Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в отраслях н.х. -2010 г..doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

4.2. Облік затрат і калькулювання собівартості продукції рослинництва

Організація синтетичного і аналітичного обліку затрат рослинництва та виходу продукції

Синтетичний облік затрат рослинництва та виходу продукції ведеться на рахунку 231 «Рослинництво». По дебету цього рахун­ку в кореспонденції з кредитом відповідних рахунків відображаються затрати на виробництво, по кредиту — вихід продукції (в кореспонденції з дебетом рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва») за оцінкою протягом року за плановою собівартістю. В кінці року, після складання звітних калькуляцій планова собівартість одержаної продукції коригується до фактичної собівартості.

Сальдо (дебетове) рахунку 231 «Рослинництво» та його аналітичних рахунків показує затрати в незавершене виробництво.

В аналітичному обліку затрати рослинництва обліковуються по кожній культурі (групі культур):зернові та зернобобові культури, технічні культури, картопля та овочеві культури, кормові культури, багаторічні насадження, незавершене виробництво (витрати під урожай майбутнього року).

Облік затрат рослинництва по кожній культурі (групі культур) відображається за статтями:

- витрати на оплату праці;

- насіння та посадковий матеріал;

- паливо і мастильні матеріали;

- добрива;

- засоби захисту рослин;

- роботи та послуги;

- витрати на ремонт необоротних активів;

- інші витрати на утримання необоротних активів;

- інші витрати;

- загальновиробничі витрати.

По статті «Витрати на оплату праці» відображається основна і додаткова заробітна плата працівників, безпосередньо зайнятих у рослинництві (в тому числі трактористів-машиністів).

По статті «Насіння та посадковий матеріал» відображається вартість насіння та посадкового матеріалу власного виробництва і придбаного, що використані для посіву (посадки) відповідних сільськогосподарських культур та насаджень, крім молодих багаторічних насаджень.

До статті «Добрива» включаються витрати на внесені в ґрунт під сільськогосподарські культури добрива органічні (гній, торф, компост тощо), мінеральні, бактеріальні, інші добрива та мікродобрива. Витрати на підготовку добрив, навантаження їх на транспортні засоби і розкидачі, вивезення в поле та внесення в ґрунт списуються на конкретну сільськогосподарську культуру (групу культур) за відповідними статтями витрат і в дану статтю не включаються.

До статті «Засоби захисту рослин» включаються вартість пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів та інших хімічних і біологічних засобів, використаних для боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин. Витрати, пов’язані з обробітком посівів сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень зазначеними засобами (крім вартості використаних матеріалів), відносяться на відповідні культури (групи культур) або на багаторічні насадження за певними статтями витрат (пальне, оплата праці тощо).

До статті «Роботи та послуги» відноситься вартість послуг власного та залученого автотранспорту, тракторного і гужового транспорту (на переміщення виробничих запасів з центральних складів, складів виробничих підрозділів підприємства й інших місць постійного зберігання на поля, місця заправлення тракторів, комбайнів та інших сільськогосподарських машин під час їх роботи в полі, на вивезення сільськогосподарської продукції з поля до місць зберігання і використання). Витрати відносяться на окремі об’єкти обліку, виходячи з обсягів робіт, пов’язаних з перевезенням вантажів (в тонно-кілометрах, умовних еталонних гек­тарах тощо).

До статті «Витрати на ремонт необоротних активів» включаються матеріальні, трудові і фінансові затрати, пов’язані з поточним ремонтом основних засобів, включаючи вартість послуг сторонніх організацій та власних майстерень з технічного обслуговування й поточного ремонту тракторів, сільськогосподарських машин і обладнання.

До статті «Інші витрати на утримання необоротних активів» відносяться витрати на оплату праці персоналу, обслуговуючого необоротні активи (крім трактористів-машиністів та інших працівників, зайнятих у технологічному процесі виробництва сільськогосподарської продукції); вартість пального і мастильних матеріалів на переїзд тракторів та інших самохідних машин з однієї ділянки на іншу; амортизаційні відрахування, які прямо не відносяться на певні об’єкти обліку витрат (сільськогосподарські культури або групи тварин).

Витрати на утримання основних засобів, включаючи орендну плату, обліковуються на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» і відносяться на собівартість продукції окремих культур та видів незавершеного виробництва в такому порядку:

- тракторів — пропорційно до обсягу виконаних ними механізованих тракторних робіт (в умовних еталонних гектарах);

- ґрунтообробних машин — пропорційно обробленим площам, зайнятим певними культурами;

сівалок — пропорційно площі посіву культур;

- технічних засобів для збирання врожаю — прямо або пропорційно зібраній площі певних культур;

- машин для внесення в ґрунт добрив — пропорційно фізичній масі внесених добрив;

- меліоративних споруд — пропорційно меліоративним площам;

- приміщень для зберігання продукції — пропорційно кількості та тривалості зберігання продукції протягом звітного періоду.

По статті «Інші витрати» відображаються витрати, безпосередньо пов’язані з виробництвом певної продукції і не включені до жодної з вищенаведених статей, зокрема: вартість спецодягу та спецвзуття, що видаються окремим працівникам, а також інших малоцінних і швидкозношуваних предметів; платежі за страхування майна, врожаю сільськогосподарських культур, а також окремих категорій працівників, зайнятих безпосередньо на роботах з підвищеною небезпекою для життя і здоров’я у випадках, передбачених законодавством; інші витрати, що включаються у собівартість продукції (робіт, послуг) і не відносяться до інших статей витрат.

По статті «Загальновиробничі витрати» відображаються бригадні та загальновиробничі витрати, зокрема: витрати на оплату праці апарату управління; орендна плата; амортизаційні відрахування і витрати на утримання та поточний ремонт необоротних активів загального призначення; витрати на заходи з охорони праці й техніки безпеки; витрати на перевезення працівників до місця безпосередньої роботи; інші витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням виробництва окремих підрозділів і галузей.

Загальновиробничі витрати в кінці звітного періоду розподіляються між об’єктами калькулювання й обліку пропорційно загальній сумі витрат (за винятком вартості насіння, сировини і матеріалів) і відносяться на собівартість тієї продукції, яка виробляється в даній бригаді чи у відповідній галузі.

Калькулювання собівартості продукції рослинництва

Перш ніж розпочати калькулювання собівартості продукції, необхідно за даними аналітичного обліку затрат рослинництва встановити загальну суму витрат і обсяг продукції основної і побічної, отриманої від даної культури (групи культур). Витрати на обробіток площ, на яких повністю загинув урожай унаслідок стихійного лиха, списуються як надзвичайні втрати. Собівартість соломи, гички, стебел кукурудзи і соняшника, капустяного листя та іншої побічної продукції рослинництва визначається, виходячи із розрахунково-нормативних витрат на збирання, транспортування, скиртування та інші роботи, пов’яза­ні із заготівлею побічної чи основної продукції. При складанні звітної калькуляції із загальної суми витрат на вирощування певної культури виключається вартість побічної продукції.

Калькулювання собівартості продукції зернових культур. Витрати на вирощування і збирання зернових культур (включаючи вартість з доробки зерна на току, що проводиться в межах календарного року) становлять собівартість зерна, зерновідходів та соломи. Загальна сума витрат (без вартості соломи) розподіляється між зерном і зерновідходами. При цьому зерно приймається за одиницю, а зерновідходи прирівнюються до нього за коефіцієнтом, який розраховується за вмістом в них повноцінного зерна.