Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психодиагностикистика.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
364.03 Кб
Скачать

Питальник рівня суб’єктивного контролю

Особистісний питальник, призначений для діагностики інтернальності-екстернальності, тобто спрямованості локусу контролю суб’єкта, який визначається як ступіньйого активності в досягненні своїх цілей, рівень розвитку особистої відповідальності за ті події, що з ним відбуваються, міру незалежності та самостійності в поведінці.

Питальник виявляє напрям локусу контролю як в цілому (містить шкалу загального локусу контролю, досягнень, невдач), так і в різних життєвих сферах (сім’я, міжособистісні стосунки, професійна сфера, здоров’я) – всього 7 шкал.

Питальник розроблений на основі шкали локусу контролю Дж. Роттера (Locusofcontrolscale) і надрукований Є.Ф. Бажиним у співавторстві в 1984 р.

РСК складається із 44 тверджень, з якими піддослідний може погодитись (+) або не погодитись (–). Для дослідницьких цілей передбачено відповіді за шестибальною шкалою “–3, –2, –1, +1, +2, +3”, в якій “+3” відповідає “повністю згоден”, а “–3” – “повністю не згоден”.

За допомогою РСК відбувається вимірювання інтернальності-екстернальності за наступними шкалами:

  1. Шкала загальної інтернальності (Із).

  2. Шкала інтернальності в галузі досягнень (Ід).

  3. Шкала інтернальності в галузі невдач (Ін).

  4. Шкала інтернальності в галузі сімейних стосунків (Іс).

  5. Шкала інтернальності в галузі виробничих стосунків (Ів).

  6. Шкала інтернальності в галузі міжособистісних стосунків (Ім).

  7. Шкала інтернальності в галузі здоров’я та хвороби (Ізд).

Приклади тверджень РСК подані поруч з ключовою відповіддю за відповідною шкалою:

  • Просування по службі більше залежить від вдалого збігу обставин, ніж від здібностей та зусиль людини. Із, Ід, Ін.

  • Вважаю, що випадок та доля не грають важливої ролі в моєму житті. Із.

  • Більшість моїх успіхів були можливі лише завдяки допомозі інших людей. Із, Ід.

Отримані результати переводяться в стени та зображуються у вигляді “профілю суб’єктивного контролю”.

Рівень суб’єктивного контролю – узагальнена характеристика особистості, яка виявляє регулюючий вплив на формування міжособистісних стосунків, засобом вирішення сімейних та виробничих ситуацій та інш.

Згідно з концепцією локусу контролю (лат. Locus – місце, місцезнаходження), ті особи, які беруть відповідальність за події свого життя на себе, та пояснюють їх своєю поведінкою, здібностями, рисами особистості, мають внутрішній (інтернальний) контроль. І навпаки, особи, які схильні приписувати відповідальність за всі події зовнішнім факторам (іншим людям, випадку, долі та інш.) мають зовнішній (екстернальний) контроль. Кожній людині притаманно займати відповідне місце в континіумі інтернальність – екстернальність.

Автори РСК, здійснивши стандартизацію питальника, повідомляють про досить високі показники його надійності. Валідність демонструється зв’язком шкал питальника з іншими рисами особистості, які вимірюються, наприклад, за допомогою питальника “Шістнадцять особистісних факторів”.

Використання РСК рекомендується в клінічній психодіагностиці, сімейному консультуванні, для вивчення ефективності соціально-психологічного тренінгу та групової психотерапії.