Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД сем. зан. 5. 1, укр.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
259.58 Кб
Скачать

Мікроелементи

Це група хімічних елементів, що знаходяться в органах людини або тварини в незначних кількостях.

Добова потреба в них виражається в міліграмах або частках міліграма. Вони мають високу біологічну активність і потрібні для життя організму. До таких елементів відносяться, залізо, мідь, кобальт, нікель, йод, марганець, фтор, цинк, хром.

Недолік цих речовин в продуктах може привести до структурних і функціональних змін в організмі, а їх надлишок носить токсичну дію.

Основні характеристики мікроелементів

Залізо. Знаходиться в гемоглобіні крові, бере участь в окислювально - оновлюючих процесах, входить до складу ферментів, стимулює внутрішньоклітинний обмін.

Залізо знаходиться в печінці, бруньках, м'ясі кроликів, яйцях, гречаній, пшеничній крупі, бобових, яблуках, персиках.

Мідь. Потрібна для синтезу гемоглобіну, ферментів, білків, сприяє нормальному функціонуванню залоз внутрішньої секреції, виробленню інсуліну, адреналіну.

Мідь знаходиться в печінці, морських продуктах, гречаних і вівсяних крупах, горіхах.

Кобальт. Активізує процеси створення еритроцитів в гемоглобіні, впливає на активність деяких елементів, бере участь у виробленні інсуліну, необхідного для синтезу вітаміну В.

Кобальт знаходиться в морських рослинах, горосі, буряку, чорній смородині, полуниці.

Йод. Бере участь в створенні гормонів щитовидної залози - тироксину, який контролює стан енергетичного обміну, активно впливає на фізичний і психологічний розвиток, обмін білків, жирів, вуглеводів, водо-сольовий обмін. Недолік йоду в організмі людини веде за собою збільшення кількості тиреоглобуліну, а це різко знижує функцію статевих залоз і викликає розумову відсталість. Як наслідок заліза збільшується, виникає хвороба, названа зобом.

На Україні, в західних областях, віддалених від моря, за даними Інституту ендокринології, 30% дітей хворіють на зоб; вони відстають в розумовому, фізичному і статевому розвитку. Всього ж в країні 1,5 млн. людей страждають зобом.

Знаходиться в морській воді, продуктах моря - риби, морська капуста.

Марганець. Бере участь в створенні клітин, в кровообігу, функціях ендокринної системи, обміні вітамінів, в стимулюванні процесів зростання.

Марганець знаходиться в злакових і бобових культурах, каві, горіхах.

Фтор. Бере участь в розвитку зубів, створенні клітин, нормалізує фосфоро-кальцевий обмін.

Знаходиться в рибі, баранині, телятині, вівсяній крупі, горіхах.

Цинк. Входить до складу багатьох ферментів, інсуліну, бере участь в кровообігу, синтезі амінокислот, потрібний для нормальної діяльності ендокринних залоз, нормалізує жировий обмін.

Знаходиться в печінці, м'ясі, жовтку яєць, грибах, злакових, бобових, часнику, картоплі, буряку, горіхах.

Хром. Бере участь в регуляції вуглеводів і мінеральному обміні, метаболізмі холестерину, активізує частину ферментів.

Хром знаходиться в яловичині, печінці, м'ясі птиці, зернових, бобових, в перловій крупі, ячмінному борошні.

Питання 7. Обмін речовин і енергії в процесі живлення людини

Життєві процеси організму пов'язані з постійним поглинанням речовин в довкіллі і виділенням кінцевих продуктів розпаду в це ж середовище.

Сукупність хімічних перетворень в організмах, що забезпечують їх зростання, життєдіяльність і відтворення, - називається обміном речовин(метаболізмом).

Він здійснюється між живими організмами і довкіллям. Обмін речовин, властивий як для живої, так і неживої природи. Проте між ними існує принципова відмінність в процесі обміну неживих тіл, останні неодмінно руйнуються, тоді як обмін речовин живих організмів і довкілля створюють основу їх існування.

Основу обміну речовин складають 2(два) взаємозв'язані процеси синтезу(анаболізму) і розпаду(катаболізму).

Перший - асиміляція(анаболізм); пластичний обмін(засвоєння речовин і синтез специфічних для кожної тканини з'єднань).

Другий - дисиміляція(катаболізму); енергетичного обміну(ферментативного розщеплювання органічних речовин і виділення з організму продуктів розпаду).

Обмін речовин і енергії в клітині здійснюються у виді:

- пластичного обміну (асиміляції, анаболізму) т. е. сукупності реакцій біосинтезу(створення речовин здійснюється з поглинанням енергії);

- енергетичного обміну (дисиміляції, катаболізму) т. е. сукупності реакцій розщеплювання речовин і виділення енергії.

Внаслідок процесів дисиміляції харчових продуктів створюються продукти розсада і енергія, яка забезпечує хід процесів асиміляції. Взаємодію цих процесів забезпечують існування організму.

У основі обміну речовин лежить велика кількість хімічних реакцій, які здійснюються в певній послідовності і тісно пов'язані одна з дугою. Ці реакції каталізуються ферментами і знаходяться під контролем нервової системи. Обмін речовин можна умовно розділити на: зовнішній обмін, який включає знаходження поживних речовин в організмі і видалення кінцевих продуктів розпаду, і внутрішній обмін, який перетворює усі зміни поживних речовин в клітинах організму.