Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать
    1. Облік тварин на вирощуванні і відгодівлі

Тварини становлять особливу форму оборотних виробничих фондів. Процес їх вирощування та відгодівлі вимагає постійних затрат живої праці, грошових матеріальних засобів. Вирощений молодняк є основою для відтворення основного стада тварин. Поряд із цим після вирощування і відгодівлі сільськогосподарські підприємства реалізують тварин на м'ясо.

Таким чином, тварини на вирощуванні та відгодівлі належать до незавершеного виробництва галузі тваринництва. Але це специфічне незавершене виробництво, оскільки в будь - який час можна закінчити процес вирощування та відгодівлі і реалізувати тварин або реалізувати їх на м'ясо.

До складу молодняку тварин, птиці і тварин на відгодівлі включають поголів'я, вирощене у власному господарстві та придбане на стороні.

Молодняк всіх видів з моменту одержання приплоду до переведення в основне стадо чи вибуття, тварини на відгодівлі. Сюди ж відносять нетелів та свиноматок, що перевіряються, піддослідних тварини, а в спеціалізованих господарствах по вирощуванні тварин основного стада - ще й корів первісток від моменту розтілення до реалізації, а також сім'ї бджіл.

Сільськогосподарські підприємства в цей об'єкт включають і тварини переданих громадянам на вирощування за договорами і прийнятих від населення для реалізації.

В процесі вирощування молодняку та відгодівлі худоби, в стаді тварин відбуваються зміни. Збільшується поголів'я тварин за рахунок одержання приплоду в своєму господарстві, за рахунок придбання худоби в інших господарствах та у громадян. До відгодівельної групи надходить худоба, вибракувана із основного стада. Тварини ростуть, переходять із однієї вікової групи в іншу, збільшують свою живу масу, а відповідно і вартість. Значна частина тварин вибуває з господарства внаслідок реалізації м'ясокомбінатам, іншим підприємствам і громадянам; часину переводять до основного стада; частину забивають на м'ясо та мають місце випадки падежу тварин, вимушеного забою, нестач, крадіжок тощо.

Для обліку приплоду, приросту живої маси, руху тварин на вирощуванні та відгодівлі застосовують значну кількість первинних документів, зокрема: Акт на оприбуткування приплоду тварин (додаток ); Акт на переведення тварин із групи в групи; Відомість зважування тварин; Розрахунок визначення приросту (додаток ), Акт на вибуття худоби і птиці (додаток ). Кожний із перерахованих документів виконує специфічну функцію, а в комплексі вони дають змогу налагодити чіткий контроль за наявністю і рухом поголів'я тварин, що перебувають на вирощуванні та відгодівлі. Тому необхідно встановити строки складання і подання цих документів до бухгалтерії, а також визначити коло посадових осіб, які Їх складають і систематизують.

Одним із головних документів обліку молодняку є Акт на оприбуткування приплоду тварин, який складається в день народження приплоду завідуючим фермою та зоотехніком у двох примірниках - окремо на приплід телят, порося та інших тварин - і негайно передається у бухгалтерію господарства, де він стає підставою для оприбуткування приплоду в бухгалтерський реєстр.

Велике значення має документальне оформлення переведення тварин із однієї вікової групи в іншу, для чого використовується спеціальний акт. Переведення молодняку в інші групи і в основне стадо здійснюється в певні строки. Зокрема телиць у групу корів переводять в день народження у них телят; бугаїв старше одного року, які використовуються на плем'я, у доросле стадо - при досягненні 18 - місячного віку. Перевірених свиноматок у групу основних переводять після першого опоросу, а перевірених кнурів в віці 18 - 22 місяців після оцінки продуктивності спарованих із ними маток.

При відправленні молодняку і відгодівельного поголів'я тварин на заготівельні пункти або міжгосподарські підприємства на дорощування і відгодівлю складають товарно-транспортну накладну на відправлення - приймання худоби і птиці (ф.№ 1 с-г(тварини)). У разі загибелі, забою чи вибуття тварин з інших причин, комісія, призначена керівником підприємства складає Акт на вибуття худоби і птиці (ф. № 100).

Тварини, що перебувають на вирощуванні і відгодівлі постійно збільшують свою масу. для того, щоб визначити одержаний приріст живої маси тварин і, відповідно, його оцінки, проводять систематичне зважування. Працівник бухгалтерії повинен брати безпосередню участь в цьому. Результати зважування відображають у Відомості зважування тварин( ф. №98). Крім того, тварин необхідно зважувати при народженні, придбанні, переведенні до інших вікових груп, перед забоєм та реалізацією.

Наявність, рух і зміни у складі поголів'я худоби на тваринницьких комплексах та фермах сільськогосподарських підприємств оцінюють у Книзі

обліку руху худоби (ф. № 34)(додаток ) Записи за статево - віковими групами худоби і птиці здійснює завідуючий фермою або бригадир. Для кожної групи тварин у книзі відводять певну кількість сторінок. Книга має прибуткову і видаткову частини. У прибутковій записують рух худоби за джерелами надходження, крім кількості голів, визначають їх масу у кілограмах. Перші записи про наявність тварин на 1 січня із зазначенням Їх маси роблять на підставі інвентаризаційних відомостей або переносять із Книги обліку руху тварин за минулий рік. У видатковій частині по кожній групі тварин записують кількість та масу їх при вибутті. В останній графі книги також по кожній групі відображають наявність тварин на дату, яка відповідає останньому запису в книзі; як у прибутковій, так і у видатковій частині книги записи ведуть тільки на підставі згаданих вище первинних документів. У кінці місяця в Книзі обліку руху худоби підбивають підсумки. Узагальнені дані про всі зміни переносять до Звіту про рух худоби і птиці на фермі (ф.№ 102, додаток ). Показники звіту у прибутковій і видатковій частинах мають відповідати підсумкам відповідних графах книги. Звіт підписують відповідні посадові особи, після чого його передають із супровідними документами до бухгалтерії підприємства. Звіт служить підставою для запису в бухгалтерських реєстрах.

У сільськогосподарському підприємстві молодняк оцінюють залежно від джерел його надходження. Куплений молодняк оцінюють за фактичною вартістю придбання з врахуванням всіх витрат по транспортуванню. Молодняк худоби і птиці, одержаних на тваринницьких фермах, оприбутковують і списують за плановою собівартістю, яка в кінці року корегується до рівня фактичної собівартості.

Приріст живої маси молодняку великої рогатої худоби і дорослих тварин на відгодівлі, а також свиней та інших тварин, які підлягають зважуванню, оцінюють за плановою собівартістю приросту живої маси з коригуванням її у кінці року до рівня фактичної собівартості.

Систематичний облік молодняку тварин, худоби на відгодівлі, свиней, птиці та інших тварин, а також дорослої худоби, вибракуваної з основного стада і поставлену на відгодівлю, ведуть на балансовому рахунку 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі". Це активний рахунок. По дебету відображають наявність молодняку і тварин на відгодівлі на початку року, надходження їх протягом року, а також до оцінку молодняку і тварин на відгодівлі внаслідок приросту живої маси. По кредиту рахунку облічують зменшення кількості тварин у зв'язку з переведенням молодняку в основне стадо і вибуття їх із господарства з різних причин (реалізація, падіж, забій тощо).

Даний рахунок має такі субрахунки:

  • 211 "Молодняк тварин на вирощуванні";

  • 212 "Тварини на відгодівлі";

  • 213 "Птиця";

  • 214 "Звірі";

  • 215 "Кролі";

  • 216 "Сім'ї бджіл";

  • 217 "Дорослі тварини вибракувані з основного стада";

  • 218 "Тварини, прийняті від населення для реалізації".

На субрахунку 211 "Молодняк тварин на вирощуванні" ведеться облік наявності, надходження й вибуття молодняку великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз та коней. Аналітичний облік ведеться в розрізі матеріально відповідальних осіб (ферм, відділків тощо) за такими виробничими й

віковими групами: ВРХ, свині, вівці, кози, коні.

На субрахунку 212 "Тварини на відгодівлі" ведеться облік наявності та руху: дорослої худоби, переведеної з основного стада на відгодівлю й нагул. Аналітичний облік ведеться за видами худоби: велика рогата худоба на відгодівлі й нагулі; свині на відгодівлі; вівці на нагулі та відгодівлі.

На субрахунку 213 "Птиця" ведеться облік наявності та руху птиці, як молодняку, так і дорослої. Аналітичний облік ведеться за такими обліковими групами: кури яєчного напрямку, кури м'ясного напрямку, качки, гуси, індики, цесарки, перепілки.

На субрахунку 214 "Звірі" ведеться облік наявності та руху хутрових звірів. Аналітичний облік ведеться за видами звірів окремо молодняку й основного стада.

На субрахунку 215 "Кролі" ведеться облік наявності та руху кролів. Аналітичний облік ведеться за породами окремо молодняку і основного

стада.

На субрахунку 216 "Сім'ї бджіл" ведеться облік наявності та руху бджолиних сімей. Аналітичний облік ведеться за кількістю сімей, Їх вартістю загалом по пасіці.

На субрахунку 217 "Доросла худоба, що вибракувана з основного стада" ведеться облік наявності та руху поголів'я і балансової вартості,

вибракуваних і реалізованих або забитих на м'ясо в господарстві без постановки на відгодівлю продуктивних тварин і робочої худоби. Аналітичний облік ведеться за видами тварин.

На субрахунку 218 "Худоба, що прийнята від населення для реалізації" ведеться облік руху тварин, прийнятих від населення для реалізації. Аналітичний облік ведеться за видами худоби.