Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические занятие по КПУ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

23. Приписами, які є складовими обов'язку не­ухильно додержуватися Конституції України та за­конів України, є положення про те, що:

а) ніхто не може використовувати власність на шко­ду людині і суспільству, в тому числі таким чином, щоб це погіршувало екологічну ситуацію і природні якості землі,

б)ніхто не може створювати на території України будь-яке збройне формування, не передбачене зако­ном, і бути його членом,

в) ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань,

г) ніхто не може встановлювати будь-які правила чи обмеження з будь-якими ознаками

24. Абсолютними є наступні конституційні обо­в'язки:

а)не виконувати явно злочинні розпорядження чи накази,

б)не зазіхати на права і свободи, честь і гідність інших людей,

в)не заподіювати шкоди природі і культурній спад­щині,

г)виконувати судові рішення.

25. Положення про те, що юридична відпові­дальність особи має індивідуальний характер, означає, що:

а)забороняються будь-які види кримінальних по­карань чи стягнень,

б)покарання чи стягнення стосуються лише конкретної винної особи і не можуть поширюватися на інших осіб;

в) підчас призначення покарання чи стягнення ма­ють враховуватися дані про особу винного.

26. Членами сім'ї, щодо яких особа має право не давати свідчення, вважаються:

а)кровні родичі;

б) особи, які проживають із підсудним, але не є його родичами, а також іншим із подружжя;

в)особи, між якими існують фактичні шлюбні відно­сини.

27. Кількість обмежень прав людини і громадя­нина залежить від:

а)міри і виду покарання;

б)віку і форми вини засудженого;

в)стану здоров'я і ступеня вини засудженого;

г) наявності обставин, які пом'якшують чи обтяжу­ють покарання.

28. У Конституції під поняттям «заарештова­ний» мається на увазі особа, до якої застосовано арешт за правилами:

а)кримінального права;

б)кримінально-процесуального права;

в)адміністративного права.

5. Вирішення задач.

Завдання № 1

На одному з семінарських занять з конституційного права студент Кобін М. заявив, що ст.57 Конституції України, де мова йде про те, що закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є не чинними, суперечать ст.68 Конституції України - незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності. Студент Лобода . твердив навпаки, що ніякої тут розбіжності немає. Ст.57 доповнює ст.68 Конституції України. Яка Ваша позиція з цього питання?

Завдання № 2

Поділіть нижченаведені конституційно-правові норми у відповідності з їх призначенням у механізмі правового регулювання:

1. "Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження та накази."

2. "Кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки."

3. "Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі."

Завдання № 3

Поділіть наведені конституційно-правові норми у відповідності з їх функціональним спрямуванням:

1. "Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами."

2. " При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод."

3. "Жодна Ідеологія не може визнаватися державою як обов'язкова."

4. "Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя."

5. "Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України."

Завдання № 4

Ст. 21 Конституції України передбачає, що усі люди вільні і рівні в своїй гідності і правах. Аналізуючи діюче законодавство України, доведіть, так це чи ні.

Завдання № 5

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів в пам'ять такі дані:

а) суб'єктами конституційно-правових відносин є: народ України; громадяни України, їх колективи, особи без громадянства та іноземці; адміністративно-територіальні та автономні утворення; органи Української держави; громадські об'єднання різних видів. Цей перелік є вичерпним і його не можна розширити;

б) в залежності від форми вияву конституційно-правові факти можуть бути позитивними і негативними;

в) автономні утворення на території України - це області, райони, села та селища,

г) об'єднання громадян -- це добровільна, самодіяльна, постійно діюча асоціація людей, яка має на меті отримання прибутків; Чи відповідають перераховані дані діючому законодавству?

Завдання № 6

Програмуючи ЕОМ, оператор ввів до неї такі дані:

1. Всі правові акти, незалежно від їх "рангу", обов'язкові.

2. Закони України, інші акти нормативного характеру набувають сили на всій території України одночасно через 7 днів після їх публікації у "Відомостях Верховної Ради України".

3. Акти Верховної Ради України, які не мають загального значення, можуть і не публікуватися, а просто направлятися відповідним державним органам і громадським організаціям.

4. Деякі акти центральних органів влади і управління поширюються лише на певну категорію осіб.

5. Існує тісний зв'язок між компетенцією державних органів і формою їх правових актів.

Завдання № 7

На одному із семінарських занять з конституційного права виникла дискусія з питання можливості втручання держави в діяльність громадських організацій. Частина студентів стверджувала, що оскільки державні органи реєструють громадські організації, то вони мають право постійно втручатися і контролювати їх діяльність. Друга частина студентів вважала, що держава взагалі не має права втручатися в діяльність громадських організацій, так як це добровільні, а не державні утворення. Третя частина студентів доказувала, що держава може втручатися в діяльність громадських організацій лише в певних випадках. Яка Ваша точка зору з цього питання? Обґрунтуйте її.

Завдання № 8

Відомо, що світова практика знає декілька способів прийняття конституцій. Назвіть ці способи, покажіть їх позитивні і негативні сторони, наведіть конкретні приклади.

Завдання № 9

Весною 2000 р. в одній із східних областей України Група її громадян на загальних зборах вирішили створити політичну партію "Союз". Одним із програмних завдань цієї партії було - добиватися приєднання України до Росії Було розроблено статут цієї партії, створено матеріально-технічну базу, на підставі чого було поставлене питання про її легалізацію. Але в Міністерстві юстиції було відмовлено в реєстрації цієї партії, що було оскаржено в суд. Яка Ваша позиція з цього питання?

Завдання № 10

Група громадян України, жителів м. Котово звернулись із зверненням, викладеному у письмовій формі, до місцевого виконавчого комітету, в якому оскаржувала його рішення про переведення служби швидкої допомоги міста на платну форму обслуговування, тому що це порушує їх законні права на медичну допомогу. В міському виконавчому комітеті відмовились прийняти звернення, мотивуючи відмову тим, що воно викладене на російській, тобто недержавній мові. Яка Ваша позиція з нього питання?

Завдання № 11

На одному з семінарських занять з конституційного права виникла суперечка з приводу тлумачення термінів "політична партія" і "громадська організація". Частина студентів стверджувала, що вони - синоніми , тобто однакові за змістом і значенням, а частина доказувала, що це різні поняття. Яка Ваша точка зору з цього питання?

Завдання № 12

140 народних депутатів Верховної Ради України подали до Верховної Ради України законопроект про внесення змін і доповнень до ст. 65, 66, 67 Конституції України.

Дайте юридичний аналіз казусу.