Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Таблиця 3.13

РОЗРАХУНОК ПРИРОДНОГО УБУТКУ ТОВАРІВ ПРИ ЗБЕРІГАННІ І РЕАЛІЗАЦІЇ з 01.__.200_ р. по 01.__.200_ р.

Показники для розрахунку

Сума, грн

Сума природного убутку на фактичний залишок товарів за даними попередньої інвентаризації (інвентаризаційний опис)

14 400

Сума природного убутку, нарахована на товари, що надійшли у міжінвентаризаційний період (за даними прибуткових документів)

160 000

Разом

174 000

Виключаються товарні втрати, нараховані:

а) на товари, що вибули (повернені постачальникам, списані за актами, передані іншим підприємствам тощо)

28 000

б) на фактичний залишок товарів на день останньої інвентаризації (за інвентаризаційними описами)

16 000

Разом виключається із нарахованої суми

44 400

Сума природного убутку на товари, реалізовані в міжінвентаризаційний період (рядок 3 – рядок 5)

130 000

В бухгалтерському обліку вартість нестачі товарів внаслідок природного убутку і понаднормованих втрат виявлена за результатами інвентаризації, списується на витрати діяльності в періоді їх виявлення записом:

Д 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» К 281 «Товари на складі».

В роздрібній торгівлі товари обліковуються за продажними (роздрібними) цінами. До витрат діяльності товарні втрати підлягають включенню за цінами придбання (без торгової націнки). Різ­ниця, що утворюється при такому списанні, покривається за рахунок торгової націнки, яка в бухгалтерському обліку відображається записом:

Д 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей» (на вартість товарів за цінами придбання)

Д 285 «Торгова націнка» (на суму торгової націн­ки, що відноситься до нестачі товарів)

К 282 «Товари в торгівлі» (на вартість нестачі товарів за продажними цінами).

Нестача товарів понад норму природного убутку, а також товарів, по яких природний убуток не нараховувався (фасовані товари, товари у вакуумній упаковці тощо), підлягає відшкодуванню винними особами. Якщо на час виявлення нестачі товарів винні особи не встанов­лені, то вартість таких нестач і втрат від псування цінностей відображається на забалансованому рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Після встановлення осіб, винних у такій нестачі, кредитують рахунок 072 й одночасно вартість нестачі відносять на винних осіб записом:

Д 375 «Розрахунки по відшкодуванню завданих збитків» К716 «Відшкодування раніше списаних активів».

У бухгалтерському обліку на обчислену суму, що підлягає відшкодуванню винними особами, як зазначалося раніше, здійснюють запис по Д375 «Розрахунки по відшкодуванню завданих збитків» і К716 «Відшкодування раніше списаних активів». Відшкодування винними особами вартості нестачі товарно-матеріальних цінностей у визначеній сумі відображається записом:

Д301 «Каса в національній валюті» (на суму готівки, внесеної в касу підприємства)

Д661 «Розрахунки за заробітною платою» (якщо керівником підприємства прийнято рішення про утримання вартості нестачі цінностей із заробітної плати винної особи)

К375 «Розрахунки по відшкодуванню завданих збитків».

При інвентаризації товарних запасів можуть бути виявлені також випадки пересортиці, тобто відпуск замість одного виду (сорту) товарів іншого. При регулюванні інвентаризаційних різниць взаємний залік лишків і нестачі товарів, які виникають внаслідок пересортиці, може бути допущений у порядку винятку, якщо пересортиця відбулася:

  • у однієї і тієї ж матеріально-відповідальної особи;

  • за один і той же період;

  • товарів одного і того ж найменування (якщо товари мають подібний зовнішній вигляд або упаковані в однакову тару і відпускаються без розпакування тари).

Однак різниця у вартості нестач і лишків при більшій вартості нестач списується на рахунок винних у пересортиці осіб і з них стягується. Якщо винуватці пересортиці не встановлені, то сума різниці розглядається як нестача товарів понад норму природного убутку з віднесенням її на витрати операційної діяльності підприємства. При цьому в протоколі інвентаризаційної комісії має бути наведено обґрунтування, чому сума різниці у вартості нестачі і лишків товарів, яка виникла в результаті пересортиці, не може бути віднесена на матеріально відповідальних осіб.

Перевищення вартості надлишку товарів над вартістю нестачі, яка виникає в результаті пересортиці, зараховується до складу доходів від операційної діяльності. Відображення в обліку результатів інвентаризації товар­них запасів у роздрібній торгівлі наведено в табл. 3.14.