Італієць Доменіко Чамполі писав про козаків: «Це горді, відважні лицарі, вони сміливо дивляться в очі смерті. Шабля — його хрест, а пісня — його молитва». В українських піснях прославляють козаків за те, що вони рятували людей, жертвуючи власним життям.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

333

 

 

Зверніть увагу на змалювання в піснях козацького чуба як символу належності до товариства лицарів.

Гетьман — це воєначальник козацьких військ і реєстрових козаків, який мав право укладати договори з іноземними державами, затверджував козаків на посади, очолював військо під час походів. Обирала гетьмана Січова Рада. Символом влади гетьмана вважалася булава. Клейноди — це знаки влади військової козацької старшини: корогва (прапор), булава, печатка, литаври.

Човнами-чайками називали дерев’яні військові (надзвичайно швидкі) човни довжиною 20 метрів, завширшки — 3–4 метри, висотою бортів 2–5 метрів (О. Семеног).

Як ви вважаєте, яка роль належить козакам у становленні незалежної української держави?

3.Бесіда з учнями.

Яка частина мови називається сполучником?

Чому сполучник називають службовою частиною мови? Які сполучники називаються сполучниками сурядності? Які сполучники називаються сполучниками підрядності?

ІV. Закріплення знань та формування в учнів умінь

1.Розгляньте таблицю. На основі табличних даних підготуйте коротке усне повідомлення про сполучник в українській мові.

Сполучник як частина мови

За похо-

 

 

За значенням, синтаксичною

 

 

За

 

За вжи-

джен-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

функцією в реченні

 

 

будовою

ванням

ням

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

суряд-

 

 

 

підрядності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повторювані

 

 

 

Непохідні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Складені

Одиничні

 

Похідні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прості

Складні

 

 

єднальні

 

протиставні

 

розділові

часові

причинові

 

умовні

мети

допустові

 

порівняльні

наслідкові

Парні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заповніть таблицю поданими нижче сполучниками.

Щоб, проте, і, або, якщо, хоч, нібито, як, мов, поки, й, та, тому що, не то-не то, однак, для того щоб, коли, чи-чи, неначе, ба,

334 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

або-або, зате, як… так, бо, якщо… то, то, що, і-і, хоч… але, якби, чи, доки, немовби, так що, дарма що, аби, тому що, оскільки, поки.

2. Розгляньте схему «Правопис сполучників».

Правопис сполучників

СКЛАДНІ СПОЛУЧНИКИ

Разом

З частками же (ж), би (б), то, що:

адже, отже, якби, мовби, нібито, тобто, якщо

З прийменниками: проте, зате, притому, причому

Окремо

Сполучники, утворені поєднанням самостійних слів:

так що, після того як, та й

Якщо це не є сполучник, а поєднання самостійних слів:

таж — та ж, щоб — що б, зате — за те

Через дефіс

З підсилювальними частками:

отож-бо, тож-то, тому-то, якби-то, тільки-но

3.Вкажіть частиномовну приналежність виділених слів, поясніть їх правопис.

1.Все одно, що/б не сталося, ми не розлучимось (Леся Українка). 2. Ет, про що/б мала згадувати (Ю. Збанацький). 3. І тільки

люди зморщили чоло: — Не може бути, що/б таке було (Л. Костенко). 4. Як/би я була зіркою в небі, я б не знала ні туги, ні жалю (Леся Українка). 5. У мене одна думка: як/би нам нашу красну мову так високо підняти, як підняв її Шевченко (Панас Мирний).

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

335

 

 

6. Як/би ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя (Т. Шевченко). 7. Тепер, що/зі мною не буде, я завжди буду знати, що є на світі люди такі, як Ви (О. Теліга). 8. Дівчата спросонку спершу перегукуються з кимось, не/мов/би пробуючи голоси (І. Ле). 9. Добре, дуже б добре було, як/би/то воно так сталося, як гадається (Т. Шевченко). 10. Народна пісня — то/ж вона усій землі окраса (М. Рильський). 11. Скорить повинні дощову ми непокірну хмару — то/ж сіймо у ріллю нову пшеницю яру (М. Рильський).

Відшукайте сполучники й сполучні слова. Вкажіть критерії їх розрізнення.

Визначте сполучники сурядності та підрядності в цих реченнях.

4.Робота в групах. Утворіть складне речення з поданими сполучниками й однозвучними з ними сполучними словами. Назвіть критерії розрізнення омонімічних форм.

Група 1

Що/б, як/що, ніби, бо.

Група 2

Те/ж, при/чому, мов.

Група 3

От/же, при/тому, що.

5.Коментар учителя.

Стилістичне забарвлення сполучників визначає сферу їхнього функціонування. Більшість з них належить до стилістично нейтральних: і, або, якщо, проте та ін. Переважно у книжному мовленні вживаються сполучники: внаслідок того що, завдяки тому що, зважаючи на те що. Розмовне забарвлення властиве сполучникам: аби, а що, буцім, одначе, отож, раз, себто. Як засіб стилізації у художніх творах використовуються застарілі сполучники: заки (поки), коби (якби), позаяк (бо). Поза художнім мовленням ці слова не вживаються.

Урізноманітнює мовлення вживання синонімічних сполучників: і, та; але, та, проте, однак; або, чи; ніби, наче, неначе, як, мов, мовби, немов.

Серед синонімічних сполучників який, що, котрий у науковому та офіційно-діловому стилях перевага віддається сполучникам який, що. У складних реченнях сполучні слова слід варіювати (За Г. Волкотруб).

6.Визначте функціонально-стилістичні особливості виділених сполучників, з’ясуйте можливість синонімічної заміни.

336Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

1.Коли ви справді вважаєте себе вченим, то для вас найвища інстанція — істина (П. Загребельний). 2. Заки гетьман виліз, суддя обійшов ридван іззаду і подав йому руку (Б. Лепкий). 3. Одначе

чи не пора й свічку засвітити, вже зовсім темніє (М. Кропивницький). 4. Коби хоч Федора тут не було,— думав собі (О. Маркуш). 5. В кар’єрі засвітились ліхтарі, мов хтось гасав шалено угорі і збив копитами рясне сузір’я, що світить людям о нічній порі (М. Клименко). 6. Соняшники, мов кулі жовтого вогню (Є. Гуцало).

Виконайте морфологічний розбір сполучників за схемою.

Морфологічний аналіз сполучника

1.Сполучник для розбору.

2.Група за походженням.

3.Група за значенням і синтаксичними функціями.

4.Група за будовою.

5.Група за вживанням.

6.Правопис.

7.Згрупуйте подані сполучники в синонімічні ряди.

Але, тому що, через те що, з огляду на те що, щоб, та, з тим щоб, який, мов, доки, або, однак, поки, чи, ніби, зважаючи на те що, мовби, неначе, бо.

8.Відредагуйте речення.

1. Зважаючи на те, що сьогодні погана погода, надягни шарф

ікапелюх. 2. З усіх інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів, котрі беруть участь у зборах акціонерного товариства. 3. Внаслідок того, що ти отримав двійку, гуляти сьогодні не будеш (З посібника). 4. Подарую свиню тому, хто допоможе знайти мого угнаного автомобіля, так як міліція відмовляється його шукати (З журналу).

9.Замініть наведені вирази стійкими словосполученнями з парними сполучниками сурядності ні… ні.

Сказати (зробити) щось невлад, недоречно; дуже переляканий, вражений; безпричинно, безпідставно.

Довідка. Ні в тин ні у ворота; ні живий ні мертвий; ні з сього ні з того.

7.Пригадайте стійкі народні порівняння, використовуючи порівняльні сполучники. Складіть з цими зворотами речення, замінивши, де можливо, сполучник як синонімами.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

337

 

 

1.… як сльоза; … як вовк; … як столітній дуб; … як жаба; … мов бубон; … полотно (стіна); … як земля.

2.Холодний, як…; німий, як…; злий, як…; струнка, як…; полохливий, як…; старий, як…; повільний, як…

V. Підсумки уроку

VI. Домашнє завдання

Прочитайте висловлювання. Яку роль у них відіграють сполучники? Розкрийте зміст одного з цих висловлювань у творіроздумі.

1. Час тече, немов пісок з долоні (П. Воронько). 2. Добре жити, бо є ще побратими, серце є, і люди, і хліб-сіль (А. Малишко). 3. Не суди, і тебе не осудять (Біблія).

Урок № 135 ЧАСТКА, ЇЇ ФУНКЦІЇ, ГРУПИ ЗА ЗНАЧЕННЯМ.

ПРАВОПИС ЗАПЕРЕЧНИХ ЧАСТОК.

ФУНКЦІЇ МОДАЛЬНИХ, ЗАПЕРЕЧНИХ ЧАСТОК. ЕСТЕТИЧНА ЦІННІСТЬ ЧАСТОК

Мета: поглибити знання учнів про частку як службову частину мови, ознайомити з функціями часток, розширити відомості про естетичну цінність частки в мовленні; формувати вміння визначати частки за їх функцією в реченні та правильно вживати частки в усному та письмовому мовленні; виховувати спостережливість, чуття мови.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Частка як службова частина

мови», таблиця «Правопис часток».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Бесіда з учнями.

Пригадайте, яка частина мови називається часткою? Які функції може виконувати частка в мові?

338 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

ІV. Сприйняття та засвоєння нових знань

у процесі виконання практичних завдань

1.Розгляньте таблицю. На її основі підготуйте усне лінгвістичне повідомлення про частку як частину мови.

Частка як службова частина мови

Частка — це службова частина мови, яка надає словам чи реченням певних смислових чи емоційно-експресивних відтінків або служить для творення морфологічних форм та нових слів

За значенням і вживанням частки поділяються на групи

Фразові — увиразнюють один

 

Словотворчі —

Формотворчі

із компонентів речення або

 

використову-

слугують для

виражають ставлення мовця

 

ються для тво-

творення грама-

до змісту всього висловлювання

рення нових слів

тичних форм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вказівні

Підсилювальні

Стверджувальні

Питальні

Заперечні

Означальні

Спонукальні

Видільні

 

Порівняльні

Це частки будь-,

способуНаказового

способуУмовного

ступеняНайвищого прикметпорівнянняприслівниківіників

 

небудь-, казна-,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

хтозна-, -би, -б,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-же, не-, ні-, де-,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-сь, аби-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це, ось

Аж, би

Еге, так

Чи, хіба

Не, ні

Майже

Ну-бо

Ж, хоча

 

Мов, як

 

Хай, нехай

Би, б

Най

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Прочитайте речення. Визначте в них частки, з’ясуйте їх функцію та значення.

1. Лише мох вкриває собою оте віковічне, ніким не займане каміння (А. Шиян). 2. Ген килим, витканий із птиць, летить над полем (Л. Костенко). 3.— Невже це ранок? — прислухається Юрій до шелесту пташиних крил і недовірливо поглядає на небо (М. Стельмах). 4. Хай не розбудить смутку телефон. Нехай печаль не зрушиться листками. Хай буде легко. Це був тільки сон, що ледь торкнувся пам’яті вустами (Л. Костенко).

5.Хіба ви і в грозу літаєте? (О. Гончар). 6. Чарівне море, та наймиліша серцю таки земля (Р. Іваничук). 7. Все так же над озе-

ром мріє калина, де юність моя протекла (В. Сосюра). 8. Коли б

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

339

 

 

ти навчився працювати, як бджола, скільки міг би правди назбирати у життя! (П. Воронько). 9. І все-таки не легко буть собою, коли дорога котиться з гори (М. Людкевич).

3.Розподільчий диктант. Згрупуйте частки за значенням у різні колонки.

Ось, нехай, ну, не, -ся, невже, хіба, мовляв, навіть, хай, до того ж, лише, бо, хоч, ну-бо, егеж, авжеж, теж, аж, бодай, то, ані, еге, чи, саме, власне, тільки, -таки, трохи не.

4.Прокоментуйте слова І. Вихованця. Як ви гадаєте, про які дива йдеться? Доведіть чи спростуйте думку вченого.

Усілякі є на світі дійства. Той малює. Той співає. А той пише вірші чи пісні. Хтось біжить. Хтось спішить… Частка ж чинить чародійство. Творить у реченнях дива (І. Вихованець).

5.Розгляньте таблицю. Робота в групах. Одна група має поставити іншій групі питання про правопис часток. Виграє та команда, яка дасть відповіді на всі питання.

Правопис часток

Разом

Окремо

Через дефіс

 

 

 

1. Частки аби, де, сь,

1. Частка що, якщо

1. Частки будь-,

чи, що, як, ані, чим,

вона стоїть після

-небудь, казна-,

ні: абихто, дехто,

слова, до якого вона

хтозна-, -бо, -но, -то,

хтось, ніхто, чим-

відноситься: тільки

-от, -таки, бозна-:

далі.

що, поки що, дарма

будь-коли, бозна-хто,

2. Частки би (б), же

що.

стій-бо.

(ж), ось, он у складі

2. Частки би (б), же

 

сполучників: щоб,

(ж), то (вказівна),

 

якби, адже, також.

ось, он, хай, нехай:

 

3. Частки не, ні:

сказав би, зроби ж,

 

а) якщо вони є пре-

он який.

 

фіксом у словах, що

3. Частки не, ні:

 

без не, ні не вжива-

не прийшов, ні він,

 

ються: ненависть,

ні вона.

 

нісенітниця;

 

 

б) є частиною пре-

 

 

фікса недо-: недолік,

 

 

недооцінювати.

 

 

 

 

 

6.Утворіть нові слова за допомогою часток і поясніть їх правопис.

Прислівник + частка → Дієслово + частка →

340 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Займенник + частка → Частка + займенник → Сполучник + частка →

7.Складіть речення з поданими словами. Визначте їх частиномовну приналежність. Поясніть правопис.

Хтозна — хто зна, отже — от же, абиде — аби де, ані — а ні, щодо — що до.

8.Стилістичний експеримент. Вставляючи по черзі частки в речення, з’ясуйте, якого відтінку значення вони цьому реченню надають.

Це було кумедно (Невже, хіба, не, тільки).

Нова виставка дуже цікава (До того ж, невже, тільки). Поїдемо подивимося на столицю країни (Давай, ось, навряд чи).

9.За допомогою часток внесіть у подані речення зазначені відтінки значень.

Швидко розтане сніг (сумнів, питання, підсилення). Дерева повеселішали (радість, підсилення, вказівка).

Скоро настане довгождане літо (питання, сумнів, ствердження, радість).

Сьогодні середа (ствердження, питання).

Небо здається похмурим (виділення, обмеження).

10.Прочитайте текст пояснювальної записки одного учня. Що ви можете сказати про грамотність цього учня? Прокоментуйте характер його помилок.

Я, Дяченко Ілля, був відсутній сьогодні вранці на уроці української мови. Я не нездужав, а просто проспав, бо ні кого небуло вдома. Мені прикро через це, і до того ж я нехочу не славити своїх батьків, тому прошу пробачення і допустити до занять.

10.12.2010 р.

учень 9-А класу

 

Дяченко Ілля

11. Прочитайте текст. Визначте частки, поясніть їх правопис.

Від останніх снігів до перших зелених листочків на деревах — ось який він, квітень. Пахощі відігрітої сонцем землі й веселий гомін птахів, ще не одягнені в зелене вбрання ліси й блакитний килим пролісків. Все це робить квітень найчарівнішим місяцем року.

ІІ семестр. Службові частини мови, їх загальна характеристика

341

 

 

Добре пригріває вже весняне сонечко, підсихає в лісі земля. Все навколо оживає: дерева, трави, комахи. Веселіше співають птахи, а їх уже прилетіло чимало!

Після березня квітневе тепло прибуває з кожним днем. Тому так поспішають з’явитися у весняному килимі перші квіти. Не випадково на Україні в назві місяця — квітень — відбилася його головна відзнака — поява перших квітів (Г. Труфанов).

Виконайте морфологічний розбір часток за схемою.

Морфологічний аналіз частки

1.Частка для розбору.

2.Група за роллю в слові, реченні.

3.Написання.

12.Словниковий диктант. Поясніть правопис часток.

Все/таки, отак/от, гойдають/ся, от/же, написав/би, немов/ би, як/небудь, казна/що, ото/ж, ні/скільки, ну/й, покажіть/но, не/доцвів, що/за/радість, котрий/сь, хоча/б, тому/то, наче/б/то, аби/коли, але/ж, ніби/то, аби/де, що/до, аби/тільки, ні/як.

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Складіть кросворд «Вживання службових частин мови в сучасній українській мові».

Урок № 136 ВИГУКИ, ЇХ ОЗНАКИ ТА РОЗРЯДИ.

ПРАВОПИС ВИГУКІВ І ОСОБЛИВОСТІ ЇХ УЖИВАННЯ. ЗВУКОНАСЛІДУВАЛЬНІ СЛОВА.

ВИГУКИ ЯК ЗАСІБ ЕМОЦІЙНО-ЕКСПРЕСИВНОГО МОВЛЕННЯ. НАЦІОНАЛЬНІ ЕТИКЕТНІ ВИГУКИ

Мета: поглибити знання десятикласників про вигук, навчити аналізувати тексти щодо ролі в них вигуків, доречно використовувати вигуки у власному мовленні; виховувати інтерес до вивчення мови, ввічливість.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Загальна характеристика

вигуку», пам’ятка «Правопис і розділові знаки при вигуках».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]