Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психодиагностикистика.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
364.03 Кб
Скачать

Світу тест

Проективна методика дослідження особистості. Тест призначений для обстеження як дітей, так і дорослих.

Стимульний матеріал С.т. складається із 232 моделей предметів, розподілених у різних пропорціях за 15 категоріями (будинки, дерева, дикі та свійські тварини, літаки, особи у формі та в простому одязі тощо). Моделі невеликі за розміром, зроблені з дерева чи металу та мають яскравий колір. Обстежуваний на свій розсуд складає з цих предметів те, що автори назвали “малий світ”. Час не обмежується.

Основою для інтерпретації служить облік предметів, які вибираються першими; кількість використаних предметів, співвідносні з їх категорією; простору, зайнятого конструкцією; формою конструкції, а також особливостями, виявленими в поведінці обстежуваних. Спираючись на дослідження різних клінічних груп, автори створили гіпотетично “нормальну конструкцію” та визначили відхилення від неї. Були встановлені основні підходи до конструювання “світу”: практичний, логічний, соціальний, вітальний та естетичний. Оцінювалась їх реалістичність. Порівняння інтерпретацій з біографічними даними обстежуваних свідчать про високу валідність С. т. У закордонних дослідженнях відзначалося, що С. т. дозволяє успішно диференціювати різні клінічні групи.

ЕТИЧНІ НОРМИ ПСИХОДІАГНОСТИКИ

Етичні норми психодіагностики – комплекс норм та принципів щодо захисту інтересів осіб, яких обстежують. Вони включають найбільш загальні правила обстеження, що попереджають невиправдане або некомпетентне використання методик психологічної діагностики, є кодексом професійної етики психолога, котрий займається психодiагностичними дослідженнями.

Морально-етичні принципи діяльності психолога-психодiагноста у своїх загальних положеннях відбивають загальнолюдські норми, що регламентують поведінку відповідно до вимог морального обов’язку щодо суспільства, професійної честі, принципів гуманізму i т. ін.

Дотримування принципів гуманності – надання переваги інтересам людини, яку випробовують для визначення цiлi, планування процедури, характеру проведення діагностичного обстеження.

Професійна компетентність – достовірна діагностика, яка спирається на наукову інтерпретацію даних обстежень, результати комплексного вивчення людини у рамках особистісного підходу, глибокий аналіз змісту, отриманих у діагностичному обстеженні результатів.

Конфіденційність дослідження – нерозголошення відомостей про обстежуваних. Людина, яку обстежують, завжди повинна бути поінформована про цiлi даного обстеження, об’єм та характер інформації, яка може бути повідомлена іншим зацікавленим особам та установам. Участь досліджуваного в обстеженні повинна бути свідомою та добровільною.

Вимоги обмежень щодо поширення тестових матеріалів

Широке та безконтрольне розповсюдження тестового матеріалу (інструментарію) серед неспецiалiстiв неминуче призводить до дискредитації психологічних методів; деякі методики частково або повністю втрачають свою діагностичну цінність, самотестування може травмувати психіку особистості певного складу.