Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

8.7. Освіта, грамотність

Освіта - центральний процес виховання і навчання в інтересах людини, суспільства, держави, що супроводжується констатацією досягнення що навчається, встановлених державою обов'язкових рівнів (освітніх цензів).

Рівень загальної і спеціальної освіти обумовлюється вимогами:

- виробництва

- станом науки, техніки і культури

- громадськими стосунками

Право на освіту нині схильне національними і міжнародними правовими актами, наприклад, Європейською конвекцією про захист прав людини і основних свобод і Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права, прийняті ООН в 1966 році.

«Освіта - це те, що у вас залишиться, коли ви забудете все, чому вчилися» - Б.Ф. Скиннер

У сучасній системі знань закріпилося поняття «Базова освіта», утворення попередньої міри, що означає, При отриманні (намірі отримати) утворення подальшої міри :

- початкова освіта - є базовим для середньої освіти;

- середня освіта - є базовим для вищої освіти;

- вища освіта - є базовим для освіти в аспірантурі (при здобутті вченого ступеня кандидата наук)

- освіта в аспірантурі - є базовим при здобутті вченого ступеня доктора наук.

Важлива спадкоємність і систематичність у сфері освіти:

- середня спеціальна освіта (бакалавр) повинна відповідати профілю вищої освіти (магістр);

- вища освіта повинна відповідати профілю постуніверситетської освіти в аспірантурі (кандидат наук або доктор філософії);

- перша вчена ступінь (кандидат наук або доктор філософії) повинен відповідати подальшій мірі (доктор наук).

Інакше потрібна додаткова профільна освіта по відношенню до базової - для продовження освітнього процесу.

Система освітніх установ

Початкова освіта - перший етап загальної освіти у дітей. На Україні воно вважається обов'язковим і загальнодоступним. У різних країнах воно починається у віці від 5 до 7 років і займає до 7 років. Нині не менше 70% дітей у світі здобувають початкову освіту.

Зусиллями ЮНЕСКО передбачається ввести загальну початкову освіту у більшість країн світу до 2015г. Вік закінчення початкової освіти в різних країнах різний, але в середньому це 11-12 років. У більшості країн установи початкової і середньої освіти розділені.

Середня освіта - традиційна назва рівня (міри) освіти між початковим і вищим.

На Україні термін має розмите значення і може застосовуватися в якості синоніма до загальної освіти, шкільної освіти (отриманому в школі), середньої (повному) загальної освіти, середньої професійної освіти, спільно до основного загального і середнього (повному) або як характеристика невисокої якості освіти.

У розвинених країнах, починаючи з ХХ століття, є обов'язковими загальним. Вік закінчення зазвичай наближений до настання повноліття, після чого освіта або завершується, або триває у вищій школі, установах професійної освіти і інших освітніх установ, навчання в яких не є обов'язковим для усіх. На Україні професійна освіта також вважається середньою (середньо спеціальним) хоча за кордоном воно може відноситься до вищого.

Вища освіта

Це верхній рівень освіти, наступний після середньої загальної або професійної освіти в трирівневій системі. На відміну від загального, навіть в розвинених країнах вища освіта не є загальною і тим більше безкоштовним.

Вищу освіту здобувають у ВНЗ - університетах, академіях, інститутах і коледжах.