Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать
    1. Облік продукції сільськогосподарського призначення

Сільськогосподарське виробництво характеризується різноманітними умовами надходження, зберігання і використання одержання продукції.

Продукція рослинництва надходить у господарство в надзвичайно короткі строки при різних погодних умовах. Тому важливим засобом збереження врожаю й усієї продукції рослинництва є своєчасний і правильно організований її облік. Необхідно добитися того, щоб вирощений врожай сільськогосподарських культур був точно підрахований в процесі його руху від поля до комори чи інших місць зберігання. Ще до початку збирання проводять велику підготовчу роботу, яка передбачає перевірку якості підготовки місць збирання, приймання і зберігання продукції, стану валового господарства, інструктаж з завідуючим токами, комірниками, іншими матеріально відповідальними особами.

Для обліку врожаю сільськогосподарських культур в усіх типах підприємств використовуються єдині форми первинних документів. Робляться облік зернової продукції можна здійснювати кількома методами. В господарстві вибирають такий із них, який найбільше підходить до конкретних умов. У С(Ф)Г «Моноліт» облік зернової продукції ведеться таким чином.

Для оформлення відправки зерна від комбайна на тік або інші місця зберігання застосовують талон водія і талон комбайнера. Кожен талон передбачений комбайнера для обліку одного бункера зерна, відправленого з поля.

При кожній відправці від комбайнера повного бункера зерна, комбайнер передає водієві один талон комбайнера (Додаток). Одночасно водій передає комбайнеру один талон водія. У місцях тимчасового зберігання зерно зважують, після чого водій передає його завідуючим током або комірникові талони, одержані від комбайнера, а також реєстр приймання зерна від шофера, який постійно ведеться у водія в одному примірнику.

Після зважування транспортного засобу із зерном, завідуючий током записує номера талонів комбайнерів, прийнятих від водія, прізвище водія, що доставив зерно, номер транспортного засобу та інші дані у реєстр приймання зерна вагарем, який також ведеться в одному примірнику.

Після розвантаження зерна водій повертається і завідуючий током (вагар) зважує транспортний засіб і записує у своєму реєстрі масу тари, визначає масу зерна і вказує від якого комбайнера воно прийняте. Кількість зданого зерна підтверджується підписом водія в цьому реєстрі.

Одночасно завідуючим током (вагар) фактичну масу прийнятого зерна записує у реєстр приймання зерна від водія, підтверджує запис своїм підписом і передає шоферу.

Водій на підставі свого реєстру приймання зерна щодня записує кількість перевезеного зерна у дорожній лист вантажного автомобіля і в кінці поточного або на початку наступного дня здає ці документи диспетчеру або безпосередньо в бухгалтерію господарства.

Комбайнер, після закінчення зміни, передає завідуючому током (вагарю) всі талони, одержані від водіїв, а натомість одержує виписку з реєстру про намолот зерна, і зібрану площу. На підставі цих даних комбайнер заповнює обліковий лист тракториста - машиніста, і здає ці документи бригадиру або в бухгалтерію.

Талони комбайнера і шофера, здані вкінці робочого дня завідуючому током (вагареві), разом із Відомістю руху зерна та іншої продукції і доданої до неї реєстрами приймання зерна вагарем щоденно передають у бухгалтерію господарства. На їх підставі проводять подальші записи в бухгалтерських реєстрах.

Зерно потребує доробки, тому на кожну партію зерна, що пущене на переробку, складається акт на сортування і сушіння продукції рослинництва.

Продукція, одержана від переробки сільськогосподарської продукції рослинництва (борошно, консерви, фруктові та овочеві соки), оприбутковується на підставі звіту про переробку продукції, який складається в двох примірниках завідуючим господарством, звірку з яким У звіті про витрачені матеріали і тару, а також про вихід готової продукції проводять щоденно. Звіт затверджується керівником господарства.

Готова продукція, що відправляється з пунктів переробки на склад, оформляється накладною (внутрішньо господарського призначення), або товарно - транспортними накладними, якщо продукція реалізується на сторону. (додаток)

До готової продукції належить продукція, обробка якої закінчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками і відповідає технічним умовам і стандартам. Це визначення підходить до готової продукції, яка вироблена промисловими підприємствами.

Первинними документами по обліку молока є Журнал обліку надою молока (додаток ). Цей документ веде обліковець ферми, де записується прізвище доярки та кількість корів кожної доярки, які обслуговуються протягом 30 днів. При доставці молока на приймальні пункти, пункти переробки, в якості супровідного документа застосовується товарно - транспортна накладна на перевезення молочної сировини, а в кінці місяця складається приймальна квитанція (додаток )

Матеріальні цінності власних обслуговуючих і промислових виробництв, оприбутковують на підставі Накладної внутрігосподарського призначення (звіт про переробку с.-г. продукції в кооперативі не використовують) з прикладеними до неї виправдними документами: накладними, лімітно-забірними картками, іншими документами. При випоюванні телят молоком складають відомість витрат кормів (додаток №80)

Забій худоби і птиці оформляють актом на вибуття тварин. Продукти їх забою після охолодження щоденно передаються на склад сільськогосподарського підприємства на підставі накладної внутрішньогосподарського призначення (додаток №79),копія якої з розпискою комірника про прийняття продукції додається до акту вибуття тварин. При цьому м'ясопродукти слід приймати за фактичною масою. Знижка на майбутні періоди витрати не допускається. Крім того, фактичний вихід продукції (м'яса) за категоріями необхідно порівнювати із діючими нормами виходу продукції з урахуванням вгодованості тварин.

Продукцію та витрати інших підсобних і допоміжних виробництв оприбутковують на підставі накладних (внутрішньогосподарського обліку). На всіх складах, коморах та інших місцях зберігання облік руху продукції ведуть у книзі складського обліку.

Облік продукції сільського господарства в господарстві ведуть на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва».