Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Таблиця 3.5 облік операцій, пов’язаних з реалізацією оварів у розстрочку

Зміст господарської операції

Д

К

Відображено згідно з договором купівлі-продажу передачу покупцеві товарів, проданих у розстрочку:

— сплачено в касу готівкою

301

702

— решту вартості надано з розстроченням платежу (на 6 місяців)

377

702

Відображено суму нарахованих відсотків за кредит, що підлягають сплаті покуп­цем (зараховано в доходи майбутніх періодів)

377

69

Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ, визначену за встановленою ставкою до суми доходу від реалізації

702

641

Оприбутковано в касу торгового підприємства щомісячні чергові платежі, внесені покупцем за товари, придбані в розстрочку (включаючи відсотки за кредит)

301

377

Зараховано в дохід від реалізації відповідних звітних періодів (місяців) суму спла­чених відсотків за кредит

69

702

Відображено суму податкового зобов’язання по ПДВ, визначену за встановленою ставкою до суми доходу, одержаного за рахунок сплачених відсотків

702

641

Списано з балансу продані в розстрочку товари за обліковою (продажною) вартістю

902

282

Списано суму торгової націнки, що відноситься до реалізованих товарів — «сторно»

902

285

Списано на фінансові результати:

— суму чистого доходу від реалізації товарів (без ПДВ)

702

791

— собівартість реалізованих товарів

791

902

Визначено і списано фінансовий результат (прибуток) від реалізації товарів у розстрочку

791

441

За несвоєчасне внесення чергових платежів за придбаний у розстрочку товар з покупців стягується пеня у розмірі, передбаченому в договорі і який не перевищує 1/365 частки встановленої річної відсоткової ставки за кредит від простроченої суми за кожний день затримки. Якщо покупцем допущено прострочення сплати трьох чергових платежів, то вся сума заборгованості, а також передбачена договором пеня можуть бути стягнені в примусовому порядку за рішенням суду.

Облік операцій, пов’язаних з поверненням товарів

Причинами повернення товарів покупцями можуть бути: товар неналежної якості внаслідок виробничих дефектів; товар з будь-яких причин не влаштовує покупця і не може бути використаний за призначенням (за формою, розміром, фасоном тощо). Компенсацією за повернений товар може бути: повернення грошових коштів покупцеві або заміна купленого товару на аналогічний товар належної якості; розірвання договору і відшкодування понесених збитків. У разі вимоги покупця про виплату грошових коштів за повер­нений товар покупцем подається заява з доданням касового чека, квитанції, товарного чека, які підтверджують купівлю товару. На підставі цих документів складається акт про повернення товару продавцеві і грошових коштів — покупцеві. Акт про повернення товару повинен містити: паспортні дані покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги); відомості про повернений товар; суму, яку необхідно повернути покупцеві. Акт підписується матеріально відповідальною особою торгового підприємства і покупцем. Не підлягають поверненню: продовольчі товари; лікарські препарати та предмети санітарної гігієни (такі як парфумерно-косметичні, пір’яно-пухові вироби, дитячі іграшки) та деякі інші товари, перелік яких визначається законодавством. В бухгалтерському обліку на вартість повернених покупцями товарів зменшується дохід від реалізації. Крім того, продавець має право зменшити податкове зобов’язання на суму ПДВ, нараховану при продажу товару. Для обліку операцій, пов’язаних з поверненням товарів покуп­цями, Планом рахунків передбачено активний рахунок 704 «Вирахування з доходу», по дебету якого відображається вартість повернених товарів та інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу; по кредиту — списання суми вирахування з доходу на фінансові результати (дебет рахунку 791 «Результат операційної діяльності»). В бухгалтерському обліку оптового підприємства (продавця) зазначені операції будуть відображені в такому порядку (табл. 3.6, 3.7).

Таблиця 3.6