Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Таблиця 3.11

ОБЛІК РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ НА КОМІСІЙНИХ ЗАСАДАХ

Зміст господарської операції

Д

К

Взято на облік прийняті на комісію від фізичних осіб товари, що були у вжитку, за узгодженою вартістю

024

Проведено уцінку товарів, нереалізованих протягом вста­новленого строку (60 кален­дарних днів) — 30 % від узгодженої ціни — «сторно»

024

Оприбутковано в касу виручку під продажу прийнятих на комісію товарів

301

702

Списано продані товари, прийняті на комісію (за вирахуванням суми уцінки)

024

Нараховано комітентам належні суми за продані на комісійних засадах товари (за вирахуванням проведеної уцінки)

702

685

Відображено виплату із каси комітентам суми за продані комісійнітовари

685

301

Відображено суму податко­вого зобов’язання по ПДВ, визначену за встановленою ставкою до суми комісійної винагороди

702

641

Списано в кінці звітного періоду на фінансові результати суму чистого доходу від реалізації товарів на комісійних засадах

702

791

Витрати, пов’язані із забезпеченням діяльності комісіонера (заробітна плата працівникам, орендна плата, комунальні послуги, послуги зв’язку, охорона тощо), відображаються відповідно на рахунках 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» і списуються в кінці звітного періоду з кредиту зазначених рахунків на дебет рахунку 791 «Результат операційної діяльності». Шляхом порівняння суми чистого доходу від надання послуг по реалізації прийнятих на комісію товарів (відображених на кредиті рахунку 791) із сумою витрат діяльності (списаною на дебет рахунку 791) визначається фінансовий результат діяльності (прибуток, збиток), який відповідними записами списується на рахунок 44 «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)».

Облік товарних втрат у торгівлі

У процесі перевезення, зберігання і реалізації товарів у торгівельній діяльності можуть виникати втрати товарів. Вони поділяються на нормовані і ненормовані.

До нормованих належать втрати товарів у результаті природного убутку, тобто впливу на них об’єктивних природних факторів (усушка, розпилення, витікання, бій тощо) при нормальних умовах перевезення, зберігання і реалізації.

Ненормовані втрати — це нестачі та інші втрати товарів понад встановлені норми.

Норми природного убутку продовольчих і непродовольчих товарів встановлені відповідними нормативними актами, що діють на території України. Норми природного убутку продовольчих і непродовольчих товарів, встановлені відповідними нормативними актами, є граничними і застосовуються лише у тому разі, коли при прийманні товарів або при інвентаризації виявлена їх нестача. Якщо нестачі немає, норми природного убутку не застосовуються і нестача не списується.

Облік нестачі товарів, виявленої при придбанні товарів. П(С)БУ9 «Запаси» передбачено, що понаднормовані втрати (нестачі) запасів не включаються до їх первинної вартості, а відносяться на витрати діяльності того періоду, в якому вони були здійснені або встановлені. Що ж до нестачі матеріальних цінностей у межах природного убутку, виявлених при прийманні, то прямих рекомендацій П(С)БУ 9 не містить. Тому такі нестачі можуть бути включені прямо до складу витрат або до первинної вартості придбаних запасів.

На думку економістів, вартість природних втрат матеріальних цінностей при перевезенні доцільно включати в первинну вартість придбаних запасів, оскільки нестача таких цінностей є природним явищем, а П(С)БУ 9 не забороняє відносити нормовані втрати цінностей на збільшення первинної вартості запасів. Крім того, згідно з п. 9 цього Положення первинна вартість придбаних запасів включає суму, сплачену постачальнику згідно з договором. Отже, підприємство-покупець, перерахувавши постачальнику кошти (наприклад, 10 000 грн), а отримавши внаслідок природного убутку при перевезенні меншу кількість товару (наприклад, на 9800 грн), не може вимагати від постачальника допоставки або відшкодування (200 грн). Отже, різниця, що утворилася внаслідок природного убутку при перевезенні товарів (200 грн), підлягає списанню на збільшення вартості прид­баних запасів. Природний убуток розраховується за кожним видом (найменуванням) запасів. У бухгалтерському обліку торгового підприємства зазначені операції відображатимуться в такому порядку (табл. 3.12).