Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль філософія.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
127.8 Кб
Скачать

18. Яке місце посідає соціальна філософія по відношенню до всіх наук, що вивчають суспільні явища?

Соціальна філософія - найважливіша область філософського знання, націленого на осмислення станів і процесів життєдіяльності людей у суспільстві. Будучи складовою і невідємною частиною філософії, вона, природно, несе в собі всі загальні риси, властиві цьому знання, але одночасно має і ряд особливостей, що відрізняють її обєкт і предмет дослідження.

Основні концепції: Серед найвпливовіших філософських і соціологічних концепцій суспільства можна відзначити марксизм(Маркс,Енґельс) інеомарксизм(Георг Лукач), ліберальну теорію (фон Мізес,Гаєк), теорію масового суспільства (Ортега-і-Гассет), теоріюменеджеріальногосуспільства (Бернхем), теорію тоталітарного суспільства (Юнґер,Арендт,Мангайм), теорію розвинутого індустріального суспільствафранкфуртської школи(ГоркгаймеріАдорно,Маркузе), теоріюпостіндустріального суспільстваіінформаційного суспільства(Белл,Елвін Тофлер), теорію суспільства «пізнього модерну» (Ентоні Ґідденс) і теорію імперського глобалізму (ГардтіНегрі).

Імануїл Кант у 18 ст. сформулював визначення суспільства – це система форм сумісної діяльності людей, що історично склалася.

Специфіка ж підходу до вивчення суспільних явищ з позицій соціальної філософії виявляється у розгляді суспільних явищ з точки зору причин їх виникнення, у з’ясуванні найбільш загальних законів їх розвитку і функціонування. Якщо говорити про своєрідний “стрижень” соціальної філософії, то ним є вивчення відносин людини і суспільства у всій складності їх відтінків, тобто суспільного буття людини.

Отже, головною особливістю предмету соціальної філософії є те, що вона вивчає не ту чи іншу сторону життя суспільства, а суспільство в цілому, суспільство як цілісну систему. Соціальний філософ на основі узагальнення знань про суспільство розглядає його в цілому, добуває інтегративне знання про суспільство як систему, яка має свою історію, досягла певного рівня розвитку, функціонує у тісній взаємодії економічних, соціальних, політичних, психологічних та інших, коротко кажучи – матеріальних та духовних факторів.

Соціальна філософія є світоглядною наукою, оскільки вивчає закономірності й проблеми розвитку суспільства через визначення місця і ролі в ньому людини. До числа її ключових проблем відносяться:

– проблеми людського начала: як виникла людина? Які основні визначальні чинники її появи та існування? Природне в людині та суспільстві тощо;

– проблеми індивідного начала в суспільстві: яким чином можливе перетворення індивідного в суспільне і навпаки? Взаємодія індивідів як основний елемент соціуму;

– проблеми розвитку та функціонування законів соціальної системи;

– проблеми способів людського буття у суспільстві: діяльності, праці, виробництва;

– проблеми соціальних форм духовного, його об’єктивації та індивідуального освоєння;

– накінець, проблеми спрямованості людської історії.

Соціальна філософія, таким чином, є розділом філософії, який включає в себе вивчення якісної своєрідної суспільства, його відмінностей від природи, відношення до держави, релігії, моралі, духовної культури; його цілей, суспільних ідеалів, генези і розвитку соціальної історії, її долі і перспектив.