Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать
    1. Шляхи удосконалення організації підсумкового та оперативного аналізу

Розрізняють загальний план аналітичної роботи на підприємстві та план (програму) конкретних аналітичних робіт. Загальний план роботи складається на рік з розбивкою по кварталах. У плані зазначаються розділи господарської діяльності та об'єкти, що мають вивчатися, періодичність і терміни проведення робіт, відповідальні технічні виконавці, технічні засоби та джерела інформації, потрібні для здійснення аналізу.

У планах окремих робіт, які складаються відповідно до загального плану аналітичної роботи, передбачаються об'єкти та етапи аналізу, терміни виконання й завдання робіт тощо.

Організаційні питання можуть вирішуватися по-різному залежно від того, стосується це проведення аналітичних робіт працівниками підприємства та для власних потреб його колективу чи це пов'язано з вивченням діяльності підприємства сторонніми контролюючими установами. Це може обумовлювати зміни не тільки об'єктів, термінів і виконавців, а й змісту програми та інформації, що використовується.

Загальне керівництво аналітичною роботою на підприємстві здійснює заступник директора з економічної роботи (головний економіст). Безпосередньо цю роботу може очолювати керівник планового відділу або головний бухгалтер чи його заступник. Виконавцями аналізу на підприємстві є економісти, плановики, бухгалтери, а також працівники інших професій, які мають відповідний досвід і схильність до аналітичних досліджень. Якщо аналіз виконують сторонні організації, то аналітиками можуть бути аудитори, працівники банків і наукові адміністрації, відомчі ревізори та інші працівники контролюючих організацій.

Поточний аналіз проводиться в процесі виробничого робочого періоду і дає можливість своєчасно приймати коригуючи управлінські рішення по забезпеченню оптимальності їх здійснення.

Якщо поточний аналіз здійснюють, синхронно з робочим процесом, причому на рівні господарських операцій, то його називають оперативним. Він є найглибшим з погляду проникнення у виробничий процес, його оцінки гpунтуються на першопричинах зміни явищ, процесів, показників, і рішення, що приймаються за його результатами, є своєчасними і найбільш надійними.

Пропоную до впровадження у аналітичну роботу такі аналітичні таблиці для проведення оперативного аналізу. Вони допоможуть спростити економісту роботу з організації оперативного аналізу.

Виконання плану внесення добрив по культурах.

Види добрив

Внесено на 1 га

Бригада № 1

Бригада № 2

Всього по підприємству

план

факт

+, -

план

факт

+, -

план

факт

+, -

Органічні

Мінеральні

В т.ч. азотні

фосфорні

калійні

Виконання плану посіву по культурах

Культури

Дні сівби

Площа посіву

план

факт

+, -

план

факт

+, -

Зернові

Картопля

Льон

Ріпак ярий

Інші

Культури

Площа посіву планова

Фактично виконано

Відхилення

+, -

1

2

3

4

5

6

7

8

і т.д

Зернові

Картопля

Льон

Ріпак ярий

Інші

Виконання плану посіву кожної культури по днях

Підсумковий (ретроспективний) аналіз проводять по закінченні повного виробничого процесу, етапу робіт чи календарного періоду і застосовують для оцінки результатів роботи й ефективності реалізованих управлінських рішень. Його результати служать основою прийняття коригуючих рішень і розробки нових перспективних планів.

Одержання передбачуваного обсягу продукції рослинництва залежить від виконання плану посівних площ та врожайності сільськогосподарських культур.

За виконанням заходів щодо наслідків аналізу слід установлювати дійовий і повсякденний контроль, інакше одні й ті самі недоліки в роботі будуть знов повторюватися в наступних матеріалах перевірок і аналітичних висновках.

Узагальнення результатів економічного аналізу є його кінцевим результатом й оформляється у вигляді відповідної або аналітичної записки чи звіту.

Реалізація пропозицій за результатами аналізу здійснюється шляхом видачі наказів та розповсюджень, в яких визначається перелік заходів, терміни початку та закінчення їх здійснення, необхідні матеріальні та грошові ресурси, виконавці, відповідальні та контролюючі службові особи чи підрозділи підприємства.