Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

2.3. Облік іншого вибуття товарів

Крім реалізації, товари з торгових підприємств можуть вибувати внаслідок передачі товарів як внеску до статутного капіталу іншого підприємства, безоплатної передачі іншим підприємствам, безоплатної роздачі зразків товарів з метою реклами, списання товарів у результаті надзвичайних подій тощо. Безоплатна роздача зразків товарівздійснюється торговими підприємствами з метою реклами на товари, що пропонуються для продажу, привернення уваги покупців. Витрати по проведенню передпродажних і рекламних заходів, на безоплатну роздачу зразків товарів відповідно до податкового законодавства можуть включатися до валових витрат підприємст­ва, але не більше 2 % від оподатковуваного прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) рік. Операції з безоплатного розповсюдження зразків товарів з метою реклами здійснюються за наказом керівника підприємства, в якому зазначаються дата і місце проведення рекламної акції, номенклатура і кількість розповсюджуваних товарів, відповідальні за проведення рекламної акції і складання відповідних документів особи. Факт проведення рекламної акції, номенклатура і кількість розповсюджених зразків товарів оформляються актом, підписаним відповідальними особами.На підставі зазначених документів у бухгалтерському обліку виконуються такі записи (табл. 2.9).

Таблиця 2.9 облік операцій, пов’язаних з безоплатною роздачею зразків товарів у рекламних цілях

Зміст господарської операції

Дт

К

Списано за обліковою вартістю зразки товарів, безоплатно роздані в рекламних цілях у межах 2 %-ної норми

93

281

Списано за обліковою вартістю товари, розповсюджені за рекламною акцією понад 2 %-ну норму

377

719

Відображено податкові зобов’язання по ПДВ

719

641

Списано за собівартістю зразки товарів, витраченіпонад 2 %-норму

93

281

Списано на фінансові результати:

— витрати на збут

791

93

— інші доходи від операційної діяльності

719

791

Безоплатна передача товарів іншим юридичним і фізичним особам здійснюється за письмовим наказом керівника підприємст­ва, в якому зазначається підстава такої операції. Передача товарів одержувачу оформляється накладною на відпуск товарно-мате­ріальних цінностей, один примірник якої надається одержувачу, а другий — передається до бухгалтерії і служить підставою для відповідних записів.

Безоплатна передача товарів вважається валовим доходом і підлягає оподаткуванню ПДВ. У бухгалтерському обліку операції по безоплатній передачі товарів іншим юридичним і фізичним особам відображаються в такому порядку (табл. 2.10).

Таблиця 2.10 облік операцій по безоплатній передачі товарів

Зміст господарської операції

Д

К

Списано за обліковою вартістю безоплатно передані то­вари

949

281

Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ, що була віднесена до податкового кредиту при прид­банні товарів

949

641

Списано на фінансові результати витрати по безоп­латній передачі товарів

791

949