Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до практ. робіт.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

У характеристиці зон хімічного зараження необхідно вказати залежність негативних чинників:

  • агрегатного стану ОР і шляхи попадання в організм людини;

  • фізіологічної і психологічної дії;

  • стійкості речовини;

  • дії на живі організми, флору і фауну;

  • ступінь дії, токсичності;

  • впливи рельєфу, метеоумов і рослинного покриву на ефективність поразки;

  • шляхи знезараження і санобробки;

  • пори року і доби.

Графічна частина

Зона хімічного зараження на схему наноситься по периметру синім кольором, а площа усередині зони заштриховується – жовтим. Вона характеризується довжина (L), глибина (Г) і приростом α, для чого: перпендикулярно напряму вітру наносимо межу зони з навітряного боку довжиною L (де місце застосування хімічної зброї – це середина довжини).

На схему наноситься район застосування хімічної зброї у вигляді овалу синього кольору в довільній формі.

На відстані Г від району застосування хімічної зброї по напряму вітру наноситься дальня межа зони зараження завдовжки L+2α, де α = при інверсії – 0,05·Г, при конвекції – 0,1·Г, при ізотермії – 0,08·Г.

Глибина розповсюдження хмари визначається по таблиці 12.7 (12.6), стор. 149 «Довідника».

Характеристика зони хімічного зараження наноситься синім кольором біля району застосування хімічної зброї: у чисельнику тип отруйливої речовини, в знаменнику – час і дата застосування хімічної зброї.

Розрахункова частина

Час підходу хмари зараженого повітря до населених пунктів, що потрапили в зону хімічного зараження, визначається по таблиці 12.8 (12.7), стор. 149 «Довідника».

Для цього вимірюється відстань (R,км) від місця застосування ОР до центру населеного пункту.

Час, в перебігу якого люди повинні знаходиться в засобах індивідуального і колективного захисту, визначається по таблиці 12.9 (12.8), стор. 150 «Довідника»

Результати розрахунків представити у вигляді таблиці:

Населений

пункт

R, км

tподх, хв

Стійкість ОР

Зона біологічного (бактеріологічного) зараження і осередок біологічного ураження Характеристика зони біологічного (бактеріологічного) зараження і осередку біологічного ураження

Зона біологічного (бактеріологічного) зараження – це район місцевості або область повітряного простору, заражені біологічними збудниками захворювань в небезпечних для населення межах.

У зоні бактеріологічного зараження можуть утворитися осередки біологічного ураження.

Осередком біологічного ураження називається територія, на якій в результаті дії хвороботворних організмів відбулися масові поразки людей, сільськогосподарських тварин і рослин.

Він може утворитися як в зоні біологічного зараження, так і в результаті розповсюдження інфекційних захворювань за межі зони зараження.

Щоб запобігти розповсюдженню захворювання людей, в осередку біологічного ураження здійснюють комплекс лікувально-профілактичних заходів і встановлюють карантин; у прилеглих районах вводиться режим обсервації. Обсервація вводиться також в зоні біологічного зараження, якщо встановлений вид збудника не відноситься до групи особливо небезпечних.

Карантин - це система заходів, що проводяться для попередження розповсюдження інфекційних захворювань з осередку зараження і для ліквідації самого вогнища. Навколо вогнища встановлюється озброєна охорона, забороняється в'їзд і виїзд, а також вивіз майна. Постачання карантированих проводиться через спеціальні пункти під строгим контролем медичної служби ЦО.

Об'єкти, що опинилися в зоні карантину і продовжували свою виробничу діяльність, переходять на особливий режим роботи із строгим виконанням протиепідемічних вимог.

Населення, робочі і службовці в осередку ураження повинні бути обов'язково в засобах індивідуального захисту (ЗІЗ).

Обсервація – це спеціальний захід, що запобігає розповсюдженню інфекції в інші райони.

Режимні заходи в зоні обсервації на відміну від карантину, включають: максимальне обмеження в'їзду і виїзду, а також вивозу з осередку зараження майна без попереднього знезараження і дозволу епідеміологів; посилення медичного контролю за харчуванням і водопостачанням; обмеження руху по зараженій території, спілкування між окремими групами людей і інші заходи.

У зоні біологічного зараження з самого початку карантину або обсервації проводяться заходи щодо відокремлення населення, профілактичного і санітарно-гігієнічного заходу, санітарна обробка, дезинфекція, дезинсекція і дератизація.

Терміни карантину і обсервації встановлюють виходячи з тривалості максимального інкубаційного періоду захворювання. Його нараховують з моменту госпіталізації останнього хворого і закінчення дезинфекції.