Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать
    1. Облік капітальних інвестицій

Більшість матеріальних і нематеріальних необоротних активів надходить на підприємство внаслідок здійснення капітальних інвестицій.

Капітальні інвестиції - це сукупність витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів.

За економічним змістом вони являють собою основне джерело простого та розширеного відтворення.

Капітальні інвестиції класифікують за такими ознаками: за структурою (капітальне будівництво, придбання основних засобів, придбання інших необоротних матеріальних активів, формування основного стада); призначенням (капітальні інвестиції, які здійснюються для виробничої і невиробничої сфер діяльності); Ступенем готовності (закінчені об'єкти, незавершене виробництво); способом організації (господарський, підрядний, змішаний).

У сільськогосподарських підприємствах в окрему групу капітальних інвестицій слід виділити витрати на закладання і вирощування багаторічних насаджень, меліорацію та іригацію земель.

Первинний облік обсягів і витрат капітальних інвестицій організовують залежно від виду капіталовкладень, способу виконання будівельно-монтажних робіт, а також каналів і способів придбання машин, обладнання і устаткування.

При здійсненні будівництва підрядним способом укладається генеральний договір підряду між підприємством - замовником і спеціалізованою будівельною організацією на весь обсяг термін будівництва, підписаний у встановленому порядку. В ньому генеральний підрядник зобов'язується збудувати об'єкт відповідно до Проектно-кошторисної документації і здати його в експлуатацію в установлені терміни. Замовник надає підряднику Проектно-кошторисну документацію, Титульні списки, Акт про відведення земельної ділянки під нове будівництво, графіки передачі обладнання й матеріалів, якими має забезпечити замовник.

Кошторис - це документ, в якому зазначено суму коштів, необхідних для виконання робіт з будівництва (ремонту, реконструкції та ін.). Його складають проектні організації за замовленням господарств і використовують у плануванні обсягів капітальних інвести­цій для контролю використання коштів на будівництво.

По закінченню будівництва складають Акти приймання, довідки про обсяг виконаних робі, що є підставою для перерахування коштів підряднику. При цьому складають відповідні банківські документи залежно від форми розрахунку, обумовленої в генеральному договорі.

При здійсненні будівництва господарським способом облік робіт і витрат на їх проведення ведуть у самому підприємстві за статтями витрат згідно з П(С)БО 16 "Витрати". Основними первинними документами для відображення господарських операцій за кожною статтею є: Лімітно-забірні карти (ф.№ 117) - на відпуск будівельних та інших матеріалів, Накладні внутрігосподарського призначення (ф.№87), Наряди на відрядну роботу (ф.№ 70), Табелі обліку робочого часу (ф.№64), Облікові листи тракториста-машиніста (ф.№ 67), Подорожні листи вантажного автомобіля (ф.№ 2), Відомості нарахування амортизації (Додатки ), Акти приймання-здачі виконаних робіт та ін. Перевірені первинні документи групують у Звітах про рух матеріальних цінностей (ф.№ 121), накопичувальних відомостях, відповідних реєстрах, на підставі яких списують будівельні та інші матеріали, послуги допоміжних виробництв, трудові затрати тощо на об'єкти капітального будівництва. При цьому складають Виробничий звіт (ф.3 1О-3б с.-г.), в якому ведуть аналітичний облік капітальних інвестицій за кожним об'єктом обліку.

Об'єкти, будівництво яких закінчено, повинні бути прийняті спеціальною комісією і зараховані до складу основних засобів. На прийнятий об'єкт складають Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф.№ ОЗ -l).

Сільськогосподарські підприємства купують автомобілі, трактори, комбай­ни, робочі машини і обладнання безпосередньо на заводах і в постачальницьких організаціях Украгротехсервісу. Для одержання машин та обладнання довіреній особі (експедитор, інженер, завгосп) виписують Довіреність. Основними первинними документами для обліку витрат на придбання основних засобів є Рахунки постачальників, Товарно-транспортні накладні, Податкові накладні, Звіти про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт та ін. При надходженні основних засобів залізничним транспортом матеріально відповідальна особа, призначена господарством, розписується про одержання техніки у Залізничній накладній та інших супроводжувальних документах. Якщо вантаж не відповідає даним транспортних та інших документів або виявлено нестачу чи поломку, то складають Комерційний акт у присутності працівника підприємства, залізниці та незацікавленої, особи. Своєчасно і правильно складений акт є підставою для пред`явлення підприємством претензії транспортній організації або постачальнику машин і обладнання. у місцях приймання техніки (бригада, ферма, машинний двір, склад) основні засоби приймає особа, яка розписується у накладних. Придбані основні засоби оглядає комісія і складає Акт приймання-передачі основних засобів окремо на кожний інвентарний об'єкт, де зазначає основні технічні показники машин і обладнання, балансову вартість тощо. До Акта додають технічну документацію (технічний паспорт, гарантійний талон тощо).

Основне стадо продуктивної і робочої худоби сільськогосподарські підприємства поповнюють як за рахунок переведення молодняку, вирощеного в своєму господарстві, так і шляхом придбання племінних тварин зі сторони. При формуванні основного стада продуктивної і робочої худоби за рахунок вирощеного молодняку складають Акт на переведення тварин із групи в групу (ф.№ 97). Молодняк переводять в основне стадо у порядку і терміни, встановлені нормативними документами з обліку молодняку тварин і тварин на відгодівлі. На придбану худобу сільськогосподарські підприємства одержують від постачальників Рахунки-фактури, Товарно-транспортні накладні, Податкові накладні, Племінні свідоцтва, Ветеринарні свідоцтва. Ці документи є підставою для оприбуткування племінних тварин, пере­рахування коштів на рахунки постачальників і відображення витратна формування основного стада. Витрати, пов'язані з доставкою придбаних тварин, оформляються згідно з Рахунками транспортних організацій, Звітами про використання коштів, наданих на відря­дження або під звіт, Подорожніми листами вантажного автомобіля та іншими документами.

Для обліку витрат на закладання і вирощування багаторічних насаджень застосовують такі ж первинні документи, як і при вирощуванні сільськогосподарських культур - Облікові листи трактористів-машиністів (ф № 67), Накладні внутрігосподарського призначення (ф.№ 87), Акти про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив, пестицидів і гербіцидів (ф№ 118), Акти на витрати насіння і садивного матеріа­лу (ф.№ 119) (Додаток ), Подорожні листи вантажного автомобіля (ф.№ 2) тощо.

Після закінчення робіт із закладання і вирощування багаторічних насаджень, при зарахуванні їх до складу основних засобів складають Акт прийняття багаторічних насаджень і передання їх в експлуатацію (ф.№ 54).

Синтетичний облік витрат на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів ведуть на рахунку 15 "Капітальні інвести­ції", який має такі субрахунки:

151 "Капітальне будівництво";

152 "Придбання (виготовлення) основних засобів";

153 "Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів ";

154 "Придбання (створення) нематеріальних активів";

155 "Формування основного стада".

За дебетом рахунка 15 "Капітальні інвестиції" відображається збільшення зазначених витрат на придбання або створення матеріальних та нематеріальних необоротних активів, за кредитом - їх зменшення (введення в дію, прийняття в експлуатацію придбаних або створених необоротних активів тощо).

У С(Ф)Г «Моноліт» витрат на капітальні інвестиції немає, залишок на даному рахунку знаходиться дуже давно, ще з часів переходу на автоматизовану форму обліку. Формування основного стада в травні не здійснювалось.