Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5.2 укр.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Питання 7. Психофізичні особливості роботи підлітків, людей середнього і літнього віку

Проблему забезпечення життєдіяльності слід вирішувати з урахуванням вікової структури людей.

7.1. Життєдіяльність підлітків

Особливі групи утворюють підлітки.

Життєдіяльність підлітків. Проблему забезпечення життєдіяльності слід вирішувати з урахуванням вікової структури людей. Особливі групи утворюють підлітки, а також люди літнього віку.

У підлітків спостерігається сильна тяга до дорослого життя, прагнення бути схожим на дорослих, що особливо виявляється у бажанні опанувати уміння дорослих (керувати автомобілем, ходити на полювання, рибалку, стежити за своїм зовнішнім виглядом, користуватися косметикою, палити).

У зв'язку з інтенсивним біологічним розвитком і прагненням до самостійності у підлітків виникають труднощі у взаєморозумінні з ровесниками. У цьому віці збільшується увага до себе, до своїх фізичних недоліків, загострюється реакція до думки оточення, поглиблюється почуття власної гідності. Фізичні недоліки часто перебільшуються. Особливості фізичного розвитку можуть стати причиною зниження у підлітків самооцінки і самоповаги, призводити до постійної тривоги і страху.

Від 11-12 до 15-17 років — вік підлітковий. У цей період відбуваються величезні зрушення в усіх сферах життєдіяльності підлітка. Збільшення зростання, маси тіла, м'язової сили з радістю сприймаються підлітком як явні ознаки дорослості. В той же час функціонування серця, легенів, кровообіг мозку не забезпечують повноцінної роботи організму. Звідси швидка і раптова зміна станів і настрою підлітків : то він з ентузіазмом і азартом береться за важке фізичне або розумове завдання і може працювати, забуваючи про час і втому, то відразу гасне, відчуває млявість, запаморочення, спад сил.

Період переходу дитини в підлітковий вік дуже складний, стресогенний, як для нього, так і для батьків. Уникнути перерви в спілкуванні і стресових ситуацій, пов'язаних з підлітковим періодом, переважно неможливо. У підлітка відбувається гормональна перебудова організму, яка створює передумови для подальшого змужніння. У цей період у підлітка виникають цілком непередбачені реакції, дуже часто несподівані не лише для батьків, але і для нього самого. У нім борються декілька осіб. Нервовий, запальний і дратівливий підліток може стати нелюдимим, таємним. Один неправильний крок дорослих здатний підштовхнути його до стресу, наслідки якого можуть бути трагічними.

Підліток переважно бунтує проти всякої системи жорстких вимог і регламентацій, Скептичне відношення до норм і авторитетів, це, як відомо, є специфічною характеристикою юнацтва, як стадії становлення особи.

У психології поширена точка зору, у відповідність з якою суть підліткового комплексу, або підліткової кризи, виражається в специфічних реакціях поведінки :

- реакцій емансипації - тип поведінки, засобом якої підліток намагається звільнитися з-під впливу дорослих, передусім батьків і учителів;

- підвищений інтерес до спілкування з ровесниками, орієнтація на вироблення групових норм і цінностей. У дружбі з ровесниками формуються такі необхідні соціальні якості, як колективізм, самопожертвування, відповідальність перед іншими;

- реакція захоплення (хобі). Заборона на захоплення сприймається як найбільш жорстке покарання. Заради захоплення підлітки часом і скоюють злочини.

Важливим моментом психофізіологічного розвитку підлітка є його статеве дозрівання. Складність цього етапу особливо виявляється на початкових стадіях. Спостерігаються значні відхилення в діяльності центральної нервової системи, в особливостях поведінки підлітків, які породжують зниження контрольованості своїх дій і вчинків, а його може привести до порушень соціальних норм поведінки, а також до порушень норм і правил безпеки роботи на виробництві.

До завершення підліткового віку відхилення в діяльності фізіологічних систем, характерні для початкових стадій статевого дозрівання, нівелюються. Тому функціонування фізіологічних систем організму підлітка істотно відрізняється на початкових і кінцевих стадіях статевого дозрівання і визначається швидше біологічним, чим календарним віком.

Статеве дозрівання дівчат завершується в 15-16 років, хлопців — на 1,5-2 роки пізніше. Хоча існують великі індивідуальні відмінності: коливання можуть складати в нормі до 3 років, особливо у дівчат (таблиця).

Таблиця

Статеве дозрівання дівчат і юнаків %

Вік, років

Стадії статевого дозрівання

юнаків

дівчат

I

II

III

IV - V

I

II

III

IV - V

7

100

-

-

-

-

-

-

-

8

100

-

-

-

99

1

-

-

9

100

-

-

-

90

10

-

-

10

98

2

-

-

67

32

1

-

11

94

6

-

-

39

51

8

2

12

71

25

4

-

10

42

28

20

13

33

35

26

6

1

12

38

49

14

9

27

44

20

-

4

17

79

15

2

7

36

55

-

1

11

88

16

-

1

14

85

-

-

-

100

17

-

-

4

96

-

-

-

100

Оскільки терміни настання статевого дозрівання у хлопців і дівчат різні, а індивідуальні темпи їх розвитку розрізняються, це значно ускладнює роботу з підлітками, вимагає особливої уваги і диференційованого підходу.

Дорослим при спілкуванні з підлітками слід обов'язково враховувати особливості цього періоду. Часто дорослих бентежить зухвалість, цинічність, лихослів'я, відверта еротичність у висловлюваннях і спілкуванні з протилежною статтю. Проте психолог убачає в цьому не стільки щось погане, а скільки розгубленість підлітка перед складними проблемами, які йому часто доводиться вирішувати самому, не сподіваючись на підтримку і розуміння дорослих

Дорослі повинні враховувати високу суб'єктивну значущість для підлітка образу фізичного «Я», розуміти, що підвищена увага до своєї зовнішності в цьому віці - природне і нормальне явище. Почуття своєї непривабливості, зафіксоване у підлітка тактовністю, іронією дорослих, може привести до стійкого почуття неповноцінності, породжує такі риси особи, як прихована, нелюдимість, егоцентризм, ворожість до оточення, невпевненість.

Важливими в організації життєдіяльності підлітків є питання роботи. У підлітків м'язова сила, нейрогуморальна регуляція, сердечно-м'язові і інші системи, обмін речовин інші, чим у дорослих. Їх кісткова система не зовсім сформована, м'язовий апарат ще слабкий.

Враховуючи фізіологічні особливості цього віку, українське трудове законодавство передбачає для підлітків, зайнятих на виробництві, низка профілактичних заходів : заборона роботи осіб, які не досягли 18 років на деяких роботах з несприятливими умовами, обмеження тяжкості робіт, скорочений робочий день, заборона використання на нічних і наднормових роботах.

Для підлітків необхідно встановлювати спеціальний режим роботи і відпочинку, тобто з частішими і тривалішими перервами для відпочинку упродовж робочого дня. Слід підібрати інструмент, що відповідає до можливостей підлітка, — за масою і розмірами. Робоче місце повинне відповідати зростанню підлітка. При організації роботи підлітків не можна не враховувати і такі їх вікові психологічні особливості, як допитливість, рухливість, схильність до спадкоємства старших, прагнення до самостійності при недостатньому досвіді, елемент гри в діях і тому подібне