Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5. 1, укр.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
259.58 Кб
Скачать

6. Критерії оцінювання діяльності студента на семінарі

Подаються критерії оцінювання у вигляді умов, виконання яких забезпечує максимальну оцінку.

Приклад.

Максимальна оцінка проставляється за умов:

  • коректного і вичерпного обґрунтування запропонованих для розгляду проблемних ситуацій;

  • вичерпного теоретичне обґрунтування та ілюстрація відповідей прикладами;

  • прояву під час обговорень доповідей та повідомлень глибоких пізнань теоретичного матеріалу певної дисципліни, використання положень інших дисциплін;

  • вичерпного обґрунтування тез і пропозицій, що сформульовані у відповідях на поставлені питання, чітка логіка міркувань;

  • вичерпної аргументації та її відповідності точці зору, що відстоюється;

  • коректного використання фактичного матеріалу при відповідях на поставлені питання;

  • вільного володіння понятійним апаратом певної галузі знань, точне використання спеціальних термінів та їх визначень;

  • самостійності при вирішенні поставлених завдань, відповідях на запитання;

  • ініціативи в обговоренні проблем, доповнень та зауважень;

  • чіткості побудови доповіді, доказовості висловлюваних тверджень, аргументації висновків.

Питання 1. Харчові речовини людини і вимоги, що пред'являються до них.

Людський організм для своєї підтримки і виконання роботи, потребує речовин, здатних перетворювати свою потенційну енергію на інші види енергії : хімічну, теплову, електричну і т. д.; йому необхідно доставляти такі речовини, які здатні до розщеплювання і надалі до окислення. Одним з основних чинників для задоволення цієї потреби організму є їжа.

Речовини, що дають організму енергію, поповнюють витрати організму, що беруть участь в його будівництві і підтримують постійну температуру називаються харчовими речовинами, наприклад білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини.

Суміші цих речовин, природним або штучним, образом отримані утворюють їжу.

Їжа повинна знаходитися в тісному зв'язку з потребами організму. Живлення може бути:

- нормальним - коли їжа покриває усі потреби організму, відбувається функціонування усіх органів;

- недостатнім - відбувається втрата ваги і відхилення у функціонуванні усіх органів;

- надмірним - частина їжі після задоволення усіх потреб організму відкладається виді значних запасів, головним чином жирів.

Усі живі організми мають потребу до їжі. Ця потреба має два значення.

Перше - як джерело енергії для підтримки життя і виконання своїх функцій.

Друга - як матеріал для будівництва і оновлення своїх клітин.

Правильне вирішення питань живлення веде до підвищення працездатності організму, підвищення стійкості його до різних захворювань, особливо інфекційних. Кількість їжі визначається чистотою продукції рослин. Це приблизно 140 млрд. т. в рік сухих речовин фотомаси, в якій міститься енергія 2,3х1021Дж.

За даними ООН нині спостерігається серйозна криза в зробленій кількості і якості продуктів харчування з урахуванням загального зростання населення на Землі.

Нині на Землі мешкає 6,5 млрд. чоловік, імовірно до 2025 року воно зросте до 8 млрд. чоловік, тобто, якщо зростання населення у світі в середньому за рік складає 2,5 % (це чистий приріст в 80 млн. чоловік, рівний населенню Німеччини), то зростання продуктів харчування за рік складає 1,3%. Всього до сільського господарства Світу залучені 4,5 млрд. гектарів землі, де працює 2 млрд. чоловік. Резервних площ для екстенсивного розвитку галузі сільського господарства у світі практично немає, увесь необхідний приріст продукції можливий лише за рахунок інтенсивного виробництва. У зв'язку зі зниженням продуктивності землі, знижується якість сільськогосподарської продукції. Усе це відбувається на тлі Світової економічної і енергетичної кризи.

Згідно з даними Держкомстату України на початок 2008 року споживання м'ясопродуктів нашими земляками порівняно з 1990 роком зменшилося на 60%;

- рибних продуктів на 48%;

- фруктів і овочів на 54%.

Ми втричі відстаємо від рівня споживання необхідних продуктів(по білках) від Німеччини, Франції, зате за цей час істотно виріс рівень споживання так званих «повільних вуглеводів» надлишок яких медицина визнає шкідливим для здоров'я. До продуктів, які роблять негативний вплив на організм людини, відноситься картопля, крупи, тваринні жири.

Але якраз споживання їх залишається у нас стабільно високим. І це - результат не стільки харчових перетворень, скільки спроб пов'язати свій раціон з сімейним бюджетом. Можливості, які у нас, не занадто великі. Голод, таким чином, тамувати вдається, але неповноцінне харчування викликає так званий «прихований голод», є результатом дефіциту вітамінів, мікроелементів. Наукові дослідження виявили, що у 35% жителів України нестачу в організмі вітамінів А, у 48% - вітамінів В, у 90% - вітаміну С. Що, на жаль, украй негативно відбивається на здоров'ї, сприяє розвитку інфекційних і хронічних захворювань.

Причини цього соціальні, пов'язані з тим, що затвердився у нас принципами розподілу національного доходу, способом життя. Наслідки їх сумні, якщо не сказати катастрофічні. Енергетичну цінність харчового раціону 10 млн. українців експерти ООН оцінюють як жебрацьку(нижня риса бідності у світі - 1 долар, в США - 14 доларів). Чисельність країни скоротилася з 52 млн. чоловік в 1991 році до 46 млн. чоловік нині. Україна за даними ООН віднесена до вимираючої нації. Всяка їжа є набором різних елементів в продуктах споживання, які обов'язкові і незамінні, в умовах відсутності будь-якого з цих елементів, виникає порушення життєдіяльності, що призводять навіть до загибелі організму.

Вимоги, що пред'являються до їжі

Їжа повинна відповідати наступним вимогам:

- доставляти організму необхідну кількість калорій;

- містити необхідну кількість: азотовмісних речовин (білків), жирів, вуглеводів, мінеральних речовин (макро і мікроелементів), вітамінів, води;

- мати гарний зовнішній вигляд, бути приємною на смак і на запах;

- створювати почуття насичення;

- бути різноманітною;

- мати хорошу усваиваемость організмом;

- бути нешкідливою.