Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до практ. робіт.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Медичні засоби захисту

Призначені для запобігання або зниження впливу на організм людини іонізуючих випромінювань, отруйних, небезпечних хімічних речовин і біологічних засобів, забезпечують надання першої медичної допомоги.

АІМЗ – 2 – аптечка індивідуальна медичного захисту.

ІПП – 8 – індивідуальний протихімічний пакет.

ППІ – пакет перев'язувальний індивідуальний.

Перевірка комплектності і справності засобів індивідуального захисту Засоби захисту органів дихання

До складу комплекту ЦП-5 входять два основні елементи: фільтруючи-поглинаюча коробка ЦП-5 і лицьова частина ШМ-б2у. Крім того, протигаз комплектується сумкою, зовнішніми манжетами утеплювачів НМУ-1 і коробкою з плівками, що не запотівають.

Протигаз ЦП-5М відрізняється від протигаза ЦП-5 шолом-маскою. Шолом-маска ШМ-66МУ, що входить в комплект протигаза ГП-5М, на відміну від ШМ-62У має переговорний пристрій мембранного типу і вирізи для вух.

До складу комплекту фільтруючого протигаза ЦП-7 входять: фільтруючи-поглинаюча коробка ЦП-7К, яка за конструкцією аналогічна ЦП-5 але з поліпшеними характеристиками, лицьова частина у вигляді маски цивільного протигаза (МЦП), сумка, гідрофобний трикотажний чохол, коробка з плівками, що не запотівають, манжети, утеплювачі. Лицьова частина МГП є маскою об'ємного типу з наголівником у вигляді гумової пластини з п'ятьма лямками і уступами для регулювання. Гідрофобний трикотажний чохол надягає на протигазову коробку і служить для оберігання її від зараження, снігу, пилу і вологи.

До складу комплекту протигаза ЦП-7В входить лицьова частина МЦП-В, яка аналогічна лицьовій частині МЦП, але додатково під переговорним пристроєм має пристосування для прийому води, яке є гумовою трубкою з мундштуком і ніпелем. Воно може під'єднуватися за допомогою спеціальної кришки до фляжки.

Для підбору шолом-маски необхідного розміру потрібно зміряти голову по замкнутій лінії, що проходить через верхівку, щоки і підборіддя. Вимірювання округляють до 0,5 см.

Додаткові патрони цивільні (ДПЦ-1 і ДПЦ-3) призначені для захисту органів дихання від дії небезпечних хімічних речовин. Використовуються разом з протигазами ЦП-5 (ЦП-5М) і ЦП-7 (ЦП-7В).

Протигази, що фільтрують, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ використовувати в повітряному середовищі, в якому зміст кисню менше 17%.

Дитячий фільтрує протигаз, що фільтрує, ПДФ-Д (ПДФ-2Д)(дошкільний) призначений для дітей у віці від 1,5 до 7 років, а протигаз ПДФ-Ш (ПДФ-2Ш) (шкільний) для дітей шкільного віку від 7 до 17 років.

Камера захисна дитяча (КЗД) призначена для захисту дітей до 1,5 років від ОР, НХР, РР і БР в інтервалі температур від -30ºС до 30ºС. Непреривний термін перебування дитини в камері до 6 годин. Підготовлена до використання камера важить близько 4 кг.

До фільтруючих засобів захисту органів дихання відносяться респіратори. Вони застосовуються для захисту від радіоактивного і ґрунтового пилу. У системі МНС найбільше застосування знайшли респіратори Р-2 і ШБ-1 (Пелюстка).

Прості (саморобні) засоби захисту органів дихання виготовляються самим населенням. Вони рекомендуються як масовий засіб захисту органів дихання від РВ і БС. Для захисту від НХР та ОР вони, як і респіратори, непридатні. До простих засобів захисту органів дихання відносяться протизапорошені тканинні маски ПТМ-1 і ватяно-марлеві пов'язки. Ватяно-марлева пов'язка може бути використана для захисту від НХР як крайній захід, якщо немає протигаза, повинна бути змочена водою, розчинами питної соди або лимонної кислоти.

Ізолюючі протигази ІП-4, ІП-5, ізолюючі прилади населенням не використовуються. Ними забезпечуються аварійно-рятівні формування МНС.