Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

1.6. Венеричні хвороби

З легкої руки французького лікаря Ж. Бетанкура ім'ям міфологічної богині любові Венери - названі деякі хвороби, швидше за все за те, що передаються вони від хворої людини здоровому, переважно при статевому контакті. Втім, богиню любові скривдили незаслужено: інтимна близькість, на жаль, у людей виникає не завжди тільки у зв'язку з цим високим почуттям. Спостереження лікарів переконливо свідчать, що зараження венеричними захворюваннями, найчастіше виникає саме у відсутності любові.

Існує декілька венеричних захворювань: сифіліс, гонорея, м'який шанкр і лімфогранулематоз венеричний. Існують ці захворювання давно. Так старогрецький лікар Гіппократ рахував деякі ураження статевих органів і гортані, «схожі» на ті, що у хворих сифілісом.

У працях старогрецьких лікарів Клавдія Галена і Авия Цельса знайшли відомості про гнійні ураження сечовипускального каналу, мова статевих органів.., розцінюваних, як ознаки гонореї м'якого шанкра.

Поширення хвороби по країнах Європейського континенту сприяли часті війни. Адже по звичаях тих років, ар'єргард армії супроводжували веселі і безтурботні жінки - маркитанки, що торгували не лише різними товарами, але нерідко і собою. В ті часи і виникали епідемії «статевої чуми». Солдати, повертаючись до своїх дружин і наречених, разом з похідними ранцями приносили важку хворобу. Ці епідемії супроводжувалися численними жертвами.

Мабуть, вже з того часу люди стали прагнути як-небудь приховати своє захворювання, отримане ганебним чином, у зв'язку із статевою розпустою.

У XX столітті з'явилося захворювання, яке називалося «Чумою XX століття». Це захворювання Віл-інфекція. Воно з'явилося невідомо звідки, і невідомо коли людство переможе цю страшну біду. До теперішнього часу це захворювання є невиліковним, і кінцевим його підсумком є смерть.

Венеричні хвороби - ворог сімейного благополуччя

Занесення інфекції в сім'ю, як правило, часто кінчається трагедією, а то і катастрофою.

Чому люди часто не здогадуються про те, що захворіли, чому не звертаються до лікаря? Спрацьовують психологічні бар'єри: людина не хоче допустити і думки про венеричне захворювання. Поза сумнівом, позначається дефіцит знань. А підступність венеричних захворювань полягає ще і в тому, що на початку вони можуть протікати потайно, не викликаючи серйозних розладів, неприємних відчуттів. Наприклад, сифіліс, недаремно називають «великим симулянтом». Навіть досвідчений лікар-венеролог не ставить остаточного діагнозу тільки на підставі огляду хворого, а обов'язково проводить лабораторні дослідження.

Не знають деякі люди і про те, що сифіліс гостро передається вже в самому початковому періоді, коли прояви його досить замасковані. Не знають і того, що гонорея (а у жінок особливо) дуже часто протікає в'яло, з невеликими симптомами, а знали б - можливо, були б обачніші.

Основний шлях зараження венеричною хворобою - статевою. Частенько після випадкових зустрічей. Доводиться вражатися, що не одній з двох дійових осіб випадкового, швидкоплинного союзу не приходить в голову проста думка: якщо ця миловидна жінка (чоловік), ледве познайомившись, легко йде на статевий зв'язок, значить, вона (він) робить це зовсім не уперше. І слід сказати, що збудники венеричних хвороб циркулюють саме серед таких людей. Але в ланцюзі їх контактів можуть виявитися і люди зовсім іншого складу.

Помічено, що в сім'ю сифіліс частіше «приносить» чоловік, і відбувається це звичайно за досить стандартною схемою: випадкова зустріч з малознайомою жінкою де-небудь в готелі, під час відрядження, в потягу, в ресторані. Фоном, а часто і вирішальною обставиною ставати стан сп'яніння. Алкоголь, як відомо на короткий період посилює статевий потяг, послабляючи в теж час почуття самоконтролю. Створюється настрій лихої завзятості вседозволеності, тому вчинок, на який людина, ймовірно, не пішла б, будь він тверезий, легко здійснюється у п'яному стані.

Серед не сімейних людей джерелом зараження частіше буває жінка. На прийомі у лікаря нерідко бувають пацієнтки, з солідним списком чоловіків, з якими вони були близькі.

Спілкуватися з такими людьми треба дуже обережно. Неправильно сказане слово або вчинок може посилити і без того важкий стан людини. У нього може розвинутися стрес, депресія, різного роду фобії, з'являться думки про самогубство. Будь-які його дії відіб'ються на його сім'ї, родичах, близьких людях.