Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до практ. робіт.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Характеристика зон радіоактивного зараження, утворених на радіоактивному сліді від рр

Джерелами радіоактивного зараження є: уламки (продукти) поділу ядерної вибухової речовини; наведена активність в ґрунті і інших матеріалах: частина ядерного заряду, що не розділилася.

Залежно від ступеня радіоактивного зараження і можливих наслідків зовнішнього опромінювання на сліді радіоактивної хмари виділяють чотири зони:

Таблиця 30. Характеристика зон радіоактивного забруднення:

Позначення

зони

Назва зони

Колір нанесення зони на карту

Д (рад/ч)

Д=5Р1t

P1

Pt=Pt-1,2

dS%

Захист

Час початку роботи

Втрати, % (незахищене населення)

А

Помірного зараження

Синій

40

8

60%

Будинки, виробничні корпуса

1-4 г.

Менш 50%

Б

Сильного зараження

Зелений

400

80

20%

ПРС

8 г. –

1 доб

50%

В

Небезпечного зараження

Коричневий

1200

240

13%

ПРС і сховища

1 діб

і біл.

100%

Г

Надзвичайно небезпечного зараження

Чорний

4000

800

7%

Сховища

4 діб і біл.

100%

У зоні А роботи на об'єктах, як правило, не припиняються; роботи на відкритій місцевості, розташованій у середині зони або у її внутрішньої межі, повинні бути припинені на декілька годин.

У зоні Б роботи на об'єктах припиняються строком до 1 доби, робочі і службовці ховаються в захисних спорудах ЦО, підвалах або інших укриттях.

У зоні В роботи на об'єктах припиняються від 1 до 3-4 діб, робочі і службовці ховаються в захисних спорудах ЦО.

У зоні Г роботи припиняються на чотири і більше доби, робочі і службовці ховаються в сховищах.

Після закінчення зазначеного терміну рівень радіації на території об'єкту спадає до значення, що забезпечує безпечну діяльність робочих і службовців у виробничих приміщеннях.

Розміри зон зараження для різних потужностей ядерних вибухів залежно від середнього вітру визначаються за додатком 10«Довідника», стор. 231. Радіуси зон зараження в районі епіцентру вибуху приведені в табл.1.1., стор. 17«Довідника».

У характеристиці зон радіоактивного зараження необхідно вказати залежність негативних чинників:

  • метеоумов;

  • рельєфу місцевості;

  • рослинного покриву;

  • розподіли ступеня зараження в просторі;

  • активності радіоактивної речовини;

  • ступінь дії на людей і шляхи їх зараження;

  • заходи профілактики і захисту;

  • пори року і доби.

Графічна частина

Графічна частина роботи виконується в масштабі на схемі Седлецького району формату А4.

На схему, згідно умові, наноситься точка синього кольору, що позначає центр наземного ядерного вибуху.

Зони руйнувань на схему наносяться у вигляді кіл синього кольору, з урахуванням того, що центр наземного ядерного вибуху є центром кіл. Радіуси зон руйнувань визначаються з дод.1 «Довідника».

В результаті ядерного вибуху утворюються чотири зони руйнувань. Вони наносяться на схему у вигляді кіл синього кольору. Радіуси визначаються за дод. 1, стор. 212-213 «Довідника».

Кожна з них характеризується надмірним тиском у фронті ударної хвилі ΔРф на зовнішній межі: зона слабких руйнувань – 10 кПа, зона середніх руйнувань – 20 кПа, зона сильних руйнувань – 30 кПа, зона повних руйнувань – 50 кПа.

В результаті ядерного вибуху утворюються три зони пожеж. Вони наносяться на схему у вигляді кіл червоного кольору. Радіуси визначаються за дод. 4, стор. 221-223 «Довідника».

Кожна з них характеризується значенням світлового імпульсу ΔUсв на зовнішній межі: зона окремих пожеж – 100-200 кДж/м2 (до потужності 100 кт – нижня межа, 1000 кт – верхня межа), зона суцільних пожеж – 400-600 кДж/м2, зона пожеж в завалах – 700-1700 (звичайно, радіус зони пожеж в завалах приймається рівним радіусу зони повних руйнувань, оскільки, пожежі в завалах розповсюджуються на частину зони сильних руйнувань і всю зону повних руйнувань).

В результаті ядерного вибуху утворюються зони радіоактивного зараження. Вони наносяться на схему у вигляді витягнутих еліпсів. Довжина і ширина еліпса визначається за дод. 10, стор. 231 «Довідника».

Ширина – це перпендикуляр до 2/3 довжини. З центру наземного ядерного вибуху згідно азимуту середнього вітру (азимут середнього вітру указує звідки дме вітер) на схему наносяться чотири зони радіоактивного зараження:

  • Зона помірного зараження (А) – синім кольором, рівень радіації на зовнішній межі на 1 годину після вибуху Р1 – 8 Р/г.

  • Зона сильного зараження (Б) – зеленим, Р1 – 80 Р/г.

  • Зона небезпечного зараження (В) – коричневим, Р1 – 240 Р/г.

  • Зона надзвичайно небезпечного зараження (Г) – чорним, Р1 – 800 Р/г.

Характеристики осередку ядерного ураження на схему наносяться синім кольором – це значення: надмірного тиску вибуху на зовнішній межі – ΔРф; світлового імпульсу, що викликає займання – ΔUсв; рівнів радіації на 1 годину після вибуху на зовнішній межі кожної із зон – Р1; і позначення зон радіоактивного зараження. Біля центру наземного ядерного вибуху: у чисельнику потужність і вид вибуху, в знаменнику – дата і час застосування ядерної зброї.