Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические занятие по КПУ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

3. Практичне завдання:

Зробити схему – аналіз ст.. 154 – 159 р. ХІІІ Конституції України « Внесення змін до Конституції України» за таким зразком:

Ст.. 154 - 155

Ст.. 156

Ст.. 157 - 159

4. Тестовий контроль:

1. Принципи конституційного права поділяються на:

а) загальні; б) універсальні; в) спеціальні; г) індивідуальні.

2. Система конституційного права включає слідуючи блоки:

а) принципи конституційного права; б) конституційно – правові – відносини; в)інститути конституційного права; г) норми конституційного права; д) джерела конституційного права.

3. Предметом конституційного права є слідуючи групи суспільних відносин:

1)………….; 2)………….; 3) ………….; 4)……………… .

4. Назвіть основні конституційно - правові інститути:

1)………….; 2)………….; 3) ………….; 4)……………… ; 5) …………….

5. Назвіть основні джерела конституційного права:

1)………….;2)………….;3) ………….;4)………………;5)……………..; 6)……………;7) ……………….;8)……………..; 9)………….; 10)………….; 11) ………….; 12)……………… ; 13) ……………..; 14)…………….

6. Подію як юридичний факт в конституційному праві слід розглядати у таких випадках: а)досягнення особою повноліття; б) смерть народного депутата; в)стихійне лихо; г) закінчення строку повноважень глави уряду.

7. Суб’єктами конституційно – правової відповідальності є:

а)органи державної влади та їх посадові особи; б)органи місцевого самоврядування; в)політичні партії; г) громадяни.

8. Виділіть особливості конституційно – правових відносин:

а) підпорядкованість Конституції;

б) особливе місце в системі правових відносин; в) Входять лише до актів, які приймаються законодавчим органом; г) є різновидом політико – правових відносин; д) має особливий склад суб’єктів.

9. Виділіть основні види конституційно – правових відносин:

1) Відносини, суб’єктами в яких виступають різні держави; 2) відносини, в яких з однієї сторони виступає народ або держава; 3) відносини між автономними об’єктами; 4)відносини, в яких з однієї сторони виступає держава, а з іншої – автономні об’єднання ; 5) відносини між державними органами; 6) відносини, в яких з однієї сторони виступає автономне об’єднання, а з іншої – іноземна держава; 7) відносини, сторонами в яких є державні органи, депутати, об’єднання громадян, громадяни.

10. Назвіть основні суб’єкти конституційно – правових відносин: 1)………….; 2)………….; 3) ………….; 4)……………… ; 5) ……………..; 6)…………… 7) ………………. 8)……………..

11. В залежності від форми прояву конституційно – правові факти можуть бути:

а) Правостворюючі; б) правозмінюючі; в) позитивні; г) правоспівдіючи; д) обмеженої дії;

е) юридичні дії; ж) факти; з) події; і) від’ємні .

12. Назвіть особливості конституційно – правових відносин: 1) ………………; 2) ……………….; 3) ……………. ; 4) ………………..

13. Особливостями конституційно-правових відносин є те, що:

а) вони є вольовими відносинами, б) більшість із них мають загальний характер, в) їх учасниками є національні меншини.

14. Суб'єктами конституційно-правової відпо­відальності можуть бути:

а) органи державної влади, б) вищі посадові особи, в) ограни і посадові особи місцевого самоврядування, г) юридичні особи, д) фізичні особи.

15. Правозмінюючими юридичними фактами у конституційному праві можуть бути: а) обрання міського голови, б) досягнення громадянином встановленого законом віку, в) набуття особою громадянства України.

16. Формами конституційно-правової відпові­дальності можна вважати:

а) скасування або припинення нормативно-право­вого акта, який не відповідає Конституції, б) дострокове припинення повноважень уряду, в) визнання виборів недійсними, г) офіційне визнання роботи посадових осіб неза­довільною.

17. Конституційно-правова відповідальність реалізується:

а) безпосередньо в межах конституційно-правовивідносин, б) через конституційно-правові норми у поєднанні з нормами інших галузей права, в) на підставі норм інших галузей права, які забезпечують виконання приписів норм конституційного права, г) на підставі того, що норми відповідних галузей права не порушуються але відповідний орган або посадову особу притягають до політичної відповідальності.

5. Розв’язати задачі:

Перш ніж приступити до розв’язання задачі необхідно її уважно прочитати, звернути увагу на її юридичну термінологію, усвідомити всі обставини викладені в умові. Звернутися до статей Конституції або до іншого нормативного акту. Розв’язувати задачу потрібно відповідно до точно зазначених обставин. Остаточне вирішення задачі – це логічно-пов’язана низка аргументованих суджень, доказів і висновків, що ґрунтуються на законі, а іноді й на іншому нормативному акті.

Завдання № 1

В літературі довгий час тривала дискусія щодо назви "конституційне" чи "державне" право. Одна група вчених вважала, що між ними є велика і різнопланова різниця, інша група вчених стверджувала, що обидва терміни-синоніми.

Яка Ваша думка з цього питання?

Завдання № 2

На одному із семінарських занять з конституційного права студент Нестеров М. заявив, що конституційно-правовим нормам властиві риси, притаманні для всіх правових норм. Студент Петренко Д. стверджував, що конституційно-правовим нормам властиві ряд специфічних якостей і ознак. Яка Ваша позиція з цього приводу?

Завдання № 3

На одному з семінарських занять з конституційного права студент Бражко Л. стверджував, що галузі конституційного права України притаманні риси, характерні для всієї системи права, а студент Бас М. заявляв, що конституційному праву властиві специфічні якісні ознаки, які відрізняють його від інших підрозділів національного права України.

Яка Ваша позиція з цього приводу?

Завдання № 4

Відомо, що особливістю норм конституційного права є те, що багато з них, являючись конституційними, містять основні принципи і утворюють найбільш важливі інститути, які визначають розвиток багатьох галузей права.

Покажіть це на конкретних прикладах.

Завдання № 5

Суспільство вивчається різноманітними науками: історією, філософією, соціологією і т.д.

А яка роль у вивченні суспільства науки конституційного права України? Які аспекти життєдіяльності суспільства є об'єктом вивчення науки конституційного права України?

Завдання № 6

Використовуючи Конституцію України, найдіть три конституційно-правові норми, які містять лише саме правило поведінки - диспозицію.

Завдання № 7

Використовуючи Конституцію України, найдіть три конституційно-правові норми, які містять гіпотезу.

Завдання № 8

Проаналізувавши окремі положення Конституції України, визначте які соціальні функції Конституції виражені в них:

а) Україна с суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава,

б) носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є, народ;

в) держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, й Історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України;

г) земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу є об'єктами права власності українського народу,

д) кожен має право на свободу світогляду і віросповідання; е) кожному гарантується право знати свої права і обов'язки

Завдання № 9

На одному з занять гуртка з конституційного права України студент Коробко В. заявив, що предмет і метод правового регулювання не вичерпує кваліфікаційних ознак конституційного права України. Очевидно є рація вважати, що конституційне право відрізняється від інших галузей права такими ознаками: завданнями і цілями правового регулювання, принципами, наявністю особливого виду відповідальності тощо. Яка Ваша позиція. Ваше відношення до цього питання?

Завдання № 10

Використовуючи Конституцію України, найдіть три конституційно-правові норми, які містять санкцію.

Завдання № 11

Проаналізувавши наведені положення Конституції України, визначте які правові функції Конституції виражені в них:

а) Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти;

б) Президент України має право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів,

Завдання № 12

Назвіть ознаки, які, з одного боку, споріднюють конституційне право з іншими галузями системи національною права України, а, з другого, відособлюють його в окрему, цілком самостійну галузь права.

Завдання № 13

Норми принципи, або декларативні норми, - це норми, в яких сформульовані правові принципи: загальні та галузеві. Наведіть приклади таких норм, використовуючи Конституцію України.

Завдання № 14

Поясніть значення термінів: "предмет конституційного регулювання", "метод конституційно-правового регулювання . " Завдання, функції та принципи конституційного права", "конституційно - правова відповідальність.

Завдання № 15

На семінарському занятті з конституційного права студент Марков С. заявив, що предметом конституційного права є чотири (блоки) суспільних відносин.

Яка Ваша позиція з цього приводу?

Завдання № 16

Нижче наведені регулятивні норми. Поділіть їх на зобов'язуючи, забороняючи, уповноважуючи:

1. "Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України".

2. "Верховна Рада України приймає закоїш, постанови та інші акти."

3. "Президент України призначає половину складу Ради Національного банку України."

4. "Використання примусової праці забороняється "

5. "Кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом."

Завдання № 17

Виділіть імперативні та диспозитивні норми:

1. "В Україні існує єдине громадянство."

2. "Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособове чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність,"

3. "Виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України"

4. "Засідання Центральної виборчої комісії скликається її Головою, а у випадку його відсутності замісником Голови комісії"'.

5. "Закон підписує Голова Верховної Ради і невідкладно направляє його Президентові України."

Завдання № 18

Покажіть значення і співвідношення термінів "внутрішня форма права" і "зовнішня форма права", "внутрішня форма норми права" і "зовнішня форма норми права". Яке смислове значення несуть ці терміни?

Завдання № 19

У підручнику "Основи конституційного права України" стверджується, що конституційне право відіграє провідну роль в системі національного права України. Докажіть це.

Завдання № 20

Який зміст мають поняття "норма конституційного права" і "інститут конституційного права"? Яке співвідношення між ними? Наведіть приклади.

Завдання № 21

Відомо, що принципи конституційного права це фундаментальні засади, в яких втілюється сутність і політико-правове призначення галузі і її основного джерела Конституції. Принципи конституційного права поділяються на дві великі групи - загальні і спеціальні. Використовуючи Конституцію та Закони України, наведіть приклади загальних і спеціальних принципів конституційного права.

Завдання № 22

Відомо, що системотворча функція конституції полягає в тому, що вона забезпечує цілісність і збалансованість правової системи, її динамізм і стабільність, визначає принципові вимоги щодо призначення, змісту та методів галузей права, окреслює єдині засади правотворчості і застосування права, законності і правопорядку, виступає своєрідним нормативним орієнтиром.

Продемонструйте цю функцію конституції на прикладах.

Завдання № 23

На консультації з конституційного права студент Барков М. заявив, що розташування конституційно-правових інститутів в період радянського конституціоналізму, який носив яскраво виражений "державний характер", відрізняються від розташування інститутів у сучасній Конституції України. Яка Ваша думка з цього приводу?

Завдання № 24

Поділіть нижченаведені конституційно-правові норми у відповідності з їх призначенням у механізмі правового регулювання:

1. "Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження та накази."

2. "Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки."

3. "Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі."

Завдання № 25

Конституційно-правовим відносинам властивий цілий ряд специфічних ознак, які відрізняють їх від відносин інших галузей права Ціпком очевидно, що ці особливості обумовлені характером предмета конституційно - правового регулювання, яким є суверенітет народу України у всіх його зв’язках і опосередкуваннях. Назвіть ці найбільш характерні особливості.

Завдання № 26

Поділіть наведені конституційно-правові норми у відповідності з їх функціональним спрямуванням:

1. "Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами."

2. " При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод."

3. "Жодна Ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова."

4. "Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя."

5. "Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України."

Завдання № 27

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів в пам'ять такі дані:

1. Галузь права - це система інститутів з притаманними їй законами побудови й функціонування.

2. Юридичною базою інститутів е Конституція (Основний Закон) України.

3. Конституційний інститут не с головним підрозділом конституційного права.

4. Інститут народовладдя до свого складу включає безпосереднє народовладдя, громадянство, форму держави. Чи відповідають перераховані дані істині?

Завдання № 28

Чи знаєте Ви інститути конституційного права? В поданій групі відносин є відносини, які не відносяться до даного інституту: громадянство, система фундаментальних прав і свобод громадянина, представницьке народовладдя, гарантії реалізації і захисту фундаментальних прав і свобод, законодавчий процес. Знайдіть ці відносини.

Завдання № 29

Відомо, що наявність конституційно-правових норм і суб'єктів конституційного права недостатньо для виникнення конституційно – правових відносин. Для цього ще необхідні певні життєві обставини чи прийнято називати юридичними фактами Наведіть три випадки, коли саме з настанням певних обставин виникають конституційно – правові відносини.

Завдання № 30

На одному з семінарських занять з конституційного права серед студентів виникла суперечка з приводу тлумачення термінів "нормативні акти" і "інші юридичні акти". Частина студентів стверджувала, що це синоніми, тобто однакові за змістом і значенням терміни.

Яка Ваша точка зору з цього питання?

Дайте юридичний аналіз казусу.