Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические занятие по КПУ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

5. Вирішення задач.

Завдання № 1

Відомо, що є чимало актів, в яких правовий зміст може бути вкрай ослабленим. Такі акти не містять правових приписів, а їх структура істотно відрізняється від "звичайних" правових актів. Наведіть приклади таких актів.

Завдання № 2

Як відомо, сутність конституції - її внутрішня основа, смисл, найбільш важливі якості і властивості, які визначають всі структурні та функціональні характеристики Основного Закону суспільства і держави, що знаходить своє предметне втілення в його змісті.

Спробуйте на основі такого визначення проникнути в сутність Конституції України, порівнявши її з сутністю попередніх Конституцій. Знайдіть те нове, що втілює в собі Основний Закон незалежної України.

Завдання № 3

На одному з семінарських занять з конституційного права студент Зарубів К. заявив, що він, порівнявши Конституцію з іншими правовими актами, прийшов до висновку, що вони мало в чому розрізняються. Студент Собко В. заперечив йому і навів цілий ряд рис, які властиві саме конституції. Яка Ваша позиція з цього питання?

Завдання № 4

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів в пам'ять такі дані:

а) вважається, що першою в світі конституцією була Конституція США, яку було прийнято в 1791р.;

б) в радянські часи було прийнято три Конституції України - 1929р., 1937р., 1978р.;

в) нову Конституцію України було прийнято 26 червня 1997р.;

г) Конституція України складається з преамбули, 15 розділів, 160 статей.

Завдання № 5

Чи знаєте Ви джерела конституційного права? У поданій групі слів є зайве слово, якого нема в законі, звідки взяті ці слова: Президент України, виборчі комісії, загальне виборче право, територіальні виборчі округи, виборчі дільниці, референдум, реєстрація кандидатів у Президенти України, передвиборча агітація, виборчий бюлетень, протокол, підсумки виборів, повторне голосування, повторні вибори. Знайдіть це слово.

Завдання № 6

Група слів (крім одного) об'єднана спільними ознаками, що характеризують їх зміст та юридичне призначення. Назвіть ці ознаки і вкажіть на слово, що не вписується в даний ряд: промульгація, скасування, відміна, припинення, доповнення, тлумачення, систематизація, реторсія.

Завдання № 7

На одному із засідань гуртка з конституційного права виникла суперечка з приводу розуміння юридичних властивостей конституції. Одні студенти стверджували, що юридичні властивості конституції такі ж, як і будь-якого правового документу, інші доказували, що юридичні властивості конституції - це її ознаки як Основного Закону держави. Яка Ваша позиція з цього питання?

Завдання № 8

На одному з семінарських занять з конституційного права виникла суперечка відносно того, чим є конституція: законом суспільства чи держави? Яку відповідь дали б на це запитання Ви?

Завдання № 9

Дотримання форм актів органів влади й управління маг принципове значення і в більшості випадків прямо визначається у відповідних нормативно-правових документах. Це певною мірою стосується І Верховної Ради України, яка у відповідності з Конституцією України приймає закони і постанови. Однак практика знак й інші акти. Серед них - застереження Верховної Ради України.

Дайте його політико-правовий аналіз, наведіть приклади

Спробуйте дати визначення поняття "застереження"

Завдання № 10

Покажіть значення і співвідношення понять "конституціоналізм", "фактична конституція" і "юридична конституція". Яке смислове значення несуть терміни: "фіктивна конституція", "формальна конституція", "реальна конституція", "конституційний інститут"?

Завдання № 11

Відносини влади - найбільш характерна риса конституційно-правових відносин. Розкрийте значення понять "влада", "соціальна влада", "державна влада", "публічна влада", "політична влада".

Завдання № 12

Розкриваючи питання про співвідношення фактичної і юридичної конституції, студент Лупаца Б. стверджував, що фактична конституція завжди передує, конституції юридичній. Підтвердить або спростуйте його твердження

Завдання № 13

Який зміст має. поняття "джерела конституційного права"? Яка різниця між джерелами в матеріальному і юридичному розумінні? Яким вимогам повинні відповідати джерела конституційного права і як вони втілюються у діючому законодавстві?

Наведіть конкретні приклади.

Завдання № 14

Студент Бас М. заявив, що розходження між фактичною і юридичною конституціями можливе лише в країнах з тоталітарним режимом і що це розходження зовсім не властиве для демократичних країн.

Визначте своє відношення до цього питання, підтвердивши його прикладами

Завдання № 15

На засіданні гуртка конституційного права обговорювалось питання про джерела конституційного права. Деякі студенти вважали, що дійсне розуміння джерел конституційного права неможливе, якщо їх розглядати в сучасному стані. Необхідно звернутися за роз'ясненням до минулого. Інші студенти вважали, що першим актом, який започаткував національне конституційне право є Конституція України 1996р. Яка Ваша думка щодо цього?

Завдання № 16

Виступаючи на семінарському занятті, студент Злобін С. заявив, що наші знання і уявлення про конституцію будуть неповні, якщо ми не будемо знати класифікацію конституцій. Саме класифікація допомагає орієнтуватись у багатоманітності конституцій, виявляти характерні риси, структуру, форму та інші їх характеристики. Що мав на увазі студент Злобін С., коли говорив про класифікацію конституцій?

Завдання № 17

Часто говорять про юридичну прароду законів, указів, постанов... Про що, власне, йде мова? Які елементи юридичної природи актів?

Яка теоретична і практична цінність розглядуваного питання?

Часом стверджують, що юридична сила правових актів визначається мірою їх обов'язковості. Іншими словами. Закон, мов більш обов'язковий, аніж, скажімо, рішення виконкому місцевої Ради.

Яка Ваша позиція щодо правової природи актів органів влади і управління?

Завдання № 18

На одному з семінарських занять виникла суперечка з питання про зміст конституції. Одні студенти вважали, що зміст конституцій окремих країн відрізняється один від одного, а зміст конституцій однієї і тієї ж країни, прийнятих на різних історичних етапах, подібний. Інші студенти доказували, що існує ряд чинників, які впливають на зміст конституцій.

Яка Ваша точка зору з цього питання?

Завдання № 19

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів в пам'ять такі дані:

а) суб'єктами конституційно-правових відносин є: народ України; громадяни України, їх колективи, особи без громадянства та іноземці; адміністративно-територіальні та автономні утворення; органи Української держави; громадські об'єднання різних видів. Цей перелік є вичерпним і його не можна розширити;

б) в залежності від форми вияву конституційно-правові факти можуть бути позитивними і негативними;

в) автономні утворення на території України - це області, райони, села та селища,

г) об'єднання громадян -- це добровільна, самодіяльна, постійно діюча асоціація людей, яка має на меті отримання прибутків; Чи відповідають перераховані дані діючому законодавству?

Завдання № 20

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів до неї такі дані:

1. Всі правові акти, незалежно від їх "рангу", обов'язкові.

2. Закони України, інші акти нормативного характеру набувають сили на всій території України одночасно через 7 днів після їх публікації у "Відомостях Верховної Ради України".

3. Акти Верховної Ради України, які не мають загального значення, можуть і не публікуватися, а просто направлятися відповідним державним органам і громадським організаціям.

4. Деякі акти центральних органів влади і управління поширюються лише на певну категорію осіб.

5. Існує тісний зв'язок між компетенцією державних органів і формою їх правових актів.

Завдання № 21

Відомо, що світова практика знає декілька способів прийняття конституцій. Назвіть ці способи, покажіть їх позитивні і негативні сторони, наведіть конкретні приклади.

Завдання № 22

В залежності від порядку і складності внесення змін і доповнень всі конституції прийнято поділяти на гнучкі, жорсткі, змішані.

Як Ви вважаєте, до якого типу можна віднести Конституцію України? Обґрунтуйте свою думку.

Завдання № 23

Верховна Рада України прийняла рішення про:

а) внесення змін до ст. 83 Конституції України;

б) усунення Президента України з поста в порядку Імпічменту;

в) схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Визначте, в яких із цих ситуацій с конституційні відносини.

Завдання № 24

При підготовці до семінарського заняття з конституційного права між сгудентами Кузьменко С. і Савеико В. виникла суперечка з питання, як потрібно розуміти і співвідносити поняття "реалізація конституції", "дотримання конституції", "виконання конституції", "використання конституції", "застосування конституції". Один стверджував, що це синоніми одного і того ж поняття, другий, що всі ці терміни мають різне значення. Яка Ваша позиція з цього питання?

Завдання № 25

Проаналізуйте Конституцію України і назвіть основні конституційні інститути.