Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические занятие по КПУ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

2. Робота з першоджерелами:

- Конституція України: преамбула, Розділ ІІ, ст. 21 – 68;

- Закон України « Про загальний військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року із змінами на 2005 р.., Закон України «Про правовий статус іноземців» від 4 лютого 1994 року ;

Основні права і свободи людини і громадянина - це закріплені в Конституції України невід'ємні права і свободи людини і громадянина, що належать їм від на­родження чи в силу наявності у них громадянства Ук­раїни, гарантуються Українською державою і станов­лять ядро правового статусу особи в Україні.

Поняття «свобода» більшою мірою пов'язане з характеристи­кою таких правомочностей особи, які визначають сферу її самостійності, захисту від втручання в її внутрішній світ (свобода думки і слова, свобода світогляду і віро­сповідання тощо). В свою чергу, поняття «право» пере­дбачає для реалізації соціальних можливостей особи, які становлять його зміст, здійснення певних дій чи послуг з боку держави або правомочностей особи на участь у дія­льності певних структур .

Забезпечуючи права і свободи людини держава, в свою чергу, вимагає від неї певної поведінки, що форму­люється в системі юридичних обов'язків

Обов'язок - це об'єктивно обумовлена вимога дер­жави до особи діяти чітко визначеним у законі чином або утриматися від здійснення певних дій.

Особисті(природні) права і свободи розглядаються в правовій теорії та практиці як свобода людини приймати рішення незалежно від держави .

Духовна та фізична свобода людини від державного контролю історично сформувалася раніше від інших прав і свобод, а їх особливістю є те, що вони за своєю суттю є природними правами людини і не пов’язані з на­лежністю людини до громадянства України. Більшість із особистих прав і свобод носять абсолютний характер, тобто є не лише невід'ємними, а й такими, що не мо­жуть бути обмежені.

Природні (особисті)права і свободи – це сукупність природних і невідчужуваних основоположних прав і свобод, що належать людині від народження і не залежать від її належності до конкретної демократичної держави. Ці права становлять основу всього правового статусу людини.

Особливо важливим серед цих статей є ст. 27 право на життя - універсальне, загальновизнане природне право людини і громадянина, яке закріплено в міжнародно – правових актах та у конституціях багатьох країн світу.

Виконуючи вимогу ЄС, Україна скасувала застосування смертної кари 22 лютого 2000 року.

За ст.. 64 Кримінального кодексу України, який набрав чинності з 1 вересня 2001 року , довічне позбавлення волі встановлюється за вчинення особливо тяжких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених Кодексом.

Громадянські права є своєрідними гарантіями охорони життя людини з боку держави, основним обов’язком якої є саме захист життя людини.

Політичні права і свободи пов'язані з участю у сус­пільно-політичному житті, з формуванням органів дер­жавної влади та органів місцевого самоврядування. їх важливою особливістю є те, що вони адресовані лише громадянам України. Реалізуючі політичні права, гро­мадяни України, асоційовані як Український народ - но­сій суверенітету і єдине джерело влади в Україні, при­ймають участь у здійсненні влади.

Політичні права і свободи, як і особисті інколи нази­вають негативними, маючи на увазі те, що держава не зобов'язана вживати якихось позитивних дій для їх за­безпечення, а повинна утриматися від зазіхань на права і свободи, які входять до цих двох груп, тобто вони роз­глядаються як свобода людини від держави, право лю­дини на невтручання держави.

На відміну від особистих та політичних прав і сво­бод економічні, соціальні та культурні права і свободи є позитивними — їх забезпечення вимагає від держави пев­них дій.

На відміну від особистих та політичних прав і сво­бод економічні, соціальні та культурні права і свободи є позитивними — їх забезпечення вимагає від держави пев­них дій.

Економічні, соціальні, культурні права і свободи складають особливу групу прав і свобод людини і гро­мадянина, вони пов'язані з концепцією соціальної дер­жави та стосуються таких сфер життєдіяльності, як влас­ність, трудові відносини, відпочинок, матеріальні та духовні потреби людини тощо. Економічні права забез­печують людині можливість вільно розпоряджатися ос­новними факторами виробничої діяльності, яка складає основу існування та розвитку суспільства. Соціальні права забезпечують людині гідний рівень життя та со­ціальну захищеність, а культурні права сприяють духо­вному розвитку людини, забезпечують її участь в еко­номічному, соціальному І культурному прогресі суспі­льства.

Найвищою гарантією прав і свобод людини і грома­дянина є конституційний лад України, заснований на не­ухильному дотриманні Конституції України та законів України, приписах природного права та загальновизна­них принципах і нормах міжнародного права.

До складу населення України, як сукупності людей, що проживають у межах території України і підлягають її юрисдикції, крім громадян України входять також іно­земці та особи без громадянства (апатриди). В законо­давчих актах України та в юридичній літературі термін «іноземці» застосовується неоднозначно. Так, Закон України «Про правовий статус іноземців» від 4 лютого 1994 року використовує цей термін як родовий — під іно­земцями в ньому розуміються всі особи, які не мають громадянства України, тобто іноземні громадяни та особи без громадянства.

3. Заповнення таблиць:

  • Перелічить права і свободи, які закріплені в Конституції України, поділені на вказані групи:

Групи прав

Права і свободи людини і громадянина, номер статті Конституції України

Особисті

Громадянські

Політичні

Економічні

Соціальні

Культурні

Екологічні

  • Заповніть таблицю:

№ за пор.

Основні права, обов'язки й відповідальність неповнолітніх

З якого віку ?

1.

Має право голосу на виборах й референдумах

2.

Є громадянином України

3.

Дає чи не дає згоду на зміну свого громадянства (мінімальний вік)

4.

Може бути членом політичної організації

5.

Може бути членом молодіжної організації

6.

Несе матеріальну відповідальність за загальними підставами

7.

Несе адміністративну відповідальність за вчинення адміністративних проступків

8.

Несе кримінальну відповідальність за окремі види злочину

9.

Несе кримінальну відповідальність на загальних засадах

10.

Несе дисциплінарну відповідальність за порушення трудової дисципліни

11.

Отримує свідоцтво про припис до призовного пункту и вважається призовником

12.

Може водити мотоцикл

13.

Може мати авторські права

14.

Може самостійно отримати роботу

15.

Дає чи не дає згоду на усиновлення

  • Заповніть таблицю. Порівняйте «політичну партію» і « громадську організацію»:

Критерії

Політична партія

Громадська організація

1.Статус

2. Засновники

3. Учасники

4. НПА, що врегульовує діяльність об'єднання громадян

5. Орган, що реєструє об'єднання громадян

6. Розгляд заяви та рішення про реєстрацію про об’єднання громадян

4. Тестовий контроль:

  1. За суб'єктами існують такі правові статуси особистості:

а) загальний,

б)винятковий,

в)виключний,

г) спеціальний,

д)індивідуальний.