Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

7.2. Криза середини життя

Криза середини життя. Перша стадія середнього віку починається приблизно в 30 років і переходить на початок наступного десятиліття. Цю стадію називають «десятиліття лінії долі», або «кризою середини життя». Її основною характеристикою є осмислення розбіжності між мрією, життєвою метою людини і дійсністю. Оскільки мрії майже завжди мав деякі нереалістичні риси, навіть часом фантастичні, оцінка їх розбіжності з дійсністю на цій стадії забарвлена, звичайно, в негативні і емоційно похмурі тони. Люди у віці 35-40 років констатують: «Дуже пізно що-небудь змінити в моїй кар'єрі». Позбавлення від ілюзій, яке не є надзвичайним в 35 і 40 років, в той же час може виявитися загрозливим для особи.

Одна з причин кризи середини життя полягає в тому, що «імпульсивний блиск» молодості вимагає великих життєвих сил. Частково ними є фізичні сили. Проблема послаблення фізичних сил виникає в житті людини будь-якої професії. Послаблення фізичних сил і привабливості - одна з багатьох проблем, з якими стикається людина в роки кризи середнього віку і пізніше. Для тих, хто покладався на свої фізичні якості, коли був молодший, середній вік може стати періодом важкої депресії.

У цьому віці особливо необхідна емоційна гнучкість(помирають батьки, підростають і залишають будинок діти). Духовна гнучкість допомагає уникнути ригідності в поглядах і діях (закриття для нових ідей).

Успішному рішенню кризи середнього віку робить сприяння формулювання мети у межах реалістичнішої і стриманішої точки зору і осмислення обмеженості часу життя всякої людини. Спостерігається тенденція задовольнятися тим, що є, і менше думати про речі, яких, швидше за все, ніколи не вдасться досягти. Усі ці зміни знаменують собою наступну стадію розвитку особистості - період «нової стабільності» (тобто спокійнішому і навіть щасливішому життю).

Життєдіяльність жінок. На сучасному етапі історичного розвитку положення жінки в сім'ї і в суспільстві істотно змінилося. Упродовж багатьох поколінь роль жінки практично зводилася до одного: проявляти турботу про сімейне вогнище, бути продовжувачем роду, виховувати дітей. Проте упродовж останніх двох-трьох поколінь в розвинених країнах жінки отримали однакового права з чоловіками. В силу цього рівноправ'я до її незмінної ролі хранительки домашнього вогнища і продовжувача роду додався ще одна не менш важлива і трудомістка - працюючої жінки. Вона, постійно заробляючи гроші, здійснює, таким чином, свій внесок до сімейного бюджету. Звичайно, завдяки цьому жінка отримала економічну незалежність і самостійність, але в той же час додалося і нових обов'язків.

Більшість працюючих жінок будинку виконують три функції: хатньої господарки, жінки і матері. Будь-яка з цих функцій вимагає від жінки зосередженості, уваги і, природно, повної самовіддачі. Отже, виникає цілий ряд імпульсів, які відволікають її увагу від виконуваної в даний момент роботи і здатних створити стресову ситуацію. З'являється багаторазова не зосередженість. Врешті-решт, таке «розривання на частини» день у день призводять до виснаження, переважно психічного.

Використання роботи жінок висуває досить важливі вимоги, пов'язані з соціальною функцією жінки - дітородінням. Після народження дитини і деякого короткого періоду щасливого материнства, роль матері і жінки з усіма обов'язками, які звідси витікають, починає обтяжувати жінку - з'являється нудьга, виникає депресія. Жінка постійно думає про те, що, занурившись в одноманітність домашнього клопоту, втрачає свою кваліфікацію. Її починають мучити сумніви: чи зможе вона після тривалої перерви увійти до робочого ритму. Чи вдасться їй об'єднувати роботу з домашніми справами? В цьому випадку у неї зростає внутрішня напруга, і створюються сприятливі умови для розвитку стресу.

Причиною психічної кризи жінки-матері, може стати відхід з батьківською будинки дорослих дітей. З'являється відчуття порожнечі, втрати сенсу життя. Фахівці називають цей стан «синдром спустошеного гнізда». Природно, глибше і більше сильно цю кризову ситуацію переживає жінка, у якої не було іншого клопоту, вищих життєвих цінностей, ніж материнство.

Фізіологічні і психологічні особливості жіночого організму призводять до того, що деякі виробничі чинники (значне фізичне навантаження, вимушене положення тіла, вібрація, шум, дискомфорт, влаго-температурные умови довкілля, загазованість, запилена приміщень і тому подібне) впливають на жінок несприятливіше, ніж на чоловіків. Особливо посилюється цей вплив при фізіологічних змінах в організмі (менструація, вагітність, лактація, клімакс)

Розглянемо вплив предменструального неврозу на стан жінки. У таких жінок за декілька днів (а іноді і за один-два, тиждень) до початку менструації з'являються головний біль, запаморочення, посилене серцебиття. Одночасно спостерігаються роздратованість, гнів або нудьга, задавлена, апатія.

У багатьох жінок, а особливо часто у дівчаток, важко впливає на настрій власне період менструації. За деякими даними, під час менструації у 80% школярок спостерігається зниження фізичної активності, в 70% - схильність до самотності, в 60% - послаблення упевненості в собі, в 47% - послаблення інтересу до зайняття. У багатьох дівчат виникають невротичні реакції і інші фізіологічні і психічні, зокрема, емоційні, порушення.

Серйозно може ускладнити життя жінки клімакс. Клімакс у будь-кого, здорової жінки настає в період 40-55 років, Триває 5-7 років — від початку порушення менструального циклу і до закінчення останньої менструації. Жінка переходить в іншу життєву фазу, якщо вона вже не здатна до дітородіння. Основою цих змін є перебудова гормональної системи, важливим компонентом якої є менопауза. Недуги, пов'язані з клімаксом, переважно тимчасові і після завершення клімаксу зникають. Клімакс - це не захворювання, а природний стан, нормальний період в житті жінки, тому можливе погіршення здоров'я не є прикметою захворювання. Жінка, особливо до настання менопаузи, швидко стомлюється, страждає від головного болю, стає вразливішою або роздратованішою. У деяких жінок погіршується сон, виникають інші неприємні ускладнення, обумовлені перебудовою залоз внутрішньої секреції, тобто гормональними змінами.

Психологічне функціонування жінки значною мірою залежить від громадського устрою, від рівня розвитку суспільства, стану медичного обслуговування.