Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до практ. робіт.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

У характеристиці осередку біологічного ураження необхідно вказати залежність негативних чинників:

  • шляхів передачі інфекції;

  • прихованого періоду і тривалості втрати працездатності;

  • класифікації збудників захворювань;

  • особливостей даної інфекції;

  • заходів по профілактиці і дезинфекції;

  • стани навколишнього середовища;

  • порядку змісту хворого;

  • пори року і доби.

Графічна частина

Зона біологічного зараження наноситься по периметру синім кольором у вигляді фігури неправильної форми. Площа усередині зони заштриховується коричневим кольором.

Пояснюючий напис наноситься синім кольором біля зони: у чисельнику тип захворювання і кількість потерпілих людин, в знаменнику – час і дата застосування біологічної зброї.

При введенні комплексу санітарно-епідеміологічних заходів – карантину – по периметру синім кольором графічне зображення у вигляді хрестиків, а при введенні обсервації – вії.

Карантин

Обсервація

х х х х х

| | | | | |

Тема «перша медична допомога при нещасних випадках» практичне заняття «перша медична допомога при нещасних випадках»

Однією з характерних рис останніх десятиліть є масовий травматизм серед населення внаслідок катастроф, викликаних силами природи (природні) або внаслідок діяльності людини (техногенні).

Для них характерна непередбачуваність виникнення ні за місцем, ні за часом. Не рідко катастрофи супроводжуються масовими втратами людей.

Надання першої медичної допомоги в можливо ранній строк у таких умовах має важливе значення для подальшого плину й результату поразки, а іноді й порятунку життя. При сильній кровотечі, поразці електричним струмом, утопленні, припиненні серцевої діяльності перша допомога повинна надаватися негайно.

Статистика показує, що значна частина потерпілих гине від несвоєчасного надання першої допомоги, хоча й травма не смертельна. Ненадання допомоги протягом першої години після одержання травми збільшує несприятливий результат серед важко уражених на 30%, до 3-х годин - на 60% , до 6-ти годин - на 90%.

У критичних ситуаціях, у осередках ураження при стихійних лихах, виробничих аваріях і катастрофах, що пов’язані з масовими ураженнями людей, перша допомога до прибуття спеціальних бригад рятувальників може здійснюватися тільки самим постраждалим або його товаришами.

Крім того, ситуація медичної обстановки в НС обтяжується втратою медичних працівників, руйнуванням будинків медичних і лікувальних установ, втратою майна, що приводить до різкої невідповідності потреб у силах і засобах охорони здоров'я в наданні медичної допомоги потерпілим.

Оптимальний строк надання першої допомоги при травмі - 30 хвилин, при зупинці подиху - 5 -7 хвилин.

Таким чином, проблема навчання студентів, майбутніх фахівців вищих навчальних немедичних закладів наданню першої допомоги є актуальною в наш час.

1 Навчальне питання. Надання першої невідкладної допомоги потерпілим перша допомога до приходу лікаря

Знання й уміння по наданню першої допомоги необхідні всім, тому що нещасний випадок або гостре захворювання можуть відбутися в будь-який час дома, на вулиці, на виробництві, при заняттях спортом...

Від того, наскільки вчасно надана допомога потерпілому, залежить його життя й, як правило, успіх наступного лікування. Кожна людина повинна знати заходи першої допомоги й уміти правильно їх виконувати, тому що неправильне й недотепне надання допомоги може стати причиною різних ускладнень.

Представлені заходи щодо надання першої допомоги не підмінюють допомоги лікаря або медсестри, їх варто виконувати лише до їхнього прибуття або відправлення потерпілого в лікувальну установу.