Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Пенсійна реформа на Україні і підвищення пенсійного віку

Як зараз прийнято в Євросоюзі підвищення пенсійного віку і на Україні аналогічно підвищення пенсійного віку, у Франції планується проводити поетапно.

Почати підвищувати пенсійний вік через рік, тобто з 2012 він підвищуватиметься до 2021 р. Кожен, хто в цей період піде на пенсію працюватиме до пенсії до півроку більше, ніж його попередники, що пішли минулого року, отже, збільшення пенсійного віку на Україні передбачається встановити з кроком на підлогу року, за кожен рік (у рік).

Позитивні моменти:

- рівень пенсій значно зросте;

- станеться підвищення рівня життя пенсіонерів;

- зниження безробіття;

- зростання ВВП;

- це не повний перелік переваг.

Проте експерти економісти вважають, що реальне збільшення пенсійного віку для жінок на Україні до 60 років, лише дозволить на період проведення пенсійної реформи на Україні лише понизити 1/5 частина дефіциту пенсійного бюджету.

Є варіант, що це підвищення віку пов'язане з вимогами ЄС для подальшого вступу в Євросоюз.

Українські економісти не вважають, що пенсіонери по цій реформі отримають гідну пенсію. Пропозиція реформи зняти тягар забезпечення пенсіями з плечей держави і повністю через накопичувальну систему перекласти на плечі працедавця і майбутніх пенсіонерів, тобто вважається, що буде те, що майбутній пенсіонер сам вирішуватиме який у нього буде розмір пенсії, який у нього буде вік виходу не пенсію і не сподіватиметься на державу.

8.6. Житлова площа

На офіційному квартирному обліку полягає сьогодні більше 2 млн. сімей і несімейних, тоді як отримати приватне житло в державному фонді і кооперативах мають можливість максимум 1,5% що бажають.

З 2,5 млн. молодих сімей 1/3 не має нормальних житлових умов.

Тому і не поспішають заводити дітей. Житлова проблема була і залишається гострою, а соціальне право громадян на індивідуальне житло тільки декларується Конституцією України. Якщо в середньому на одного жителя України доводиться 19,7 м2 загальному площі, то в розвинених країнах Європи в - 3,7 разу більше. У усіх розвинених країнах діє гнучка система кредитування населення, яка є важливим елементом інтеграції суспільства. У США, наприклад, де забезпеченість житлом в 2,5 разу вище, ніж в Україні діють більше 500 житлових служб.

У Берліні за квартиру площею 35 кв. м вам би довелося викласти 560 у.о. за метр квадратний, а за житло площею 56 кв. м - 580 у.о. Будинок площею 70 кв. м із земельною ділянкою 650 кв. м все в тому ж Берліні обійдеться в 470 у.о. за метр квадратний, а на 50 квадратів більший - 760 у.о. Уловлюєте різницю!

Якщо захочете купити квартиру в Мілані площею 40 кв. м, вона обійдеться вам в 1266 у.о. за кожен метр. Буде варто дорожче дніпропетровською однокімнатна квартира в Парижі (на 20 тисяч у.о.), у Брюсселі...

Тепер давайте подивимося на наші зарплати. Точніше, порівняємо їх. У Німеччині в грудні 2006 року в перекладі на американську валюту середня зарплата складала 5414 долари, у Бельгії - 5797, в Дніпропетровську - 259. Цікава арифметика виходить. Зарплата у нас більш ніж в двадцять разів менше, а ціни на житло набагато вищі.

Середня вартість житла в м. Дніпропетровську за 1м2 від 920 до 1100 у.о. (у Берліні майже на 400 у.о. нижче!!!

На кожного європейця в середньому доводиться 35м2 житла, а на Україні 19,7 м2.