Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Sljunina_usi_mova_prof_fil_10k_2.pdf-1350028460

...pdf
Скачиваний:
3007
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

282 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

3. Коментар учителя.

Категорії способу дієслова, як і категорії часу, властива синонімія форм. При переносному вживанні форми способу набувають експресивності й емоційності, що обмежує їх використання лише розмовним і художнім стилями.

1.У значенні дійсного способу може виступати форма другої особи однини наказового способу. У таких випадках дієслово виражає несподівану, раптову дію, як-от: Решко візьми та

йпошли ті гроші, маючи надію швидко одержати жалування

йпокласти позичену суму (С. Васильченко).

Форма наказового способу може вказувати також на необхідність здійснювати небажану, нав’язувану дію: Шукаємо, де б вільніше, а то в нас роби-роби, та й кінця немає (М. Грушевський).

2.Форми умовного способу, виступаючи замість форм дійсного способу, виражають різку відмову виконувати якусь дію: Де ж би я тебе пустила! Адже ж жнива, сама знаєш, який то час,— відповіла Настя (М. Дерлиця).

3.З імперативним значенням можуть використовуватися:

а) форми дійсного способу: Кость посміхнувся й тихо прошепотів до Курки: — Пішли! (Г. Косинка). Такі конструкції

єелементом просторіччя;

б) форми умовного способу, які виражають ввічливе побажання, пораду, наприклад: Справді, хлопці, зайшли б ви в хату, погрілись,— сказав він (О. Гончар);

в) інфінітив, що виражає категоричне розпорядження: Усім бригадирам до 6-го провести побригадні наради з ланковими! (Остап Вишня).

4.У значенні умовного способу використовуються форми наказового способу, наприклад: Добре, що я такий — що обіщав, те й зроблю. Ну, не дай я тобі приданого,— що тоді, га? (Т. Шевченко) (За Г. Волкотруб).

4.Вкажіть, які форми способу дієслова вжиті переносно, визначте їх значеннєво-стилістичні особливості.

1.Пішов би ти, сину, до пана, попросив би грошей на відробітки (М. Коцюбинський). 2. Пішли, Надю, пора їхати (Л. Романчук). 3. Я вам радив би вступити в кулінарну школу (П. Глазовий). 4. Сестро,— наказав лікар.— Води не давати. Змочіть йому губи ваткою (О. Чорногуз). 5. І тоді Максим здогадався, що Орина таки закохалася в Романа. Про це він наодинці візьми та й ляпни братові (М. Стельмах). 6. Хіба я наймалася на таку роботу? Вони

ІІ семестр. Самостійні частини мови

283

 

 

гуляють, бешкетують, а ти роби (Панас Мирний). 7. Так оце я тобі зараз би й оддала! Сокирою піду порубаю (С. Васильченко).

8.Учись — на старість буде знахідка (З народної творчості).

5.Пригадайте прислів’я, де б були наявні вживання форм одного способу замість іншого.

6.Стилістичний експеримент. Робота в групах.

Група 1

Замініть виділені форми дійсного способу на умовний. Поясніть стилістичну функцію кожного із способів.

Зким їхати?.. Ну, поїдете ви з Іваном Петровичем… На зеленому килимі, під задумливою вербою, точитимуться спогади про

знаменитого його гордона,— таких псів тепер не буває! — який одного разу став на стойку в густій ліщині на вальдшнепа, та так став, що ніякими свистками, ніякими гудками його не можна було зрушити з тої стойки, довелося його залишити в лісі… Пилип Федорович розповість вам про короткозорого старенького бухгалтера, пристрасного мисливця, жертву фантастичних вигадок усієї компанії, з якою він завжди полював. Ви дізнаєтесь про зайця, який після бухгалтерового пострілу з страшним криком «н-н-няв!» вискочив аж на вершечок телеграфного стовпа (За Остапом Вишнею).

Група 2

Замініть дієслова умовного способу дієсловами дійсного способу. Прокоментуйте таку заміну.

Пішов би я в Україну, пішов би додому, там би мене привітали, зраділи б старому. Там би я спочив хоч мало, молившися Богу, там би я… та шкода й гадки, що не буде нічого (Т. Шевченко).

Група 3

Поставте виділені дієслова в наказовому способі. Прокоментуйте стилістичну функцію кожного із способів.

Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина не раз переживала дні сили і слави, мала справді легендарних героїв, мужньо переносила найважчі випробування, коли гинули не сотні й тисячі, а мільйони її дочок і синів… Можемо втішатися і гордитися тим, що Україна ніколи не поневолювала інші народи, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів (За А. Лотоцьким).

7.Складіть діалог на тему: «Як поводитися в театрі», використовуючи можливості категорії стану дієслова.

284 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

З творів художньої літератури випишіть п’ять речень, де б способи дієслова вживалися б у переносному значенні.

Урок № 124 ОСОБОВІ, РОДОВІ, ЧИСЛОВІ ФОРМИ ДІЄСЛІВ.

ЗВОРОТНІ ДІЄСЛОВА. ПЕРЕХІДНІ Й НЕПЕРЕХІДНІ ДІЄСЛОВА

Мета: поглибити знання десятикласників про категорію перехідності / неперехідності дієслів, про категорію стану дієслів, зворотні дієслова; формувати вміння конструювати речення з дієсловами в усіх часах, особових, родових формах, правильно вживати дієслова в мовленні; за допомогою дидактичного матеріалу виховувати повагу до національних символів державності України.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця для заповнення «Морфоло-

гічний розбір дієслова».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Формування практичних умінь і навичок. Виконання тренувальних вправ

1.Поставте дієслова, що в дужках, у потрібній особовій формі наказового способу.

1.Не (поганьбити) [1-ша особа множини] ж бо ніколи міщанством романтичних шат (І. Жиленко). 2. (Боротися) [2-га особа множини] — поборете (Т. Шевченко). 3. Твоєму кожному почину розкрито двері: (йти, творити, прославити) [2-га особа однини] Батьківщину (П. Тичина). 4. Свою Україну (любити, любити) [2-га особа множини] її (Т. Шевченко). 5. Не (кликати) [2-га особа однини] мене, весно, не (чаруй) [2-га особа однини] і не (вабити) [2-га особа однини]! (Леся Українка). 6. Правді в очі (дивитися) [2-га особа множини] прямо, не (одводити) [2-га особа множини] погляду вниз (В. Симоненко).

ІІ семестр. Самостійні частини мови

285

 

 

2.Від поданих дієслів утворіть форми різних осіб однини та множини.

Форми 1-ї особи однини та 1-ї і 2-ї особи множини теперішнього часу. Зверніть увагу на чергування приголосних.

Мостити, бити, летіти, жати, голубити, смикати, ненавидіти, бігти, хрестити, кликати.

Форми 2-ї особи однини та множини теперішнього і майбутнього часу (проста форма).

Любити, цікавитися, клеїти, гриміти, кресати, кликати, стерегти, вірити, летіти, тесати, класти.

Форми 2-ї особи однини та 1-ї і 2-ї особи множини наказового способу.

Читати, зітхнути, нести, садити, вчитися, стояти, дати, сіяти, плести, лізти, кинути, бігти.

3. Коментар учителя.

Однією з важливіших граматичних ознак дієслова є ознака перехідності / неперехідності. Перехідними називаються дієслова, які означають дію, що переходить або спрямована на предмет. При перехідних дієсловах стоїть прямий додаток, виражений іменником (займенником) у знахідному відмінку без прийменника: доглядати сад, малювати картину, відвідати друга. Перехідні дієслова можуть вимагати форми родового відмінка (без прийменника) зі значенням частини від цілого або при запереченні:

купити сиру, відламати хліба, налити води; не прочитати книги, не побачити подруги, не знайти підтримки.

Неперехідними називаються дієслова, які означають дію, що не переходить на предмет. Такі дієслова не вимагають додатка:

стояти, сидіти, бігти, плакати. До неперехідних належать усі дієслова з часткою -ся (-сь): сміятися, хвилюватися, милуватися (З посібника).

4.Переробіть подані речення таким чином, щоб дієслова вживалися в пасивному стані.

1. Колихає жита вітерець над Дніпром (П. Тичина). 2. Прищіпку, ніби ластів’я, гойдали вітри на мотузці (Л. Талалай).

3.Гілля ламає вітер (М. Людкевич). 4. Гострі сніжинки колють обличчя (З посібника).

5.З кожним наведеним словом складіть по два речення таким чином, щоб у першому випадку дієслово було перехідним, а в другому — неперехідним.

286 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Вивчити, любити, наговорити, подарувати, святкувати, перекладати, чорніти.

6. Коментар учителя.

Дієслова по-різному виражають відношення дії (або стану) до особи — діяча й предмета-об’єкта і поділяються на три групи:

активного, пасивного та зворотно-середнього стану.

Дієслова активного стану позначають дію, джерелом якої виступає сам виконавець дії (у реченні він — підмет): Учень пише реферат. Виконувана дія безпосередньо спрямовується на предмет (у реченні це прямий додаток, виражений іменником або займенником у знахідному відмінку без прийменника).

Дієслова пасивного стану вказують на дію пасивну, тоді об’єкт дії стає підметом, а суб’єкт — додатком у формі орудного відмінка без прийменника: Реферат пишеться (написаний) учнем. Дієслова пасивного стану творяться від дієслів активного стану за допомогою постфікса -ся.

Дієслова зворотно-середнього стану виражають дію суб’єкта, що не переходить на об’єкт, а зворотно спрямована на самого діяча. Дієслова зворотно-середнього стану творяться від перехідних дієслів за допомогою постфікса -ся, що зберігає значення зворотного займенника себе (З підручника).

Форми із афіксом -ся (-сь) називають зворотними формами дієслова. Вони мають такі значення: власне зворотне (дія скерована на діяча): одягатися, умиватися; взаємно-зворотне (дія спрямована на об’єкт і суб’єкт одночасно): вітатися, сперечатися; загально-зворотне (дією позначає загальний стан суб’єкта): сердитися, веселитися; непрямо-зворотне (дія замикається в діячеві): готуватися, будуватися; активно-безоб’єктне (вказівка на постійну властивість предмета): скло б’ється, земля крутиться; безособове (суб’єкт виражений давальним відмінком):

йому не спиться, мені хочеться (З посібника).

7. Визначте стан дієслова у словосполученнях.

Колеги вітаються, друзі сваряться, річка розливається, піклуватися про рідних, виконується скрипалем, доглядати сад, не побачити подруги, відвідати друга, малювати картину, малюється художниками, їй не сидиться, хлопчик прибрався.

8.Прочитайте текст. Випишіть з нього дієслова, визначте в них особу, число, стан та перехідність, а в дієсловах зворотного стану і відтінок значення (власне зворотне, загально-зворотне тощо).

ІІ семестр. Самостійні частини мови

287

 

 

Посипався, як з решета, наглий краплистий дощ, а далі полив, як із відра. Море застогнало й загуло, як сосновий бір в час бурі. Берег закутався в туман та в дощ. Сонце зайшло за хмари. Все змішалось і злилось в одну мить докупи: і земля, і море. На морі стало поночі, і тільки вітер свистів, шипів та ревів, як звір (І. Нечуй-Левицький).

9.Визначте в поданих реченнях дієслова і залежні від них іменники чи займенники. Випишіть дієслова в три колонки: в першу — перехідні, в другу — неперехідні, а в третю — зворотні.

1.Вишивала я узори з тривогою пополам (П. Тичина). 2. Дівчата вгледіли на леваді кущ калини (І. Нечуй-Левицький). 3. Енеєм кинута я бідна (І. Котляревський). 4. Згадується Улянці дідова казка (О. Донченко). 5. Пісня виконується всіма учасниками концерту (З посібника). 6. Косар на луці косу дзвінко клепле (М. Рильський). 7. Там три верби схилилися, мов журяться вони (Л. Глібов). 8. За матерньою поміччю хлопчик не забарився умитися, прибратися (Панас Мирний).

10.Прочитайте текст. Випишіть з нього в таблицю дієслова та схарактеризуйте їх граматичні ознаки за зразком.

Морфологічний розбір дієслова

№ з / п

Дієслово

Початкова форма

Вид

Перехідність / неперехідність

Стан

Спосіб

Час

Особа

Число

Рід

Член речення

1.

2.

Під час розкопок археологів на території України часто знаходять тризуб, який, на думку вчених, мав якесь важливе значення для котрогось із давніх слов’янських племен. Це міг бути або його символ, або знак влади вождя племені. Згодом, у часи Володимира Святославича (його ще називали Володимиром Великим), тризуб з’являється на монетах Русі й стає князівським знаком, добре знаним і за її межами. Його разом із владою успадковують Володимирові наступники на престолі. Тризуб часто зустрічається на варязьких мечах (тих воїнів, які були на службі

288 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

в київських князів), знайшли його і в гербі Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, королеви Франції. Цим знаком володарі руських земель скріплювали договори з іншими країнами, він стояв на поясах княжих дружинників.

Яке значення вкладалося в тризуб? Єдиної відповіді на це запитання серед істориків немає. Одні вважають, що він уособлював три стихії природи: повітря, воду й землю. Інші переконані: тризуб — це обожнення рибальського знаряддя. Ще інші наполягають: це стилізоване зображення сокола. Є й версія про те, що він — відтворення предмета, схожого на булаву — символ влади.

Тризуб повертається на наші землі після проголошення Центральною Радою Української Народної Республіки. Було це в листопаді 1917 року. Символ князівської влади Київської Русі з’явився на печатках і ділових паперах молодої Української держави. Художник Василь Кричевський підготував проект герба з тризубом на ньому, який було затверджено в березні 1918 року.

З проголошенням незалежності України тризуб став гербом Української держави (М. Федотів).

ІV. Підсумки уроку

V. Домашнє завдання

Зробіть морфологічний аналіз дієслів у тексті.

Тут, де народився ти і зріс, нині все буяє, промениться: жовтокрилі соняхи — мов ліс, орачів переросла пшениця. Ячмені видзвонюють привіт, світяться снагою золотою. Знай: за працю кожному, як слід, ця земля віддячить добротою (К. Дрок).

Урок № 125 ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА.

ДІЄСЛІВНІ ТА ПРИКМЕТНИКОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДІЄПРИКМЕТНИКІВ. ТВОРЕННЯ, ПРАВОПИС І ВІДМІНЮВАННЯ ДІЄПРИКМЕТНИКІВ.

АКТИВНІ ТА ПАСИВНІ ДІЄПРИКМЕТНИКИ. ДІЄПРИКМЕТНИКОВИЙ ЗВОРОТ

Мета: розширити знання школярів про дієприкметник як особливу форму дієслова, його морфологічні ознаки, синтаксичні функції, поглибити відомості про відмінність дієприкметника від прикметника; формувати вміння виправляти помилки у вживанні

ІІ семестр. Самостійні частини мови

289

 

 

й правописі дієприкметників, правильно перекладати з російської мови словосполучення й речення з дієприкметниками, розвивати вміння комунікативно доцільно використовувати дієприкметники та дієприкметникові звороти в мовленні, складати діалоги на соціокультурну тему, використовуючи виражальні можливості дієприкметників; за допомогою комунікативно-дидактичного матеріалу виховувати любов до народної мудрості, культуру спілкування.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Творення дієприкметни-

ків», картки для роботи в групах, схеми речень на дошці, таблиця для заповнення «Написання частки не з дієприкметниками».

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Прочитайте. Знайдіть у тексті дієприкметники. На яке питання вони відповідають? Від якої частини мови утворені?

Тепер уже можна було скласти уяву про все, що відбувалось

тут. Гнаний вітром, вогонь наступав з недалекого узвишшя довжелезною лавою. Там, де вона прокотилася, залягла чорна пустеля, зрідка покрапана ледве жевріючими цяточками. Люди змагалися з вогнем врукопаш. На тлі невисокого полум’я виразно було видно, як вони, розтягнувшись у живий ланцюг, кидаються на вогонь грудьми, обсипаючись іскрами, наче зорями. В хід було пущено лопати, вила, граблі, порожні лантухи (О. Гончар).

Випишіть окремо дієприкметники, дієприслівники та прикметники. Порівняйте їх морфологічні ознаки.

2. Коментар учителя.

Дієприкметник — це особлива форма дієслова, яка виражає ознаку предмета за дією або станом і відповідає на питання який? яка? яке? які? Наприклад: зів’яле (листя), замерзлі (руки), вивчений (вірш). Ця форма поєднує в собі ознаки прикметника і дієслова. Дієприкметник, як і прикметник, змінюється за родами,

290 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

числами й відмінками, і ці його форми залежать від форм іменника, з яким дієприкметник узгоджується. Дієприкметник відмінюється як прикметник твердої групи. Разом із тим цій формі властиві дієслівні ознаки виду (доконаного чи недоконаного) і часу (минулого або теперішнього).

Дієприкметники можуть бути активними або пасивними. Активними називаються дієприкметники, які виражають

ознаку предмета за його ж дією: То була Одарка — тремтяча, мокра, як хлющ (Г. Тютюнник). Активні дієприкметники утворюються лише від неперехідних дієслів.

Пасивними називаються дієприкметники, які виражають ознаку предмета за дією над ним: Засмалені сонцем, закурені, мокрі од поту обличчя вилискували радістю і здоров’ям (О. Довженко).

Пасивні дієприкметники мають ознаку минулого часу і утворюються лише від перехідних дієслів.

У реченні дієприкметник найчастіше буває означенням: На клуні стовбичив промоклий бусол (Л. Костенко). Він може виконувати також функцію іменної частини складеного присудка:

Чорна ніч інкрустована ніжністю (Л. Костенко). Дієприкметник разом із залежними від нього словами утво-

рює дієприкметниковий зворот. У реченні дієприкметниковий зворот виступає означенням: Сади, омиті музикою згадок, ковтають пил міжселищних доріг (Л. Костенко) (З посібника).

Засобом розрізнення прикметника і дієприкметника може бути наголос (у прикметниках наголошується суфікс, у дієприкметників — корінь: вареLний — ваLрений) або суфікс (прикметниковий -н- і дієприкметникові -н-, -ен-, але в дієприкметнику зберігається перед -н- суфікс дієслівної основи -а-, -и-, -і-, -ї-: підписати — підписаний.

IV. Вироблення практичних умінь і навичок.

1.Розподільчий диктант. Запишіть у дві колонки словосполучення з прикметниками та дієприкметниками.

Нездійснена мрія, нездійсненна мрія, нездоланний народ, нездоланий народ, варена курка, варені яйця, солені огірки, солоні огірки, пе•чена картопля, пече•на картопля.

2.Користуючись таблицею, розкажіть про особливості творення активних і пасивних дієприкметників. Доповніть таблицю власними прикладами.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

 

291

 

 

 

 

 

 

Творення дієприкметників

 

 

 

 

 

 

 

Групи

 

Формотвор-

Закін-

При-

дієприкмет-

Основа

чий суфікс

чення

клад

ників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Активні

Основа теперішнього

-уч- (-юч-)

-ий

 

теперішнього

часу дієслів (недокона-

 

 

 

-ач- (-яч-)

-ий

 

часу

ного виду)

 

 

 

 

 

 

Активні

Основа інфінітива дієс-

 

 

 

минулого

лів (непохідних, доко-

-л-

-ий

 

часу

наного виду)

 

 

 

 

 

 

 

 

Пасивні

Основа інфінітива дієс-

-н-

-ий

 

минулого

лів (перехідних, докона-

 

 

 

-ен- (-єн-)

-ий

 

часу

ного, рідше — недоко-

 

 

 

-т-

-ий

 

 

наного виду)

 

 

 

 

 

 

3.Робота в групах з картками.

Група 1

Від поданих дієслів утворити активні дієприкметники теперішнього часу.

Виступати, дрижати, працювати, існувати, ревіти.

Група 2

Від поданих дієслів утворити активні дієприкметники минулого часу.

Пожовтіти, посивіти, потемніти, пригоріти, зів’янути.

Група 3

Від поданих дієслів утворити пасивні дієприкметники. Засіяти, шити, написати, втратити, виплеснути.

4.Коментар учителя.

Усучасній українській мові активні дієприкметники теперішнього часу вживаються рідко; їх творення й використання потрібно уникати, послуговуючись натомість конструкціями той, що (який)…; ті, що (які)… тощо або добираючи відповідні іменники (З посібника).

5.Перекладіть українською мовою подані словосполучення. Порівняйте, як утворюються активні дієприкметники в українській та російській мовах.

Почерневшее небо, записанное стихотворение, немигающий взгляд, воющий ветер, опавшие листья, увядший цветок, продуманный ответ, употребляющий лекарства, потухающий костер, волнующая мелодия, стоящий у колодца человек, впечатляющее

292 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

событие, исполняющий обязанности, режущий инструмент, формирующий состав.

Прокоментуйте написання суфіксів-н- та -нн- в українській та російській мовах.

6.Відредагуйте речення, правильно записуючи форми дієприкметників. Визначте синтаксичну роль дієприкметника.

1. Кружляв в останньому вальсі падаючий лист. 2. Студенти, відвідавші експозиції музею, були в захваті від побаченого. 3. Мене вразили її збліднівші уста, змарнівше обличчя. 4. Чоловік, наближавшийся до нас, зупинився. 5. Під лежащий камінь вода не тече.

6.Посивівше волосся пасмами спадало на чоло, закривало очі.

7.На вечорі виступили з читанням своїх творів початкуючі письменники (З посібника). 8. Там три принцеси зачакловоні у сивих зморщених бабусь (Л. Костенко). 9. Увага! На період спалаху грипу всі температурячі хворі обслуговуються на дому, при зверненні в поліклініку — в першому кабінеті на першому поверсі (З оголошення).

7.Логічний диктант. Поєднайте перший та другий стовпчики, знайшовши продовження висловів.

1.

…три роки ждуть.

А дарованому

2.

…заєць і пенька боїться.

Б незваному

3.

Під … камінь вода не тече.

В несмачний, неситий

4.

… коню в зуби не дивляться.

Г невчений

5.

Не завжди учений мудрий, а … —

Д лежачий

 

дурний

Е обіцяного

6.

… гостю місце за дверима.

Э полоханий

7.Обід без солі …, а без хліба …

8.Замініть дієслівні сполучення на словосполучення «дієприкметник + іменник». Провідміняйте виділені словосполучення.

Пісок сиплеться, сонце палає, краса захоплює, сад розквітає,

мрія не здійснюється.

 

Складіть речення з цими словосполученнями таким чином,

 

щоб утворився дієприкметниковий зворот за схемами:

1.

/

/, [

] …

 

2.

/

/ [

] …

 

3.

[

], /

/ …

 

4.

/

/, /

/, [

] …

5.

[

], /

/, /

/…

Поясніть розділові знаки.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

293

 

 

Довідка для вчителя.

/ / — графічне позначення дієприкметникового звороту.

[ ] — графічне позначення пояснювального слова.

9.Заповніть таблицю прикладами з поданих речень. Визначте синтаксичну роль дієприкметника. Прокоментуйте написання частки не з дієприкметниками.

Написання частки не з дієприкметниками

Дієприкметник-означення пишеться

Дієприкметник-

присудок пишеться

 

 

 

 

 

 

 

Разом

Окремо

Окремо

 

 

 

 

Без залежних

Із залежними

Є протистав-

 

слів (виступає

 

словами

лення

 

як прикметник)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Пісня ж твоя в не/вмираючій силі в мойому серці ясніє, живе (І. Франко). 2. Я жив би двічі і помер би двічі, якби було нам два життя дано, щоб людству чесно глянути у вічі не/зганьбленим зберігши знамено (М. Бажан). 3. Хіба можна собі уявити українську хату, не/заквітчану рушниками? (В. Скуратівський). 4. Ліпше свій хліб не/допечений, як чужий перепечений (Народна творчість). 5. Марійка вешталася, як звичайно, зжурена і не/ вдоволена (О. Кобилянська). 6. Тільки й мав талан до віршів не/ позичений, а власний (Леся Українка). 7. Через усю Вербівку стеляться сукупні городи та левади, не/огороджені тинами (І. Нечуй-

Левицький).

10.Уявіть, що ви стали учасниками телевізійного шоу, тема якого — вміння робити подарунки. Складіть діалог, уживаючи дієприкметники та дієприкметникові звороти.

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Визначте в тексті дієприкметники. Зробіть їх морфологічний аналіз за схемою.

1.Дієприкметник для розбору.

2.Початкова форма.

3.Активний чи пасивний.

4.Час.

5.Вид.

294 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

6.Число.

7.Рід.

8.Відмінок.

9.Спосіб творення.

10.Правопис.

11.Синтаксична роль.

Роса потягла з вологих трав густий дух вимороженої бодяги, в’ялої бугили і пожухлого мокрого сіна, що позалишалося в кущах по торішній косовиці.

Пахла чорна земля на пагорбах між заплавами — пахла весняною жагою родити і вимерлими травами, трухлим сухостоєм

імолодим пагіллям — пахла вічністю і скороминучою порою…

Ісеред тих запахів Андрій ніяк не міг упізнати одного, що нагадував йому дитинство, пасьбу на купині з пляшкою холодного молока і окрайцем хліба в торбині, перший вечір з Клавою отут, посеред лук, клечані святки в бабусиній хаті, примазаній ради празника і струшеній різучою осокою,— запах нагадував йому все життя, крім служби на морі (Г. Тютюнник).

Перекладіть речення українською мовою. Визначте синтаксичну роль дієприкметників.

1. У них были только длинные чубы, за которые мог выдрать их всякий казак, носивший оружие. Их лица, еще мало загоревшие, казалось, похорошели и побелели (Н. Гоголь). 2. Уля, тоже припавшая к земле, услышала вихрем нараставший, точно расширявшийся книзу визг падающей бомбы (А. Фадеев). 3. Внук показал мне на спокойно прогуливавшееся по утоптанной дорожке целое семейство ежей (И. Соколов-Микитов). 4. Я неторопливо дошел до старой корчмы, нежилой, развалившейся хаты, и стал на опушке хвойного леса (А. Куприн).

Урок № 126 ДІЄПРИСЛІВНИК ЯК НЕЗМІНЮВАНА ФОРМА ДІЄСЛОВА:

ЛЕКСИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ, МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ, ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ТВОРЕННЯ. ДІЄПРИСЛІВНИКИ ДОКОНАНОГО І НЕДОКОНАНОГО ВИДУ. ДІЄПРИСЛІВНИКОВИЙ ЗВОРОТ

Мета: повторити і поглибити знання учнів про морфологічні ознаки й синтаксичні функції дієприслівника, його творення, розширити відомості про відмінність дієприслівника від дієприкметника та прислівника;

ІІ семестр. Самостійні частини мови

295

 

 

формувати вміння виправляти помилки у вживанні та написанні дієприслівників, розвивати вміння комунікативно доцільно використовувати дієпри слівники та дієприслівникові звороти в мовленні, правильно перекладати з російської мови речення з дієприслівниками, складати тексти на певну соціокультурну тему з дієприслівниковими зворотами, використовуючи їх виражальні можливості; виховувати повагу до людини, до її прагнень та почуттів.

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок. Обладнання: копії текстів, таблиця «Дієприслівник як особлива

форма дієслова», таблиця «Творення дієприслівників», схема «Морфологічний розбір дієприслівника», картки для логічного диктанту.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Розгляньте таблицю «Дієприслівник як особлива форма дієслова». Охарактеризуйте відмінні та спільні риси дієприслівника з дієсловом та прислівником. Підготуйте лінгвістичне повідомлення про дієприслівник на основі отриманих даних.

Дієприслівник як особлива форма дієслова

 

На які

Граматичні ознаки

Що означає

питання

 

 

Дієслова

Прислівника

 

відповідає

 

 

 

 

 

 

 

Додаткову

Що

1. Виду (доконаний чи

1. У реченні

дію, що

роблячи?

недоконаний).

виконує функ-

супроводить

Що зро-

2. Перехідності / непе-

цію обставини

головну,

бивши?

рехідності.

2. Незміню-

виражену

 

3. Часу (минулого або

ваний

дієсловом

 

теперішнього).

 

 

 

4. Може мати залежні

 

 

 

слова, з якими стано-

 

 

 

вить дієприслівниковий

 

 

 

зворот.

 

 

 

 

 

296 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

Поміркуйте, лексичне значення дієприслівників ближче до дієслова чи прислівника?

2.Складіть речення з поданими словами. Поясніть синтаксичну функцію однокореневих слів. Визначте їх частиномовну приналежність. Зробіть висновки.

Палаючі очі, палаючи від радості; тремтячі голоси, тремтячи від холоду; стоячі води, стоячи біля вікна.

3.Прокоментуйте прислів’я. Поясніть правопис не з дієприслівниками. Визначте вид дієприслівників.

1. Не/поберігши тіла, і душу погубиш. 2. Не/взявшись до сокири, не зробиш хати. 3. Не/зазнавши біди, не буде добра.

4.Не/давши слова — держись, а давши — кріпись (З народної творчості). 5. До цього треба додати хіба ще те, що силкуючись удавати з себе пана він без жалю нівечив і українську і російську мову, не/хтуючи першу і не/знаючи другої (Б. Грінченко).

6.Андрій мчав, не/зупиняючись і не/переводячи подиху, як знетямлений (В. Козаченко). 7. І спустився, не/знаючи того, що журавлі, яких він хотів наздогнати, полетіли не/зупиняючись на південь своїм великим шляхом перелітних птахів (О. Іваненко).

IV. Закріплення знань і вироблення в учнів умінь

1.Утворіть дієприслівники від поданих дієслів. Зробіть їх морфемний аналіз, заповнивши таблицю.

Привезти, уникати, скласти, зберегти, перевірити, читати, згадати, штовхати, штовхнути, відокремлювати, топити, ламати, порозростатися, стрибати, стрибнути, дивитися, аплодувати, працювати, попрацювати, обдумати, обдумувати.

Творення дієприслівників

 

 

Від якої

За допомо-

 

Вид

Що означає

основи

гою яких

Приклади

 

 

твориться

суфіксів

 

 

 

 

 

 

Недокона-

Незакін-

Від основи

-учи (-ючи)

 

чену додат-

теперішнього

 

 

ний

-ачи (-ячи)

 

кову дію

часу дієслів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завершену

Від основи

-вши

 

Докона-

інфінітива

 

додаткову

 

 

ний

дієслів доко-

 

 

дію

-ши

 

 

наного виду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ семестр. Самостійні частини мови

297

 

 

2.Перекладіть речення українською мовою. Порівняйте особливості творення дієприслівника в двох мовах.

1.Шелестя холодными садами, тихо поднимается рассвет (В. Луговской). 2. Туман прозрачный по полям идет навстречу мне, луны касаясь по краям, мелькая в вышине (И. Бунин).

3.Тучи, казалось, все росли и росли, охватывая все большее пространство, и, разрываясь, с поразительной быстротой поднимались по небосклону (К. Станюкович). 4. Как привидение, береза стоит, серея, за окном (И. Бунин). 5. Не трудясь, не найдешь счастья, не посеяв, не соберешь урожая. 6. Посеяв ячмень, не жди пшеницы (Пословицы). 7. Нужен был новый теоретических подход, вскрывающий механизм электронных процессов, происходящих в магнитном поле (Из журнала).

4.Визначте в поданих реченнях дієприслівники та дієприслівникові звороти. Поставте розділові знаки. Сформулюйте правила відокремлення одиничних дієприслівників та дієприслівникових зворотів.

1.Рідне слово через роки приходить знову й знову, звучить і переливається наснажуючи і насичуючи пам’ять (А. Загнітко).

2.Богдан нахмурившись стоїть біля столу над розкритим конспек-

том, наче пригадує щось (О. Гончар). 3. То білоруські дальні плотарі біля керма зібравшись співають і пливучи до моря, до зорі, привіт землі Тараса посилають (М. Нагнибіда). 4. Прозорі краплини падали на землю виблискуючи на сонці (О. Довженко). 5. Не спитавши броду не лізь у воду (Народна творчість). 6. Лише рілля в степу зберігши колір чорний його перелива у золото колось (А. Малишко).

Зробіть морфологічний аналіз виділених дієприслівників за поданою схемою.

Морфологічний розбір дієприслівника

№ з/п

Дієприслівник

Початкова форма

Вид

Перехідність / неперехідність

Спосіб творення

Синтаксична роль

Правопис

1.

2.

298 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

3.Виправте помилки у вживанні дієприслівників. Поясніть причини виникнення таких помилок.

1.Доярки ходили поміж рядами корів, вилискуючи червоними спинами (З газети). 2. Батьки повинні приводити дітей

вдитсадок чистими й охайними, маючи при собі носову хустку (З оголошення в дитячому садку). 3. Дивлячись на цю картину,

внас мимоволі стискається серце. 4. Увійшовши в ліс, сонце сіло (З посібника). 5. Скупавшись у холодній воді, у нього була ангіна. 6. Згадаючи своє дитинство, мені так захотілося знову побувати

вньому (З учнівських творів).

5.Логічний диктант. Ускладніть прості речення дієприслівниковими зворотами, поєднавши дві колонки. Свій вибір обґрунтуйте. Поставте розділові знаки.

1.

Сонце палило

А

працюючи в полі

 

нещадно … люди

Б

працюючі в полі

 

не помічали часу

 

 

 

 

 

2.

Працюючи швидко

А він закінчив роботу набагато раніше

 

і вправно…

Б

робота була закінчена набагато раніше

 

 

 

 

3.

Простягнувши

А

дівчинка почула шипіння з куща

 

руку по ягоду…

Б

з куща почулося шипіння

 

 

 

4.

Розпочавши

А у мене залишилося мало часу для занять

 

навчання…

 

гімнастикою

 

 

Б

я мав мало часу для занять гімнастикою

 

 

 

 

5.

Відчинивши

А

до мене долинули звуки музики

 

вікно…

Б

я почув звуки музики

 

 

 

 

6.

Мандруючи по

А

я був вражений красою природи

 

кримських горах…

Б

на мене вони справили дивне враження

 

 

 

 

7.

Увійшовши

А

книжка упала з полиці

 

до класу…

Б

я побачив, як книжка упала з полиці

 

 

 

 

6.Колективний твір. Складіть усний твір за словами Оноре де Бальзака: «Щоб судити про людину, принаймні треба увійти в таїну її думок, її нещастя, її хвилювань», вживаючи дієприслівники та дієприслівникові звороти. По черзі кожен учень додає до твору по одному реченню.

V. Підсумки уроку

VІ. Домашнє завдання

Дописати твір, розпочатий на уроці.

ІІ семестр. Самостійні частини мови

299

 

 

Урок № 127

УРОК РОЗВИТКУ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ № 29.

ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНО-ВИВЧАЛЬНЕ ЧИТАННЯ НАУКОВО-ПОПУЛЯРНОЇ, ДОВІДКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Мета: удосконалювати вміння визначати тему й основну думку прочитаного; розвивати вміння читати незнайомий текст наукового стилю, запам’ятовувати його зміст, розуміти причинно-наслідкові зв’язки, оцінювати прочитане, висловлюючи власну думку з позиції мовного оформлення та ефективності досягнення поставлених комунікативних завдань; розвивати пам’ять; виховувати уважність, спостережливість, повагу до історії людства.

Тип уроку: урок розвитку комунікативних умінь. Обладнання: копії текстів, тести.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Ознайомлення з темою та метою уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань

1.Опитування учнів.

Пригадайте, які види читання існують. Назвіть особливості вивчального читання. Назвіть особливості вибіркового читання.

Назвіть особливості ознайомлювального читання.

ІV. Виконання системи завдань

1.Ознайомтеся з анотацією та вихідними даними книги. Спробуйте описати зміст книги з цими даними.

Динозаври [для дітей середнього шкільного віку] / [авт. і упоряд. В. В. Мирошнікова, Д. С. Мирошнікова] — Харків: Фоліо, 2007.— 317 с.— (Дитяча енциклопедія).

Ця книга є першою спробою докладно і цікаво розповісти юному читачеві про існування та зникнення давніх мешканців нашої планети — динозаврів. З неї ви дізнаєтесь багато нового про зовнішній вигляд і спосіб життя «жахливих ящерів», що панували на Землі 65 мільйонів років тому, про наукові знахідки і відкриття вчених-палеонтологів, які протягом двох століть вивчали цих викопних тварин, про найсучасніші спроби відтворити їх.

300 Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль — українська філологія

На вас чекає захоплююча прогулянка Парком юрського періоду, зустрічі з величезними травоїдами і «м’ясозаврами», морськими чудовиськами і повітряними драконами, розповіді про дивовижних істот, що на думку деяких вчених й досі існують поряд з нами.

2.Прочитайте уривок з енциклопедії «Динозаври». Що нового ви дізналися? Визначте тему та основну думку висловлювання. Кому адресовано цей текст?

ХТО ВОНИ — ДИНОЗАВРИ?

Це питання лише на перший погляд здається простим. Річ у тім, що назва «динозаври» в різні часи мала різні значення. Коли Річард Оуен охрестив величезних рептилій «жахливими ящерами», він мав на увазі рептилій, відомих на той час за викопними рештками. Тоді їх було не дуже багато, і вчені навіть не уявляли, з якою проблемою зіткнуться. А коли кількість знахідок надзвичайно зросла, цей погляд зазнав змін.

Отже, з 1842 р. динозаврами називали будь-яких викопних ящерів. А серед широкого загалу населення цим терміном і зараз послуговуються здебільшого стосовно «великих» та «жахливих». Однак, це помилка, бо в сучасному розумінні далеко не всі велетенські рептилії мезозойської ери були динозаврами, а деякі справжні динозаври були не більші за кішку. І водночас з ними жили інші групи рептилій — летючі та крокодилоподібні, зміїношиї та пласкозубі, рибоподібні, лускаті, а також рептилії, схожі на ссавців. Та справжніми динозаврами вважаються лише ті тварини, що належать до певної групи рептилій. При цьому зв’язок між окремими родинами динозаврів встановити дуже непросто.

Перш за все слід запам’ятати, що динозаври — лише наземні ящери. А ті, що жили у воді або літали у повітрі, є просто ящерами. Ще одна важлива особливість, притаманна усім динозаврам: їхні кінцівки були розташовані знизу тулуба, а не з боків, як у більшості плазунів. При цьому серед динозаврів були такі, що пересувалися на чотирьох ногах, інші — на двох. Саме динозаврам, а не людині належить винахід прямоходіння. Вони першими стали на дві ноги, що давало їм перевагу над іншими тваринами, бо так було зручніше шукати здобич і вчасно помічати небезпеку. Проте, деякі динозаври у процесі еволюції повернулися до пересування на чотирьох ногах.

Існує думка, що всі перші динозаври були хижаками і вже потім деякі з них поступово перейшли на рослинну їжу. Саме

ІІ семестр. Самостійні частини мови

301

 

 

вони найчастіше відмовлялися від прямоходіння і водночас набували величезних розмірів.

За будовою кістяка динозаврів чітко поділяють на таких, що нагадували або ящерів, або птахів, тобто на два загони: ящеротазові (заурисхії) та птахотазові (орнітисхії).

Ящеротазові динозаври дістали цю назву тому, що конструкцією таза наближені до більшості рептилій. Вони були дуже розповсюджені у тріасовому і особливо в юрському періодах. Їх поділяють на дві великі групи: тераподів та зауроподоморфів.

Слово «терапод» у перекладі означає «звіроногий». Більшість динозаврів цієї групи пересувалися на двох ногах. Щоб утримувати рівновагу, тварини мали довгого хвоста, на який спиралися під час пересування.

Крім того, до тераподів належать усі хижі динозаври, об’єднані палеонтологами: целурозаври та карнозаври. До карнозаврів належать найбільші хижаки, які будь-коли ходили по планеті, оті самі «жахливі ящери». Серед них ми бачимо знаменитих тиранозаврів, аллозаврів та мегалозаврів.

А тепер звернімося до другої з основних груп ящеротазових динозаврів групи зауроподоморфи, серед яких були найбільші з травоїдних тварин планети.

Усі зауроподоморфи були травоїдами і пересувалися переважно на чотирьох ногах. До найбільш відомих зауроподів належать брахіозаври, диплококи, бронтозаври та інші роди динозаврів. Зазначимо, що всі вони мали дуже невеликий череп, у якому містився зовсім маленький мозок.

Птахотазові динозаври відрізнялися від ящеротазових тим, що кістки тазу в них нагадували пташині. Крім того, відмінною рисою птахотазових є відсутність передніх зубів, замість яких утворився своєрідний дзьоб.

А тепер спробуємо відповісти на питання: скільки років жили динозаври? Здавалося б, тварини велетенських розмірів мали жити дуже довго. Однак ми знаємо, що людина в середньому живе 75 років, а набагато менша черепаха — 300 років. Отже, зріст не є показником довголіття.

На жаль, ми не маємо абсолютних доказів на користь певного підтвердження. Зараз панує припущення, що великі динозаври, дійсно, жили дуже довго — по 200–300 років, а маленькі, напевне, по кілька десятків років. Статевої зрілості великі динозаври досягали у 40–50 років. (З дитячої енциклопедії «Динозаври»).

Визначте стиль мовлення. Доведіть свою думку. Оцініть прочитане з позиції мовного оформлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]