Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль філософія.docx
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
127.8 Кб
Скачать

59. Гантінгтон «Зіткнення цивілізацій». Прогнозування!

Самуель Філліпс Гантінгтон - автор теорії Гантінгтона про зіткнення цивілізацій в сучасну епоху. Фахівець у галузі порівняльної політології та транзитології — розділу політології, який вивчає перехід від авторитаризму до демократії. У "Зіткненні цивілізацій", виданому в 1996 році, Гантінгтон, зокрема, передбачив майбутній конфлікт між Заходом і ісламським світом. Один з основних посилів книги полягав в тому, що в майбутньому світові конфлікти носитимуть не ідеологічну, а релігійну природу. У світі, що народжується, основним джерелом конфліктів буде вже не ідеологія і не економіка. Найважливіші кордони, що розділяють людство, і переважні джерела конфліктів будуть визначатися культурою. Нація-держава залишиться головною дійовою особою в міжнародних справах, але найбільш значущі конфлікти глобальної політики розгортатимуться між націями і групами, що належать до різних цивілізацій. Зіткнення цивілізацій стане панівним фактором світової політики. Лінії розлому між цивілізаціями – це і є лінії майбутніх фронтів.

За Гантінгтоном основний критерій розвитку — інституціоналізація. Високий рівень політичної інституціоналізації є основою політичної стабільності та стійкості у перехідних суспільствах.

Його концепція зіткнення цивілізацій активно використовувалась для пропаганди війни в Афганістані (2001) і Іраку (2003).

У довгостроковій перспективі треба орієнтуватися на інші критерії. Західна цивілізація є одночасно і західної, і сучасною. Незахідні цивілізації спробували стати сучасними, не стаючи західними. Але до цих пір лише Японії вдалося досягти в цьому повного успіху. Незахідні цивілізації і надалі не залишать своїх спроб знайти багатство, технологію, кваліфікацію, обладнання, озброєння – все те, що входить в поняття «бути сучасним». Але від Заходу буде потрібно і більш глибоке розуміння фундаментальних релігійних і філософських основ цих цивілізацій. Він повинен буде зрозуміти, як люди цих цивілізацій уявляють собі власні інтереси. Необхідно буде знайти елементи схожості між західною та іншими цивілізаціями. Бо в найближчому майбутньому не складеться єдиної універсальної цивілізації. Навпаки, світ буде складатися з несхожих один на одного цивілізацій, і кожній з них доведеться вчитися співіснувати з усіма іншими.

60. Яким ви бачите майбутнє сучасного інформаційного суспільства.

Революція, що відбулася в науці та техніці, робить найглибший вплив на всі сфери людської діяльності. Завдяки інформаційним технологіям ті негативні наслідки стандартизації, централізації і масифікації, що призводять до втрати людьми своєї індивідуальної цінності та перетворюють їх на загальну однорідну масу, з часом йдуть в минуле. Суттєво змінюється соціальна структура суспільства, а саме: зміна самих соціальних груп, їх кількість зростатиме, що призведе, природно, до зменшення їх середнього розміру; збільшується число працездатних людей за рахунок надання більш широкої можливості трудитися літнім людям і людям з обмеженими можливостями; змінюються типи взаємозв’язків між соціальними групами, пірамідальна соціально-економічна структура все більше і більше поступатиметься місцем мережній структурі. Таким чином, новий етап суспільства характеризується, перш за все, розвитком комп’ютерних і телекомунікаційних технологій, тому основою сучасного суспільства стає інформація.

Концепція інформаційного суспільства, що базується на розвинутих інформаційних технологіях, у принципі дозволяє усунути всі технічні перешкоди на шляху повернення і до прямої демократії, яку в сучасних умовах вірніше б назвати інформаційною демократією – це, перш за все, надання можливості громадянам брати участь в державному управлінні. Але для того, щоб ефективно здійснювати державне управління в умовах інформаційного суспільства, необхідно розуміти сутність інформаційного суспільства, зміст, особливості, проблеми та перспективи що обумовлені концептуальними засадами його становлення та розвитку.

майбутнє інформаційного сус-ва, як на мене має як позитивні, так і негативні наслідки

позитивні: перехід до існування людства у глобальному інформаційному просторі; вільний доступ до майже будь-якої інформації; збільшення,як результат,інтелектуального виробництва; перехід суспільства на новий щабель розвитку, а саме - нанотехнології,які значною мірою спрощують життя; реалізація цінності часу та реалізація повноцінного життя для кожної людини; можливість для кожної особистості творити знання та самореалізуватися

Негативні: через динамічний розвиток комп*ютерних технології людина тікає від реальності; мало спілкується наживо з людьми,а,отже, взаємопорозуміння втрачається; поява хвороб від багаторазового опромінення різною нано-технікою,наприклад,променева хвороба, крім того криза підконтрольності, Ви не можете бути впевнені, що ваші важливі документи залишаться неушкодженими, адже поява терористів ,різних хакерів, які ламають бази даних та знищують їх.