Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5.7. Стиль життя

Сукупність зразків поведінки індивідів або групи, орієнтованих на повсякденне життя. Виробляється стиль життя людьми відповідно до біологічних громадських і емоційних потреб. Про стиль життя судять по зовнішніх чинниках буття (у широкому значенні слова «існування»), в які входять :

- організація робочого і вільного часу;

- зайняття поза сферою праці;

- облаштування побуту;

- манери поведінки;

- ціннісні переваги, смаки та ін.

Питання 6. Режими праці і відпочинку, сну, фізичне навантаження розпорядок дня, гартування

Здоров'я - безцінне надбання не лише кожної людини, але і усього суспільства. При зустрічах, розлученнях з близькими і дорогими людьми ми бажаємо доброго і міцного здоров'я, оскільки це - основна умова і запорука повноцінного і щасливого життя. Здоров'я допомагає нам виконувати наші плани, успішно вирішувати життєві основні завдання, долати труднощі, а якщо припаде, то і значні перевантаження. Добре здоров'я, що розумно зберігається і зміцнюване самою людиною, забезпечує йому довге і активне життя.

Наукові дані свідчать про те, що у більшості людей при дотриманні ними гігієнічних правил є можливість жити до 100 років і біліше.

На жаль, багато людей не дотримуються найпростіших, обґрунтованих наукою норм здорового способу життя. Одні стають жертвами малорухомості(гіподинамії), що викликає передчасне старіння, інші вживають надмірно в їжі з майже неминучим в цих випадках розвитком ожиріння, склерозу судин, а у деяких - цукрового діабету, треті не уміють відпочивати, відволікатися від виробничих побутових турбот, вічно неспокійні, нервові, страждають безсонням, що зрештою призводить до численних захворювань внутрішніх органів. Деякі люди, піддававшись згубній звичці до паління і алкоголю, активно укорочують своє життя.

Праця - істинний стержень і основа режиму здорового життя людини. Існує неправильна думка про шкідливу дію праці що викликає нібито "знос" організму, надмірну витрату сил і ресурсів, передчасне старіння. Праця як фізична, так і розумова не лише не шкідливий, але, навпаки, систематичний, посильний, і добре організований трудовий процес надзвичайно благотворно впливає на нервову систему, серце і посудини, кістково-м'язовий апарат на увесь організм людини. Постійне тренування в процесі праці зміцнює наше тіло. Довго живе той, хто багато і добре працює впродовж усього життя, навпаки, неробство призводить до млявості мускулатури, порушення обміну речовин, ожиріння і передчасного постаріння.

У випадках перенапруження і перевтоми людини, що спостерігаються, винна не сама праця, а неправильний режим праці. Треба правильно і уміло розподіляти сили під час виконання роботи як фізичної, так і розумової. Рівномірна, ритмічна робота продуктивніший і корисніший для здоров'я працюючих, чим зміна періодів простою періодами напруженої, спішної роботи.

Цікава і улюблена робота виконується легко, без напруги, не викликає втоми і стомлення. Важливий правильний вибір професії відповідно до індивідуальних здібностей і схильностей людини.

Для працівника важлива зручна робоча форма, він має бути добре проінструктований з питань техніки безпеки, безпосередньо до роботи важливо організувати своє робоче місце: прибрати усе зайве, найраціональніше розташувати усі інструменти і т. п. Освітлення робочого місця має бути достатнім і рівномірним. Прийнятніше локальне джерело світла, наприклад, настільна лампа.

Виконання роботи краще розпочинати з найскладнішого. Це тренує і зміцнює волю. Не дозволяє відкладати важкі справи з ранку на вечір, з вечора на ранок, з сьогодні на завтра і взагалі в довгий ящик.

Необхідною умовою збереження здоров'я в процесі праці є чергування роботи і відпочинку. Відпочинок після роботи зовсім не означає стану повного спокою. Лише при дуже великому стомленні може йтися про пасивний відпочинок. Бажано, щоб характер відпочинку був протилежний до характеру роботи людини ("контрастний" принцип побудови відпочинку). Людям фізичної праці потрібний відпочинок, не пов'язаний з додатковими фізичними навантаженнями, а працівникам розумової праці потрібна в години дозвілля певна фізична робота. Таке чергування фізичних і розумових навантажень корисне для здоров'я. Людина, що багато часу проводить в приміщенні, повинна хоч би частина часу відпочинку проводити на свіжому повітрі. Міським жителям бажано відпочивати поза приміщеннями - на прогулянках по місту і за містом, в парках, на стадіонах, в турпоходах на екскурсіях, за роботою на садових ділянках і т. п.