Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать

2.2Облік операцій на рахунках в банку Рахунки в банках

Порядок проведення операцій на рахунках в банку регулюється чинним законодавством України і нормативними актами Національного банку України. Порядок відкриття та закриття рахунків здійснюється згідно Інструкції «Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній та іноземній валюті» №492, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України за №1172\8493 17 грудня 2003 року зі змінами і доповненнями, а також в договорі банківського обслуговування.

Умови відкриття рахунків та особливості їх функціонування сторонами визначені в договорі банківського рахунку, який обов`язково повинен укладатись в письмовій формі та не повинен суперечити інструкції. Розрахункові рахунки відкриваються підприємствам, які здійснюють виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання прибутку, володіють або наділені основними і оборотними засобами і мають самостійний баланс.

З розрахункового рахунку господарства здійснюються операції, які забезпечують операційну діяльність підприємства, а саме: розрахунки за товарно-матеріальні цінності з постачальниками і покупцями продукції, надані і одержані послуги, одержання заробітної плати і оплати обов'язкових платежів в бюджет і позабюджетні фонди, оплата операцій, пов'язаних з забезпеченням власних соціально-побутових потреб. Усі операції на основному рахунку проводяться за погодженням із власником рахунка або на підставі його наказів.

Форми безготівкових розрахунків, що використовуються в С(Ф)Г «Моноліт» – розрахунки з використанням платіжних доручень. Це одна з найпростіших і найбільш поширених форм банківських розрахунків. Інші форми безготівкових розрахунків не використовуються.

Загальні правила, форми і стандарти розрахунків юридичних і фізичних осіб та банків у грошовій одиниці України на території України, що здійснюються за участю банків визначені в Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, що затверджена Постановою Правління Національного банку України 21.01.2004 № 22 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 р. за № 377/8976.

Згідно даної інструкції, платіжне доручення – розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок отримувача.

Платіжне доручення оформляється платником згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів і повинно містити такі обов’язкові реквізити:

      1. Назва документа.

      2. Номер документа.

      3. Дату, місяць і рік його виписки.

      4. Назву платника і одержувача коштів.

      5. Назви банків платника і одержувача, Їх місцезнаходження і умовні номери.

      6. Суму платежу цифрою і прописом, призначення платежу, назву товару.

      7. Призначення платежу з посиланням на документ, на підставі якого здійснена операція (договір, рахунок-фактура, товарно-транспортна накладна).

      8. На першому примірнику документа ставиться відбиток печатки, підписи відповідальних осіб.

Якщо на документах відсутній хоча б один реквізит, банк до виконання цей документ не приймає. Якщо підприємство здійснює попередню оплату, то в цьому випадку в платіжному дорученні в рядку «Призначення платежу» робиться такий запис "Попередня оплата за товар", а також вказується назва документу, його номер і дата. Перший примірник платіжного доручення виконує функцію меморіального ордера і поміщується в документах для банку платника. Другий примірник видається платнику з відомістю банку про одержання і виконання документу (додатки 34, 36).

На підставі платіжного доручення банк списує кошти з рахунку клієнта для розрахунків з постачальниками і підрядчиками за поставлені товарно-матеріальні цінності, надані послуги, виконані роботи; у випадках попередньої оплати, при перерахуванні податків, розрахунків з органами пенсійного фонду та із працівниками при перерахуванні заробітної плати на їх особові рахунки в банку.

Строк дії платіжного доручення – 10 днів з дня його оформлення. Якщо документ заповнюється вручну, то на ньому не повинно бути помилок і виправлень.

Періодично з метою контролю за рухом грошових коштів на основному рахунку, банк видає підприємству зведений документ "Виписка банку" (додаток 35). В ній відображається залишок на початок періоду на рахунку, надходження, витрати і залишок на кінець періоду. Ця виписка банку обробляється автоматизовано за допомогою комп'ютерів і в господарство надходить в закодованому вигляді. До виписки банку прикладаються копії первинних документів на основі яких банк списує або зараховує грошові кошти. В господарстві виписку повинен обробити головний бухгалтер або його заступник. Обробити – значить перевірити спочатку кожну суму з точки зору відповідності сум у виписці банку сумам у прикладених до виписки документах, потім проти кожної суми у виписці банку проставляється кореспондуючий рахунок. Якщо при перевірці виявлена помилка допущена банком, то необхідно про це сповістити банк, який потім корегує помилкові суми.

Виписка банку є регістром аналітичного обліку і є основою для запису в регістри бухгалтерського обліку. Але при цьому слід мати на увазі, що розрахунковий рахунок для підприємства є активним рахунком, а для банку пасивним, тому при обробці виписки в господарстві, її слід читати навпаки.

Отримані та оброблені виписки банку заносяться в комп’ютер і додаються до хронологічного масиву даних програми.

Для обліку операцій на основному рахунку господарства призначений рахунок 31 «Поточні рахунки в національній валюті». Рахунок активний, за дебетом відображається надходження коштів з каси або в оплату реалізованої продукції, виконаних робіт, наданих послуг, за кредитом – витрачання коштів для розрахунків з контрагентами (підприємствами, фізичними особами, бюджетом, державними цільовими фондами.

До цього рахунку в робочому плані рахунків С(Ф)Г «Моноліт» відкриті такі субрахунки:

31.1 Поточні рахунки в національній валюті.

31.1.1 Поточний рахунок основний

31.1.2 Поточний рахунок додатковий

31.2 Поточні рахунки в іноземній валюті

31.3 Інші рахунки в банку в національній валюті

31.3.1 Кредитний

31.3.2 Казначейство

31.3.3 Дотаційний

31.3.4 ПДВ Рослинництво

31.3.5 ПДВ Тваринництво

31.4 Інші рахунки в банку в іноземній валюті

При надходженні грошових коштів на рахунок в банку від покупців і інших дебіторів в підприємстві проставляють таку кореспонденцію:

  • Дебет 311 "Поточний рахунок в банку в національній валюті";

  • Кредит 361 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 377 «Розрахунки з різними дебіторами.»

При розрахунках з постачальниками і підрядчиками складається така кореспонденція рахунків:

  • Дебет 631 «Розрахунки постачальниками і підрядчиками»

  • Кредит 311 «Поточні рахунки в банку в національній валюті»