Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до практ. робіт.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

V Шлунково-кишкові засоби:

- Алохол. Має жовчогінну дію, застосовується при захворюваннях печінки. 1-2 таблетки 3-4 рази в день.

- Бесакоділ. Проносне. Усередину, до їжі 1- 2 таблетки одноразово.

- М'яти перцевої настойка. Усередину 15 краплей на прийом (з водою) як засіб проти нудоти й блювоти. Застосовується також при невралгічних болях.

- Натрію бікарбонат (сода питна). Приймають по 0,5-1 г кілька разів у день при підвищеній кислотності шлунка (печії).

- Сульфат магнезії. Приймають 1 ст.ложку, запивають водою.

- Сульгін. Застосовують при розладах, викликаних кишковою паличкою або іншою інфекцією. Курс лікування: по 2 г на прийом в 1-й день 6 разів у добу, далі щодня на один прийом протягом 5-7 днів.

- Сульфат натрію (англійська сіль). Проносне. 1-2 столові ложки на кухоль теплої води.

- Вугілля активоване. Застосовують усередину при отруєннях по 20-30 г на прийом у вигляді суспензії у воді. При підвищеній кислотності й метеоризмі призначають дозування по 1-2 г у воді 3-4 рази в день.

- Фталазол. При розладах травного тракту (при кишковій інфекції) по 1 г кожні 4 години.

- Чорниці, черемшини плоди. Застосовуються як закріпляючий засіб при поносах у вигляді киселів.

VI. Інші лікарські засоби:

- Борна кислота. Спиртовий розчин. Застосовують як антисептичний засіб у вигляді вушних крапель по 3-5 капель 2-3 рази в день.

- Кора дуба, водний відвар 1:10 для полоскань при запаленні порожнини рота, горла.

- Дитяча присипка, при попрілостях, підвищеній пітливості.

- Зубні краплі. 2-3 краплі на шматочку вати на хворий зуб.

- Масло вазелінове для змазування наконечників спринцівок і клізм, зм'якшення ороговілої шкіри.

- Спирт камфорний. Застосовується зовнішньо для розтирань і компресів.

- Спирт саліциловий. Вживають як антисептичний засіб (змазування, протирання, компрес).

Антибіотики, снотворні, транквілізатори застосовуються тільки за призначенням лікаря.

В аптечці повинні бути: перев'язні матеріали - вата, бинти, стерильні марлеві серветки, гірчичники, термометр, папір компресний парафіновий, стаканчик для прийому ліків, очна піпетка, напальчники. Крім того, можуть знадобитися грілка, гумовий міхур для льоду, спринцівка.

НАГАДУЄМО: ліки без етикеток зберігати не слід. Аптечка повинна перебувати в недоступному для дітей місці. При зберіганні ліків у домашніх умовах необхідно дотримуватися вказівок, що є на них: "Зберігати в прохолодному місці при температурі …", "Зберігати в темному місці", "Берегти від вогню".

Рідкі засоби, що містять антибіотики, вітаміни, глюкозу, сироп, настої й відвари з лікарських трав, очні краплі, треба тримати в холодильнику, не допускаючи їхнього заморожування. Ці ліки не слід здобувати взапас.

Якщо в очних краплях і інших прозорих рідинах з'явилася каламуть або пластівці, варто припинити їхнє застосування й придбати в аптеці свіжі. Краплі, виготовлені на спиртовій основі, зберігають у герметично закритих склянках, мазі - у добре закупорених банках.

Порошки, таблетки, пігулки варто тримати в сухому, у захищеному від світла місці, причому відвологлі або ті, що змінили свої кольори, приймати не слід. Якщо отримані з аптеки пігулки використовуються тривалий строк (більше місяця) не зайва річ випробувати їх на розпадаємість. Для цього одну пігулку поміщають у стаканчик з водою (37ºС), періодично його погойдуючи. Придатна до вживання пігулка повинна розпастися.

Антибіотики (бензилпеніцилін, хлортетрациклін, тетрациклін, стрептоміцин і ін.) зберігають у сухому приміщенні при температурі не нижче +1 і не вище +10˚С.

На багатьох упакуваннях ви можете побачити дату випуску ліків й дату закінчення строку їх придатності.

Отже, час від часу переглядайте свою домашню аптечку. Пам’ятайте, багато застарілих ліків не приносять ніякої користі. Не застосовуйте ліків, у яких при зберіганні відбулися які-небудь зміни в зовнішньому вигляді.