Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Доктор філософії

Перші доктори з'явилися в ХII - ХIII повіках в Англії, Італії і Франції.

Незважаючи на назву, нині міра не має ніякого практичного відношення до філософії (тільки історичне) і присуджується майже в усіх наукових областях. Наприклад, доктор філософії по літературі або доктор філософії по фізиці.

Таке положення пов'язане з традиціями, висхідними до часів середньовічних університетів, стандартна структура яких зазвичай припускала наявність факультетів філософії, юриспруденції, теології і медицини. Тому окрім міри філософії існує і величезний ряд інших докторських ступенів такого ж рангу:

- лікарям присуджується ступінь доктора медицини;

- юристам - доктори права;

- богословам - доктори богослов'я;

- усім іншим - доктори філософії.

Вчені звання

Це кваліфікаційна система у вищій школі, що дозволяє ранжирувати науково-педагогічних співробітників на окремих східцях академічної кар'єри.

Наукове звання доцента надається, як правило, кандидатам наук, а наукове звання професора, як правило, надається докторам наук.

Вчені звання (історія)

У Російській імперії:

- ад'юнкт (посада або звання помічника або заступника в різних областях) найчастіший, це помічник, або заступник професора

- приват - доцент - число професорів в університетах було обмежене, тому претендент (після захисту дисертації) без професорського місця міг тимчасово стати у будь-якому університеті приват - доцентом, виконуючи деякі функції професора (читання лекцій, ведення семінарів, прийом іспитів і так далі), без відповідної зарплати (позаштатний) зберігаючи право претендувати на звання професора

- екстраординарний професор - професор без посади, як правило, в суміжній області або підлеглий професора, що обіймає посаду (завідувача відділом, кафедрою і тому подібне). Часто успішні, початкуючі дослідники спочатку отримували екстраординарного професора в іншому університеті

- ординарний професор - це професор з посадою, що представляє певну галузь знань.

Професор (лат. викладач) - вчене звання і посада викладача ВНЗ або співробітника НІІ. Офіційний статус в ХVI столітті в оксфордському університеті. Професор - це викладач високого рівня компетентності, який є експертом в певній галузі науки або мистецтва. У більшості країн світу цей титул призначений для ученого, що обіймає керівну посаду (як правило, завідувач кафедрою) або персональна посада, яка представляється (за заслуги в науці) спеціально певній людині. У США, Канаді цей титул дається досить великій групі людей.

У Англії

Звання «професор» призначено як правило для завідувача кафедри.

Для наукових співробітників існує посада (звання).

«Професор« або »Член професорського суспільства».

Викладацькі посади: «асистент», «професор», «ад'юнкт професор» - помічник професора.

США

У США «професором» називають того, що будь-якого, що викладає на рівні коледжу, незалежно від рангу «професор».

Основні посади:

- асистент, професор, викладач, ранг якого нижчий, ніж «помічник професора» (ад'юнкт професора)

- ад'юнкт-професор відповідає кандидат наук, доцент

- повний професор відповідає докторові наук, професорові.

Існують також посади (звання) :

- запрошений професор;

- видатний професор;

- професор – дослідник (без навчання);

- дослідник, асистент - професор;

- заслужений професор.