Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
530.43 Кб
Скачать

2.5 Облік кредитів та інших позичкових коштів

Для забезпечення господарської діяльності оборотними коштами С(Ф)Г «Моноліт» залучає банківські кредити. Значення кредитів банків як джерела фінансування виробничо-господарської діяльності особливо зростає у періоди, коли надходжень коштів за реалізовану продукцію ще немає або їх не досить у зв'язку з відсутністю в певні періоди року продукції для реалізації.

Банк видає кредит, коли впевнений в кредитоспроможності підприємства або в прибутковості заходу, який він фінансує. Оскільки твердої впевненості в погашенні кредитів в умовах інфляції бути не може, то часто банки, крім техніко-економічного обґрунтування використання позичкових коштів, вимагають також додаткові гарантії повернення кредитів. Ними можуть бути: застава основних засобів або іншого майна; страхування ризику непогашених кредитів в окремих страхових компаніях, які заслуговують довіри; гарантії іншого підприємства або організації, що повинні бути письмово підтверджені.

Сільськогосподарські підприємства можуть одержувати коротко- та довгострокові кредити. Основою поділу кредитів на коротко- і довгострокові є строк, протягом якого сільськогосподарське підприємство повинне повністю повернути в банк одержаний кредит. Короткострокові кредити обмежені одним роком, середньострокові - від одного року до трьох, довгострокові - понад три роки.

За користуванням кредитом підприємство повинно платити відповідну відсоткову ставку. Вона залежить від деяких факторів. У кожній установі банку кредитні ставки різні. Це залежить від внутрішніх проблем банку, рівня відсоткових ставок по депозитах. Крім того, при визначенні кредитного відсотка враховується фінансовий стан, репутація клієнта, а також строки і цілі кредиту. Розмір відсотка залежить від рівня рентабельності заходу, що фінансується, можливості погашення кредиту.

Кредитні взаємовідносини сільськогосподарських підприємств з установами банку ґрунтуються на кредитних договорах між банком і підприємством. Останніми визначаються взаємні обов'язки і відповідальність банку та підприємства.

У кредитних договорах передбачається розмір кредиту і зобов'язання банку про його своєчасну видачу; строки і порядок погашення кредиту і відсоткові ставки за нього; обсяг та строки надання підприємствами звітності, а також довідок, необхідних для визначення і видачі кредитів; форми перевірки забезпеченості цільового використання кредитів та інші умови. При цьому можуть бути використані договори, розроблені як банком, так і клієнтом.

Бухгалтерський облік повинен забезпечити своєчасне і правильне складання й подання банку документації, необхідної для одержання кредитів, контроль за цільовим використанням та своєчасним поверненням кредитів, інформацію про ефективність використання кредитних коштів з метою прийняття правильних рішень.

Сільськогосподарським підприємствам банк надає довгострокові кредити для виробничих і культурно-побутових об'єктів, реконструкції та розширення тваринницьких ферм, приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції та на інші потреби.

На рахунку 50 "Довгострокові позики" ведеться облік розрахунків за довгостроковими позиками банків та іншими залученими коштами у інших осіб, які не є поточними зобов'язаннями.

За кредитом рахунка 50 відображуються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових (відстрочених), за дебетом - погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями.

Рахунок 50 "Довгострокові позики" має такі субрахунки:

  • 501 "Довгострокові кредити банків у національній валюті";

  • 502 "Довгострокові кредити банків в іноземній валюті";

  • 503 "Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті";

  • 504" Відстрочені довгострокові кредити банків в іноземній валюті "

  • 505 "Інші довгострокові позики в національній валюті";

  • 506 "Інші довгострокові позики в іноземній валюті".

Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту окремо та строками погашення кредиту.

Для обліку короткострокових позик призначено рахунок 60 "Короткострокові позики" . На рахунку 60 ведеться облік розрахунків в національній і іноземній валюті за кредитами банків, строк погашення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув. За кредитом рахунка відображуються суми одержаних кредитів, а за дебетом - сума їх погашення та переведення до довгострокових зобов'язань в разі відстрочення кредитів.

Рахунок 60 "Короткострокові позики" має такі субрахунки:

  • 601 "Короткострокові кредити банків у національній валюті";

  • 602 "Короткострокові кредити банків в іноземній валюті";

  • 603 "Відстрочені короткострокові кредити банків у нац. валюті";

  • 604" Відстрочені короткострокові кредити банків в іноземній валюті";

  • 605 "Прострочені позики в національній валюті";

  • 606 "Прострочені позики в іноземній валюті".

Але кооператив не використовує дані рахунки: кредитні кошти банк перераховує на рахунок підприємства. Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту окремо та строками їх погашення.(додаток №56).