Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Як екологічні проблеми впливають на здоров'я жителів міста Дніпропетровська?

За останні 5-10 років у днепропетровцев значно ослабів імунітет, тобто збільшилася сприйнятливість організму до інфекційних і алергічних захворювань. Росте вірогідність розвитку захворювань дихальною і сердечно - судинною систем, системи кровообігу, органів травлення. Молодіють пацієнти кардіологічних відділень : інфаркти, інсульти і склерози вражають навіть тих, кому немає 30 років. Почастішав випадок безпліддя, мимовільного переривання вагітності, вроджених вад і аномалій.

Тільки двоє з 100 новонароджених вважаються здоровими, а у 80 виявляються значні відхилення в здоров'ї.

І справи тут не в поганому медичному обслуговуванні і шкідливих звичках, як нас частенько намагаються переконати.

Змінилися природні умови життя, збільшилися техногенні навантаження на довкілля, і відповідно, посилилася дія на людину фізичних чинників.

4.4. Індивідуальне здоров'я, його складові, способи збереження

Рівні здоров'я в медико-соціальних дослідженнях:

- індивідуальне здоров'я - здоров'я окремої людини

- групове здоров'я - здоров'я населення адміністративних територій

- громадське здоров'я - здоров'я популяції, суспільства в цілому

Визначається як «Наука і мистецтво профілактики захворювань, продовження життя і зміцнення здоров'я через організаційні зусилля і усвідомлений вибір суспільства, організацій, державне і приватне, громадське і індивідуальне» з поняттям громадського здоров'я пов'язано поняття вакцинація. Велика позитивна дія державних програм в області охорони здоров'я широко признається.

Здоров'я — фізична, соціальна і психологічна гармонія людини.

Згідно з формулюванням Всесвітньої організації здоров'я, здоров'я — цей стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Складові здоров'я

Фізичне здоров'я - досконалість саморегуляції організму, гармонія фізіологічних процесів і, як наслідок, максимум адаптації до несприятливих чинників довкілля.

Соціальне - як міра соціальної активності, діяльного відношення людського індивідуума до світу.

Емоційне здоров'я - рівновага позитивних і негативних емоцій, психологічна рівновага емоцій.

Поняття «Індивідуальне здоров'я» включає збереження і розвиток біологічних, фізіологічних і психічних функцій людини, оптимальній працездатності і соціальній активності при найбільшій тривалості життя.

Здорова людина щаслива, відчуває задоволення від своєї роботи, прагне до самовдосконалення і самореалізації, досягає нев'янучої молодості духу і внутрішньої краси.

Фізичне здоров'я найчастіше зв'язують з показниками сили і витривалості організму. При цьому для оздоровлення організму, профілактики хвороб величезне значення мають: використання природних чинників (сонця, повітря і води); дотримання режиму праці і відпочинку : гартування організму; дозовані фізичні навантаження, рухова активність; культура живлення.

Емоційне здоров'я обумовлюється відсутністю нервової напруги у людини, нервових перевантажень, стресових ситуацій, умінням аналізувати свої вчинки і вчинки оточення, духовним розвитком особистості. Для збереження емоційного здоров'я, здатності протистояти стресовим ситуаціям, а також, щоб позбавитися від нервової напруги, необхідно виконувати наступні рекомендації:

  • працюйте не більше восьми годин щоденно;

  • спробуйте дотримуватися ритмічнішого режиму харчування, будьте помірні в їжі і отримуйте задоволення від цієї помірності;

  • розвивайте у себе звичку до повільної ходьби і неквапливих розмов;

  • посміхайтеся і проявляйте якомога більше бадьорості при зустрічі з людьми;

— культивуйте звичку слухати медитативну (релаксаційну) музику;

— навчіться подумки переноситися в приємне для вас місце і затримуватися в нім;

  • передчувайте задоволення, яке ви отримаєте від майбутньої відпустки, канікул, приємної події;

  • регулярно вправляйтеся на свіжому повітрі. Ви можете відправитися на берег річки, вибрати безлюдне місце і кидати камінчики у воду, уявляючи, як з кожним кидком ви звільняєтеся від агресії і напруги. Або просто розбивайте одну або дві старі чашки — це позбавить вас від застряглих у вас негативних емоцій;

  • заповнюйте своє дозвілля яким-небудь творчим зайняттям і отримуйте від нього задоволення;

  • робіть самомассаж, займайтеся йогою або приєднайтеся до «груп здоров'я»;

  • зосередьтеся на сьогоденні і здолайте звичку «зациклюватися» на минулому і майбутньому. Ви живете в сьогоденні, тому витягайте з нього усе можливе, переживайте кожен момент того, що існує зараз;

  • не починайте чергову роботу, не завершивши попередньої. Починайте нову справу без страху, інакше воно здасться вам важчим, ніж є насправді;

  • намічайте реальні терміни закінчення тієї або іншої роботи;

  • ставте перед собою вирішувані завдання, а, досягнувши мети, відмітьте свій успіх і привітайте себе з ним;

  • проявляйте почуття відкрито, а коли це неможливо, постарайтеся позбавитися від напруги, пов'язаної з цим обмеженням;

  • не прибігайте до постійної підтримки з боку інших людей, щоб впоратися з власними проблемами. Беріть відповідальність на себе.

Не грайте в гру «пошук винного».

Дотримання режиму праці і відпочинку обумовлене природними біоритмами організму людини, а також виробленням власних біоритмів. Організм людини звикає до їди, сну, напруженої роботи, відпочинку в певний час доби і при порушенні цих ритмів реагує збоями в роботі організму.

Дозовані, постійно і фізичні навантаження, що рівномірно збільшуються, тренують м'язи серця, за допомогою потовиділення виводять шкідливі речовини з організму.

Рухова активність тренує м'язи усього тіла, допомагає людині стимулювати розумову діяльність, попереджає захворювання суглобів, тому потрібні щоденна уранішня зарядка, біг на свіжому повітрі, прогулянки на лижах, катання на ковзанах, спортивні ігри.

Гартування організму зміцнює імунну систему людини, попереджає виникнення і розвиток різних захворювань. У основі гартування лежать три основні принципи:

  • Систематичність. Якщо гартування відбувається не систематично, воно не дає належного ефекту, при перерві в процедурах гартування в два тижні і більше треба все починати спочатку.

  • Поступовість. «Умови процедур гартування, чергування холоду і тепла слід міняти поступово, враховуючи реакцію організму на них. Не слід поспішати зі зниженням температури, т. до. можна захворіти, і тоді все доведеться починати спочатку. При цьому слід також пам'ятати, що незначні зниження температури теж не дають належного результату. Необхідно вибрати »золоту середину« і неухильно наслідувати її. Показниками ефективного гартування служать почастішання пульсу, зміна глибини і частоти дихання. Якщо ж посиніли губи, з'явилася »гусяча шкіра«, тремтіння тіла — температура була занадто низькою.

  • Різноманітність. Гартуючи процедури мають бути різноманітними, тому що; при застосуванні одноманітних процедур організм швидко виробляє захист від них, і вони вже не дають ефекту. Серед методів гартування можна назвати обтирання мокрим рушником, обливання ступнею ніг і усього тіла холодною водою, контрастні ванни для ніг, контрастні обливання усього тіла, перебування на сонці, купання в ополонці взимку.

Культура живлення людини припускає використання тваринної і рослинної їжі в необхідних їй співвідношеннях для забезпечення організму білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мікроелементами в повному об'ємі. Не можна споживати багато надмірно жирної їжі, до м'яса обов'язково додавати салати зі свіжих овочів, в достатній мірі є свіжі овочі і фрукти, при приготуванні їжі якомога менше піддавати продукти кулінарній обробці. Їсти треба в спокійному стані, неспішно, ретельно пережовуючи їжу, не пити воду під час їжі. Краще є невеликими порціями 4 - 5 раз на день, в перервах між їжею (через 2 години) з'їдати фрукти, ласощі. Слід також уникати «живлення бутерброда» — за сніданком необхідно з'їдати гарячі, досить калорійні блюда, в обід — обов'язково гарячі перше і друге блюда, вечеряти краще кашами. Їжа не має бути занадто гарячіше або занадто холодною. Треба чергувати м'ясні і рибні блюда, молочні продукти, різні каші, свіжі фрукти і овочі.

Висновок. Пам'ятайте, що позитивні емоції, сміх, радість, фізичні вправи, що гартують процедури і рухова активність зможуть зберегти ваше здоров'я.