Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические занятие по КПУ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

4. Тестовий контроль:

1. Ознаками громадянства як певного зв'яз­ку особи з державою є:

а) правовий характер, б) обмеженість у просторі і необмеженість у часі, в)обмеженість у часі і необмеженість у просторі, г) необмеженість у просторі й часі, д) максимальний обсяг взаємних прав та обов'язків.

2. Натуралізацією за законом є:

а) встановлення піклування, б) встановлення опіки, в)усиновлення.

3. В Україні:

а) переважає принцип «права ґрунту» над принци­пом «права крові», б) переважає принцип «права крові» над принци­пом «права ґрунту», в) ці принципи є абсолютно рівнозначними.

4. Натуралізація за законом є юридичним на­слідком:

а) встановлення опіки над недієздатним, б) встановлення опіки над дитиною, в) усиновлення, г) визнання батьківства.

5. Які умови прийняття в громадянство України?

а) наявність певного майнового стану, б) володіння певною професію; в) визнання конституції та законів України, г) досягнення певного віку, д) обов'язок припинити Іноземне громадянство.

6. Чи мають право особи у зазначених ситуаціях на набуття громадянства України? Якщо мають то за яшми підставами?

а) Дитина, що народилася в Україні, батьки якої громадяни Польщі, мають дозвіл на тимчасове проживання в Україні;

6) Дитина, що народилася в Україні під час переїзду її батьків із Росії на постійне проживання до Німеччини;

в) Особа без громадянства, дід якої народився на території Закар­патської України та емігрував до США у 1939 році;

г) Дитина (громадянин Росії), що була усиновлена, коли батько громадянин Росії, а мати - громадянка України;

І) Дитина, батьки якої померли (громадяни Молдови), виховується у державному дитячому будинку в Україні;

д) Громадянин України встановив опіку над своїм товаришем, грома­дянином Білорусії, який проживає в Україні і визнаний недієздатним;

е) Громадянин Німеччини, що придбав в Україні готельний комплекс;

є) Громадянин Росії визнаний судом батьком дитини, що народилася в Україні у громадянки України?

7. Чи мають право особи у зазначених ситуаціях на набуття гро­мадянства України внаслідок прийняття до громадянства України?

а) Громадянин Польщі, який є співвласником приватного спільного підприємства, розташованого в Україні;

б) Особа без громадянства, що вчинила зумисне вбивство у Туреччині;

в) Особа (громадянин Румунії), що вийшла із в'язниці в Україні, де відбувала покарання (позбавлення волі на 5 років) за подвійне вбивство з необережності);

г) Професор Кембриджського університету, громадянин США; ґ) Громадянин однієї із арабських країн, який є власником заводу в Україні і підозрюється у фінансуванні палестинських терористів.

8. Громадянин Білоруси хоче прийняти громадянство України. Він вільно розмовляє українською мовою, має власне кафе в Україні, не порушував законів України. Яких умов йому слід іще дотриматися, щоб стати громадянином України?

а) Особа без громадянства, що проживає в Україні протягом останніх чотирьох років, має власну квартиру, отримує пенсію, вивчила українську мову, не притягувалася до юридичної відповідальності, подала заяву про прийняття до громадянства України. Яку відповідь вона отримає?

б) Батьки чотирнадцятирічного Антона К. переїжджають на постійне проживання у Росію, змінюючи громадянство України на російське. Антон не бажає переїжджати, змінювати громадянство і хоче далі жити в Україні з бабусею. Як буде вирішено ситуацію? Чи буде врахо­вано думку Антона?

в)Громадянин України переїхав на постійне проживання до Португалії. Через 10 років він вирішив повернутися в Україну і звернувся у посольство України в Португалії із проханням продовжити його закор­донний паспорт, термін дії якого закінчився. У посольстві заявили, що його позбавлено громадянства України у зв'язку з довгим проживанням за межами країни і закінченням терміну дії його паспорта. Чи правильно поступили працівники посольства?

г)Сім'я громадян України вирішила переїхати до Італії і набути італійського громадянства, попередньо відмовившись від українського. Які кроки їм потрібно зробити для відмовлення від громадянства України?