Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11____.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
407.55 Кб
Скачать

1.1.4. Галузі психології

Сучасна психологія предстаявляє собою розгалужену систему наукових психологічних дисциплін та галузей – теоретичну, науково-прикладну та практичну.

До теоретичної психології належать: історія психології, загальна психологія, експериментальна, генетична, психологія особистості, соціальна, порівняльна, диференціальна, психофізіологія, та ін.

До науково-прикладної психології належать:

ЗА ВИДОМ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОВЕДІНКИ ЛЮДИНИ – психологія праці, інженерна психологія, психологія управління та менеджменту, військова психологія, психологія спорту, авіа-космічна, транспортна та ін.;

ЗА КРИТЕРІЄМ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ – вікова психологія, педагогічна, медична, психологія аномального розвитку (дефектологія, сурдопсихологія, тифлопсихологія і.ін.)

До практичної психології належать: психологічна служба сім’ї та соціального захисту населення, психологічна служба системи освіти, психологічна служба системи охорони здоров’я, практична, економічна, юридична та пенітенціарна (судово-виправна) психологія, практична та педагогічна психологія, психологія праці, профвідбору, профпідбору та профорієнтації, соціально-психологічна служба в армії, транспортна психологія, релігія і ін.

1.1.5. Загальні етапи розвитку психології

ЧАС ПРОВІДНЕ СТИСЛЕ ВИЗНАЧЕННЯ

ВИНИКНЕННЯ ПОНЯТТЯ

Десятки тися- ДУША в арахаїчно- Душа – це двійник тіла, що живе власним жит

чоліть до н.е. му розумінні тям та покидає тіло під час сну, непритомності,

смерті

Душа – це нематеріальна, незалежна від тіла життєдайна але не пізнавальна основа.

Кінець IY тис. ДУША В античну епоху ототожнювалась з атомом, во-

до н.е. гнем, повітрям, а в епоху середньовіччя – із свідо містю, як здатністю до рефлексії. Що таке душа і, що вона уявляє собою психологія свідомого ще не з*ясувала.

Перші століття СВІДОМІСТЬ Сукупність мотиваційних, пізнавальних та н.е. емоційних властивостей індивіда

Друга поло- ПОВЕДІНКА Сукупність реакцій у відповідь на зовнішні повина XIX ст. дразники. За деякими поглядами вони проти-

ставлені свідомості

Кінець XIX САМОСВІДО- Система уявлень індивіда про себе, що регулює

століття МІСТЬ його стосунки з іншими людьми, ставлення до себе, образ власного “Я” з притаманними йому

когнітивними, емоційними та оцінково-вольо-

вими компонентами

Початок ХХ ст. ОСОБИСТІСТЬ Соціальнозумовлена система психічних якостей і до теперішн. індивіда, яка формується і виявляється у пред-

часу метній діяльності та спілкуванні. Містить кому-

нікаційні, мотиваційні, характерологічні, само-

свідомісні, психологічні властивості суб*єкта

творчої діяльності.

Останні два етапи розвитку психології – це вже наукова психологія, коли вона завоювала право на самостійне існування. В цей час склалась сукупність

наукових теорій, представники яких прагнуть дослідити сутність психіки, оп-рацювати методи її дослідження (насамперед експериментальний метод), відкриваються наукові заклади та школи, в яких досліджуються психологічні проблеми. В останній чверті XX ст. психологія заявляє про себе як про науку, що активно втручається у суспільне життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]