Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать
    1. Облік праці та її оплати

Для правильної організації робіт, забезпечення оперативного керівництва виробництвом і контролю, додержання трудової дисципліни керівники виробничих підрозділів сільськогосподарських підприємств повинні суворо дотримуватись встановленого порядку оплати праці. Найважливішим є правильний облік робочого часу і виявлення кількості виготовленої продукції або виконаної роботи з урахуванням її якості. З метою більш повного відображення в обліку фактичних витрат праці облік відпрацьованого часу ведуть у годинах. Облік витрат праці по культурах, групах тварин, видах робіт та окремих працівниках ведуть керівники виробничих підрозділів (бригадири, завідуючі фермами, тракторною бригадою тощо), обліковці.

В С(Ф)Г «Моноліт» використовуються наступні первинні документи з обліку оплати праці.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 „Витрати” до виробничої собівартості продукції тваринництва включаються тільки прямі витрати на оплату праці, тобто заробітна плата та інші виплати працівникам, зайнятим у виробництві продукції тваринництва. Для нарахування оплати праці в тваринництві використовується документ «Розрахунок нарахування оплати праці працівниками тваринництва» (додаток ).Оплату нараховують в основному за вироблену продукцію – молоко, вовну, яйця, приріст живої маси тварин, приплід тощо.

Оплата праці адмінуправлінського персоналу нараховується в табелі обліку робочого часу, на який потім чомусь складається наряд на відрядну роботу (для бригади) (додаток). Як пояснила мені бухгалтер з обліку оплати праці, так їй зручніше.

Основним первинним документом для обліку роботи тракторів, комбайнів та інших самохідних машин є обліковий листок тракториста машиніста. Проте в кооперативі заробітна плата трактористів-машиністів як на сільськогосподарських так і на транспортних роботах нараховується за дорожніми листами трактора.

Для нарахування оплати праці водіїв вантажного автотранспорту використовується подорожній лист вантажного автомобіля (додаток), в якому записують завдання водію, звідки і куди доставити вантаж і його масу, відстань перевезень у кілометрах, кількість виїздів із вантажем. На підставі товарно-транспортних документів, у другому розділі Подорожнього листка, водій зазначає назву і масу перевезених вантажів, простої та пробіг автомобіля з вантажем і без вантажу. На підставі цих даних нараховують заробітну плату водію і вантажникам, обліковують витрати пального (економію або його перевитрату), підраховують кількість тонно-кілометрів, визначають послуги окремим споживачам.. Для узагальнення інформації та розподілу тонно-кілометрів по культурах ведеться Зведена відомість роботи вантажного автотранспорту (додаток ).

Працівникам бригади № 1 та № 2 нараховують зарплату за Нарядами на відрядну роботу (для бригади). Оплата праці сторожів, прибиральниць тощо теж нараховується за цим документом. У ньому з лицьового боку вказують завдання, розряд роботи, норму часу і розцінки за одиницю робіт, а також записують кількість виготовлених виробів або обсяг виконаних робіт, відпрацьований час та суму нарахованої заробітної плати. Із зворотного боку заповнюють табель, де обліковують час, відпрацьований кожним робітником.

Вносилися пропозиції щодо запровадження у використання інших бланків документів, таких як Обліковий лист праці та виконаних робіт, проте вони не мали успіху. Видача заробітної плати проводиться за платіжними відомостями з каси підприємства.