Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психодиагностикистика.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
364.03 Кб
Скачать

Мінесотський багатоаспектний особистісний питальник (ммрi)

Загальна характеристика: запропонований Хатуеєм та Дж. Маккiнлi у 1940р. Питальник складається з 550 тверджень, якi створюють 10 основних діагностичних шкал.

Основні клiнiчнi шкали

1. Шкала iпохондрiї.

2. Шкала депресії.

3. Шкала істерії.

4. Шкала психопатії.

5. Шкала мужностi-жiночостi.

6. Шкала параної.

7. Шкала психастенії.

8. Шкала шизофренії.

9. Шкала гiпоманiї.

10. Шкала соціальної інтроверсії

.

Контрольні шкали

1. Шкала «?».

2. Шкала «брехні».

3. Шкала вiрогiдностi.

4. Шкала корекції.

Патохарактерологічний діагностичний опитувальник (пдо)

ПДО – особистісний типологічний опитувальник. Призначений для визначення типів акцентуації характеру та варіантів конституціональної психопатії, психопатичних розвитків та органічних психопатій в підлітковому та юнацькому вiцi (14-18 років). Є реалізацією типологічного підходу до дослідження особистості. Запропонований Лiчко у 1970 р. ПДО неодноразово передивлявся з метою удосконалення; останні дані про основні шкали опубліковано у 1983 р.

Питальник складається з 25 наборів фраз-тверджень, що відбивають ставлення різних патохарактерологiчних типів до ряду життєвих проблем («самопочуття», «настрій», «сексуальні проблеми», «ставлення до батьків» i таке інше). В кожному наборі 10-19 пронумерованих тверджень.

Напр., до набору самопочуття входять такі пункти:

– У мене майже завжди погане самопочуття – 1;

– Я завжди себе почуваю бадьорим та сповненим сил - 2;

– Я дуже погано переношу біль та фізичні страждання i дуже їх боюсь – 12.

Обстеження проводиться у два етапи. На першому етапі обстежуваному пропонують в кожному наборі тверджень вибрати те, що найбільше підходить йому, а відповідний номер занести до реєстраційного листка. На другому етапі з тих же наборів просять відібрати найбільш непридатне твердження i відзначити його номер також. Кількість виборів у першому та другому випадках не повинна бути більше трьох. Дозволяється відмовитись від вибору («0» в реєстраційному листку). Сім або більше відмов на двох етапах – показник труднощів роботи з опитуваним через невисокий інтелект або негативне ставлення до обстеження. Одержані результати оцінюються за двома шкалами: об’єктивної та суб’єктивної оцінок.

Додаткові діагностичні показники:

1. Показники дисимуляції та відвертості, якi дозволяють оцінити вiрогiднiсть результатів.

2. Індекс В (brain minimal damage), що вказує на можливість змін характеру як наслідок резидуального органічного ушкодження головного мозку.

3. Показник відображення реакції емансипації – прагнення звільнитися від контролю, оцінки старших.

4. Показник психологічної схильності до алкоголізації.

5. Показник психологічної схильності до делiнквентостi, тобто правопорушення.

6. Показник мужностi-жiночостi, що дозволяє говорити про перевагу тих чи iнших особистiсних стосунків в загальній системі (див. MMPI).

Методика дослідження САМОВІДНОШЕННЯ (МДС)

В. В. Століна-С. В. Пантілєєва.

Методика самовідношення– особистісний питальник, призначений для дослідження комплексу факторів ставлення обстежуваного до себе. Питальник створений на базі концепції самовідношення та сенсу “Я” В.В. Століна, яка складається з 3-х вимірів самовідношення: самоповаги, аутосимпатії та самозацікавленності (Столін, 1985).

Сформульована Пантілєєвим С.В. концепція самовідношення передбачає більш змістовне розуміння самовідношення як виразу сенсу “Я” для суб’єкта та за допомогою факторного аналізу виявляє дев’ять сталих факторів. Тому питальник Століна-Пантілєєва (1988) містить 110 тверджень та 9 шкал:

  1. Відкритість – закритість (14 пунктів).

  2. Самовпевненість (14 пунктів).

  3. Самокерування (12 пунктів).

  4. Відображене самовідношення (11 пунктів), (очікуване) відношення від оточуючих.

  5. Самоцінність (14 пунктів).

  6. Самосприйняття (12 пунктів).

  7. Самосимпатія (самоприхильність) (11 пунктів).

  8. Внутрішня конфліктність (15 пунктів).

  9. Самозвинувачення (10 пунктів).

Методика має високі показники валідності, що підтверджує кореляція шкал питальника з такими особистісними питальниками як “Методика багатофакторного дослідження особистості (адаптація MMPI), “Шістнадцяти факторів питальник” та “Рівня суб’єктивного контролю питальник”.

Визначені задовільні показники надійності при повторному тестуванні. Надійність-узгодженість забезпечується процедурою відбору пунктів за відповідними факторами.

Достовірність результатів контролюється застосуванням шкали 1 як шкали достовірності.

Застосування питальника МДС можливе при вирішенні широкого кола наукових та практичних задач. Питальник може стати особливо корисним у таких сферах практичної психології як психологічне консультування, групова та індивідуальна психотерапія, котрі, як відомо, пов’язані з впливом на самовідношення клієнта.