Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Іспанія, Португалія, Франція, Латинська Америка

Термін «професор» використовують для назви будь-якого викладача в школі, інституті, технічній школі, коледжі, університеті, не залежно від предмета (і віку студентів), що викладається. Якщо викладає в університеті, його називають «професор університету».

Німеччина

Після докторантури німецькі вчені, які бажають стати викладачами ВНЗ, зазвичай приступають до Хабілітації.

Хабілітація або габілітація (від латин. здатний, придатний) процедура отримання вищої академічної кваліфікації, наступної після вченого ступеня доктора. Після проходження процедури хабилитации претендентові привласнюється титул хабилитироввого доктора (відповідає ступеню доктора наук).

Інші посади:

- молодший професор, молодий викладач до хабилитации (6 років)

- асистент професор

- ординарний професор, професор з посадою

- екстраординарний професор, професор без посади, як правило, в суміжній області або підлеглий професора, що обіймає посаду (зав. відділом, кафедрою і тому подібне)

- професор - найвищий ранг

Історія

У Древньому Римі посадовець (магістр, від латів. - глава, начальник, наглядач) це:

- магістр двору - церемонийместр імперського двору

- магістр імперського одягу, канцелярії, колегій, кінноти, армії, устоїв, цензів.

У середньовіччі - в університетах існували: бакалавр, магістр, доктор філософії. У 240г. магістри отримали право обирати ректора.

1.Виділяється вища освіта в Країнах Древнього Сходу більше 1 тис. років до н.э.

2. У Древній Греції. Платон (IV - III до н.е.), Аристотель III до н.е.

3.У Древньому Римі

4.У Європі в Х повіці почали працювати університети, де вивчали право, латинь, філософію, медицину, математику.

У 1117г. у Англії Оксфорд.

У 1209г. групою професорів і студентів що бігли з Оксфорда після сутички з городянами студентами був заснований Кембриджський університет.

У 1914-1915г. у Російській імперії в 105 ВНЗ навчалося 127,4 тис. студентів.

У 1970-1971гг. у СРСР в 805 ВНЗ навчалося 4,6 млн. студентів, з них: по інженерно-технічних професіях - 6%, гуманітарним, - 35,6%, с/г - 7,7%, медицина - 7,1%.

У навчанні задіяні 327,2 тис. науково-педагогічних працівників, в т.ч. 10,4 тис. докторів і 95,3 тис. кандидатів наук.

Білорусія - вища освіта безкоштовна.

Німеччина

Система освіти відрізняється різноманіттям пунктів ВНЗ. Всього 409 ВНЗ, з них 104 університети і 203 ВНЗ прикладних наук.

90% освітніх установ безкоштовні (у кожній землі по різному!).

Загальна кількість студентів 2 млн. чол., з яких 250000 іноземних і 48% жінок, професорський - викладацького складу 110 тис. чоловік. Приблизно 69000 німців вчаться за кордоном.

Приватних ВНЗ порівняно трохи - 69.

США

Більше 3000 вищих учбових закладів різних видів, з 17,5 млн. студентів, з них 515000 іноземних.

ВНЗ державні і приватні.

Плата за навчання від 5 до 40000$. У Гарварді, хоча бідним студентам дають щедрі стипендії, їх часто недостатньо для студентів середнього класу.

Франція

Це 87 університетів в т.ч. Сорбона, з яких 5 (п'ять) - недержавні католицькі інститути і три національні політичні інститути універсального типу. При університетах відкриті спеціалізовані інститути: 113 технологічні, 66 професійних і 30 педагогічних. Вища освіта безкоштовна.

Японія

Близько 600 університетів, включаючи 425 приватних, в яких постійно навчається 2,5 млн. студентів. Поширена практика «карликових» ВНЗ, в яких 200-300 студентів навчаються на 1-2 факультетах. Вступні іспити платні. 42% населення Японії має вищу освіту.

Проблеми вищої освіти на Україні

В порівнянні з 1991 року асигнування на науку і освіту скоротилися втричі. У науковій сфері задіяні в 5 разів менше людей з науковою мірою, у зв'язку із скороченням і укрупненням ВНЗ їм в 8 випадках з 10 загрожує приховане безробіття.

На навчання на Україні щорічно витрачатися в 10 разів менше, ніж в країнах Європи.

Бюджет освіти від 65 до 70 млрд. гривен, з них:

- 20 млрд. грн забирає вищу освіту

- 10 млрд. грн забирає технікуми і ПТУ

- 40 млрд. грн забирає школи і ліцеї (≈ 4,5 млн. чол.)

Виходить, 7-8 тис. гривен на кожного в рік.

Наприклад, студента, що вчиться витрачається в рік :

- у Голландії 8,4 тис. євро

- у Бельгії 7,8 тис. євро

- у Франції 7,5 тис. євро

Щорічно близько 100 чоловік з науковою мірою покидають Україну.

Що там не кажи, (відкидаючи усі елементи політики, тобто соціалізмі та капіталізмів) радянська система освіти абсолютно справедливо вважалася самою кращою у світі.

Саме ця система освіти була запозичена і лягла в основу сучасної освітньої системи розвинених країн.

Система була безкоштовною і доступною для усіх людей, що мешкають в країні, від дитячого саду до ВНЗ, а після закінчення учбового закладу гарантувала роботу.

Сама по собі правильно побудована методика донесення знань, сполучала процес усебічної освіти і професійне навчання, закладала ази наукової діяльності, розширювала кругозір, прищеплювала любов до мистецтва.

Поламавши, усе хороше, що було, ми позбавили країну якісної підготовки майбутніх фахівців, таких необхідних у будівництві України як держави!

Виходить, що «мудрі західні порадники» напоумили Україну зробити те, від чого самі давно відмовилися: обмежити доступ до освіти високою ціною за навчання (по платній освіті Україна - з урахуванням рівня доходів населення, обігнала навіть рекордсмена цієї сфери - США).

У статті 53 Конституції України говориться, що держава забезпечує доступність і безкоштовність навчання в державних і комунальних ВНЗ.

Реально на Україні платять за навчання більше 80% студентів. Для порівняння: наприклад, в Канаді за рахунок різних форм державного фінансування (субсидії, гранти, пряме фінансування) вчаться 70% студентів, в Голландії і Данії - 90%, в Німеччині 95%, у Фінляндії, Норвегії і Швеції студенти взагалі не платять за навчання.

На жаль «болонська система» дуже примітивна і формальна, вона не дає ніякого творчого розвитку і самовираження.

Сенс «болоньї» в перекачуванні «мізків» з бідніших країн у багатіші, а «уніфікація і мобільність», які рекламуються як головні переваги системи, всього лише - обов'язкове знання англійської мови і можливість працювати, вчитися або викладати за кордоном.

Іншими словами, будь-який випускник «болонського ВНЗ» виявляється потенційним претендентом роботи в США і Європі. Більше того, студентів не просто вивозять по обміну за кордон: зрозуміло, що німці або американці навряд чи пошкодують працевлаштуватися в Україні, а ось перспективних українських дівчаток і хлопців під час таких «оглядин» переманюють. Може для них це і не погано, але для майбутнього розвитку країни в цілому дуже сумно.

Що виходить? Талановитих студентів давлять «болонською» системою. Дітей з небагатих сімей позбавляють конституційного права на доступну освіту. Академічна наука тримається на старих кадрах, і по багатьох галузях тихо помирає, разом з нами. Щорічно близько 100 чоловік тих, що мають наукову міру покидають Україну. Ситуація дійсно катастрофічна. Якщо Україна втратить свій науковий кадровий потенціал, де ми завтра візьмемо нові технології? Купуватимемо у Європи і Америки? А на які гроші?

Захід є Захід, Схід є Схід. У кожного власний запах, носом на схід, студент свій паросток соромливо відвіз на захід.

На Україні з'явилося таке соціальне явище, як неписьменність, тисячі дітей не здобувають навіть початкової освіти.