Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagog_vish_shkol_Ortinskiy.pdf
Скачиваний:
157
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.23 Mб
Скачать

4.4. Закони, закономірності та основні принципи виховання студентів

Процес виховання, як специфічний вид соціальної дія- льності, підпорядковується певним правилам, має свої специ- фічні закони та закономірності. Вони визначають порядок досягнення у виховному процесі цілей і завдань виховання, сприяють ефективному управлінню виховною діяльністю, дають змогу передбачити результати виховної роботи й нау- ково обґрунтувати, гуманізувати та оптимізувати мету, зміст, методи та форми виховання на сучасному етапі розбудови нашоїдержави.

Методологічна актуальність цих проблем підвищується необхідністю розроблення, обґрунтування і вдосконалення єдиного понятійно-категоріального апарату з проблем вихо- вання в українській педагогіці. У звязку з актуальністю ви- кладенихпроблемвихованняінаявністювсучаснійпедагогіці розбіжностей у розумінні цих понять виникає необхідність уточнити зміст педагогічних понять «закони і закономірності виховання».

Також актуальною є проблема обґрунтування звязків і залежностей між закономірностями та системою принципів виховання, тому що закони, закономірності та принципи пе- ребувають у безпосередньому взаємозвязку: із законів вихо- вання випливають закономірності виховання і, відповідно, із закономірностейпринципи.

Закони виховання дають змогу зясувати сутність вихов- ного процесу, які відбивають його обєктивні, внутрішні, сут- тєві та відносно стійкі звязки. У педагогічних працях А. М. Алексюка, Ю. К. Бабанського, А. М. Бойко, С. У. Гончаренка, С. Г. Карпенчук, І. П. Підласого, М. М. Фіцули, І. Ф. Харламо- ва, В. В. Ягупова, М. Д. Ярмаченката низки інших сучасних учених сформульовано значну кількість педагогічних законів. Проаналізуємо зміст тих законів, які мають свій вияв у біль- шостіосвітньо-виховнихсистем.

Закон соціальної зумовленості цілей, змісту, принципів і методів виховання. Виявляє обєктивний процесвизначального впливу суспільнихвідносин, соціально-

353

го устрою на формування основних компонентів процесу ви- ховання. Знаннявиявівцьогозаконуувиховномупроцесітаїх врахування допомагає вихователям повно й оптимально пе- рекласти соціальне замовлення з боку держави та суспільства нарівеньпедагогічнихкатегорій.

Наприклад, сьогодні вкрай актуальною є проблема на- ціонального виховання або національної спрямованості вихо- вання. Теорія виховання на основі загальнопедагогічних кон- цепції виховання громадян України має визначитися в цьому напрямі та опрацювати мету, ідеал, завдання, принципи, зміст, форми і критерії оцінки. Цей процес неминучий, оскі- льки повязаний з українським державотворенням, форму- ванням національної системи освіти та виховання, формуван- ням менталітету українського громадянина, вихованням не загаломгромадянина, агромадянинаУкраїни.

Звідси випливає наступна закономірність виховання найуспішніше виховання відбувається в природному для ньо- гонаціональномуруслізурахуваннямнаціональногоменталі- тетувихованця. Зоглядунаце, вихованцямаєоточуватирідна мова, природа, національна культура, звичаї, традиції та ін. На основі української мови у вихованців найефективніше фо- рмується національна психологія, характер, світогляд, свідо- мість, самосвідомість та інші компоненти духовності українсь- когонароду.

Закон зумовленості виховання характером діяльності та спілкування вихованців. Зясовує спів-

відношення між педагогічним керуванням і розвитком акти- вності вихованців, як субєктів самовиховання, між способами організації виховного процесу та його результатами, тобто власне характер виховної та іншої діяльності вихованців має формувати гармонійно розвинуті особистості з менталітетом народу України, здатних ефективно реалізувати власні життє- вінастановитаздійснитисвійжиттєвийшлях. Уцьомупроце- сі діяльність і спілкування є важливими факторами форму- вання свідомості та самосвідомості, провідних рис особистості вихованця.

Закон цілісності та єдності процесу вихован-

ня. Виявляє співвідношення частини та цілого у виховному

354

процесі, необхідність гармонійної єдності всіх його компонен- тів. Характер майбутньої професійної діяльності вихованців передбачає наявність у них комплексних духовних і профе- сійних якостей. Тому процес виховання потрібно організувати в комплексі, він має становити і в теоретичному, і в приклад- ному аспекті цілісну єдність і слугувати основному призна- ченню формуванню духовно багатої, національно свідомої, професійнорозвиненоїособистості.

Закон єдності і взаємозвязку теорії та прак-

тики виховання. Розкриває співвідношення між змістом і методами виховання та майбутньою діяльністю вихованців, залежністютеоріївихованнявідсучасноїсоціальноїпрактики. Зміст діяльності вихованців у сучасних умовах, здебільшого, має складний характер, накладає на їхню свідомість і психіку надзвичайновеликінавантаження.

Тому більшість виховних заходів повинна мати профе- сійну та національну спрямованість і ґрунтуватися на загаль- нолюдських, національних і професійних цінностях. Потрібно залучати вихованців до активної участі в різноманітних вихо- вних заходах. Виховний процес має враховувати найновіші досягнення педагогічної та психологічної науки, зокрема педагогіки співробітництва, гуманістичної педагогіки та осо- бистісноорієнтованоїпедагогіки.

Отже, закони виховання обєктивні, внутрішні, суттєві та відносно стійкі звязки, які виявляються під час організації таздійсненнявиховногопроцесу.

Уцих законах простежуємо сутність процесу виховання. Тому їх знання допомагає вихователям науково обґрунтувати зміст виховання, правильно визначити прийоми та засоби виховної діяльності, уникати шаблонного підходу до педагогі- чної діяльності, інноваційно і творчо організовувати та прово- дити виховні заходи, ефективно вирішувати виховні завдання

ізагалом оптимізувати та гуманізувати цей складний соціаль- нозмістовнийпроцес.

Утеорії виховання розрізняють зовнішні та внутрішні закономірностіпроцесувиховання.

Для перших характерна залежність виховання студентів від суспільних процесів і умов: соціально-економічної та полі-

355

тичної ситуації, рівня культури в суспільстві, його потреб у відповідних фахівцях, загальноприйнятих і національних виховнихідеалів, цінностейізмістувихованнятощо.

У державній національній програмі «Освіта» («Україна ХХІ століття») зазначено, що національне виховання в Украї- нській державі має бути спрямоване на формування в молоді та дітей світоглядної свідомості, ідей, поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, інших соціально значущих надбань українськоїтасвітовоїдуховноїкультури.

Зовнішні закономірності спрямовані на формування особистості як свідомого українського громадянина і передба- чають:

національну гордість вихованця;

урахування найкращих традицій виховання україн- ського народу;

єдність загальнолюдського і національного вихо- вання,;

усебічний розвиток духовних і матеріальних потреб вихованців.

Внутрішні закономірності розкривають звязки та за-

лежностіміжкомпонентамипроцесувиховання.

Деякі автори їх характеризують як часткові: «Закономі- рності, які визначають звязки в окремих компонентах систе- ми, називають частковими (конкретними)». Інакше кажучи, це залежність між виховними впливами вихователів та конк- ретним ставленням вихованців до цих впливів, між ідеалом, метою, змістом виховання та отриманим результатом, між основнимискладовимицьогосоціально-педагогічногоявища.

Одназосновнихвнутрішніхзакономірностейвиховання студентів єдність навчання, виховання, розвитку та їх само- вдосконалення як необхідної умови гармонійного формуван- ня особистості українських громадян. Виховання має не лише розвивати розум людини і давати їй певний обсяг інформації, айзапалитижадобусерйозноїпраці, безякоїжиттяїїнеможе бути ні достойним, ні щасливим, підкреслював К. Д. Ушинсь- кий. Цязакономірність виявляєпідхід доособистостістудента з позицій такого правила: виховуючи навчай і розвивай;

356

навчаючи та розвиваючи виховуй; навчаючи, розвиваючи, виховуючисамовдосконалюйся.

Взаємозвязок виховання і розвитку досить влучно під- креслював Д. Локк, стверджуючи, що завдання виховання не стільки давати студентам ґрунтовні знання, скільки роз- ширювати та формувати їхні душі якнайкраще, щоб вони моглиоволодітибудь-якоюсправою, коливізьмутьсядонеї.

СтосовносамовдосконаленнядоречноюєдумкаСократа про те, що виховання річ важка, і поліпшення його умов один із священних обовязків кожної людини, адже немає нічого важливішого, як освіта для самого себе і своїх близь- ких.

Ураховуючи вимоги гуманістичної педагогіки, педагогі- ки співробітництва й особистісно орієнтованої педагогіки, особливості сучасної дидактичної системи і складної соціаль- но-економічної та політичної ситуації в Україні, діяльність науково-педагогічного працівника у ВНЗ повинна мати здебі- льшоговиховнийхарактер.

Визначальна роль діяльності та спілкування у вихованні студентів формування особистості вихованця. ВідомимиєвисловлюванняКонфуціяпроте, що три шляхи ведуть до знання: шлях міркувань (найблагород- ніший), шлях наслідування (найлегший) і шлях досвіду (най- важчий) чиЖ.-Ж. Руссопроте, щосправжнєвихованняполя- гаєнестількивправилах, скількиувправах.

Отже, ця закономірність засвідчує, що існує безпосеред- ня залежність між характером діяльності вихователів і вихо- ванців, особливостямиїхньогоспілкуваннятарезультативним компонентомпроцесувиховання.

Згідно з цією закономірністю, науково-педагогічні пра- цівники під час організації та здійснення навчально- виховногопроцесумають:

враховувати індивідуально-психічні якості студентів і намагатися їх усебічно розвивати;

враховувати характер майбутньої діяльності студен- тів;

намагатися активно взаємодіяти зі студентами;

357

досягти свідомої участі студентів у навчально- виховній діяльності;

науково визначати і формулювати її дидактичні та виховні цілі й намагатися їх реалізувати.

Характер спілкування науково-педагогічних працівни- ків зі студентами має бути демократичним, гуманним, врахо- вувати традиції та звичаї українського народу, ґрунтуватися на загальнолюдських цінностях. Для цього сприятливі умови існують на всіх навчальних заняттях, де студенти мають змогу навчитисявисловлюватисвоїдумки, іусно, іписьмово.

Ця закономірність відображає взаємозвязок між харак- тером діяльності, спілкування студентів і результатом вихов- ної роботи. Тому методи, форми, методика виховання студен- тів мають відповідати вимогам науки, нормативних докумен- тів, призначенню конкретного навчального закладу, актуаль- ним навчальним завданням. У звязку з цим будь-яка методика виховної роботи має право на життя тільки в тому разі, якщо вона всебічно враховує конкретні обставини жит- тєдіяльності студентського колективу і спрямована на розвязання головних його завдань з урахуванням індивідуа- льно-психічних особливостей конкретного студента і соціаль- но-психологічниххарактеристикконкретногоколективу.

Цілісність процесу виховання студентів і вза- ємозалежність його компонентів. Ця закономірність вимагає враховувати в сучасній педагогіці досягнення психо- логії, що потрібно відобразити в підручниках з педагогіки, обґрунтувати у змісті виховання, закласти в методиці різних освітньо-виховних систем. Методи та форми організації вихо- вної діяльності мають відповідати і сучасним виховним систе- мам і вимогам, і загальнолюдським цінностям, ідеалам і тра- диціямвихованнявукраїнськомусуспільстві.

Необхідний комплексний підхід і до визначення змісту організації навчально-виховного процесу, і до оцінки ефекти- вності його результатів. Важливо формувати у науково- педагогічного працівника уміння бачити й аналізувати це складне соціально-педагогічне явище не тільки за окремими його складовими, а й цілісно, нерозривно та комплексно,

358

памятаючи, що зміни одного із складових процесу виховання викликаютьзміни(нажаль, незавждипозитивні) вінших.

Наприклад, коли вихователь говорить про культуру мо- влення і поведінки вихованця, а сам цих правил не дотриму- ється, то наперед можна прогнозувати низький результат та- коговиховноговпливу.

Інший приклад: коли виховні заходи провадять у бруд- ній аудиторії, навряд чи досягнуть виховної мети, а навпаки, можуть заподіяти вихованню шкоду. З цього приводу дореч- ними є слова видатного українського педагога-практика А. С. Макаренкапро те, що жодний засіб конкретного впливу не можна визнати ні добрим, ні поганим, якщо ми розглядаємо йогоокремовідрештизасобів, системи, комплексувпливів.

Результати виховання залежать не лише від виховної ді- яльності, айвідреальнихумов, взаємодіїзнимивконкретних процесах і ситуаціях. Сенс цієї закономірності у необхідності враховувати у виховній роботі різноманітні фактори форму- ванняособистостівихованця.

Недарма кажуть, що виховує все: і люди, і навколишнє середовище, і речі, і різні явища. У звязку з цим науково- педагогічні працівники мають створювати студентам необхід- ні нормальні умови для задоволення соціальних і духовних потреб, на високому рівні організовувати їх навально- пізнавальну діяльність, забезпечувати її ефективність, коор- динуватинавчальні, виховнітаіншізаходи.

Однак завжди слід памятати про міцний виховний по- тенціал будь-якого соціального оточення. Тому створення справжнього студентського колективу, який має значні вихо- вні функції, – одне з головних завдань науково-педагогічного працівникауВНЗ.

Ці та низка інших закономірностей виховання студентів у ВНЗ є основою для опрацювання системи його стратегічних ідей, асаме:

спрямованість виховання у ВНЗ на формування все- бічно, гармонійно розвинутої особистості студента як громадянина України тобто індивідуальності, яка збагачена загальнолюдськими, національними та професійними цінностями і мораллю й готова

359

ефективно працювати на благо України та самої се- бе;

єдність організації виховної, навчально-пізнавальної та іншої діяльності студента як умови формування головних рис особистості;

єдність навчання, виховання, розвитку та самовдос- коналення, яка вимагає розглядати виховання як головний фактор формування особистості студента і надавати виховному процесу розвивального харак- теру;

оптимізація змісту, методів і форм виховання студе- нтів у ВНЗ;

гуманізація та демократизація виховного процесу;

особистісна спрямованість виховання;

впровадження у практику виховання студентів ідей і технології педагогіки співробітництва, гуманістич- ної педагогіки, особистісно орієнтованої педагогіки та ін.

Знання цих закономірностей та їхніх вимог сприяє пе- ребігу процесу виховання більш свідомо, гуманно, цілеспря- мовано, систематизовано, організовано, усебічно забезпечено, ефективнойоптимально, національноскерованотаін.

Однак науково-педагогічним працівникам необхідно знати й памятати про наявність у виховному процесі також дидактичних, психологічних, фізіологічних, соціальних та інших закономірностей. Безумовно, виховні закономірності ґрунтуютьсянацихзакономірностях, аленезамінюютьїх.

Виховання українських громадян вимагає реалізації су- купності педагогічних закономірностей й опрацювання та обґрунтування основних складових процесу виховання: мети, ідеалу, принципів, змісту, методів і форм, критеріїв оцінки результативності виховних впливів. Науково-педагогічний працівник має враховувати їхні вимоги в процесі планування йорганізаціївихованнятаоцінкийогорезультатів.

Поняття «принцип» має латинське походження: «principum» означає «початок, основа, підвалина». Принци- пи виховання є теоретичним узагальненням педагогічної

360

практики, виникають із досвіду педагогічної діяльності, ма- ють обєктивний характер, безпосередньо випливають із зако- номірностейвиховання.

На сьогодні немає загальновизнаного визначення принципів виховання. Дотепер не визначено засади для об- ґрунтування принципів виховання, не опрацьовано наукові підвалинисистемипринципів виховання, їхпідпорядкованос- ті, ієрархії.

Саме тому в різних підручниках з педагогіки та відпові- дних фундаментальних працях з теорії виховання кількість принципів виховання, їхня ієрархія та формулювання значно відрізняються. Це повязано з тим, що, по-перше, автори до- тримуються різних концепцій і джерел, а по-друге, інакше розуміютьпедагогічнепоняття«принципивиховання».

Поняття «принципи виховання» є важливим розді- лом теорії виховання. Разом вони визначають мету, спрямо- ваність, зміст, організацію і методику виховного процесу. Це знання про сутність, зміст, структуру виховання, його закони, закономірності, що виявляється у вигляді норм виховної дія- льності у ВНЗ, оптимальних науково обґрунтованих регулято- ріввиховноїпрактики.

У теоретичному аспекті це остаточний результат вихов- ної діяльності, тому принципи є орієнтиром для практики виховання. Вони мають обєктивний характер за змістом, але субєктивні за формою, тому що мають свій вияв у діяльності конкретнихосіб.

«Принципи виховання вихідні положення, що випли- вають із закономірностей виховання й визначають загальне спрямування виховного процесу, основні вимоги до його зміс- ту, методикитаорганізації».

І. П. Підласийдо принципів виховання висунув такі ви- моги: обовязковість, комплексність, рівнозначність. На нашу думку, до них обовязково треба додати системність, гуман- ністьтаособистіснуспрямованість.

Сукупність цих вимог забезпечує також системний під- хіднауково-педагогічного працівникадовиховання, комплек- сний вплив на кожного студента та студентський колектив загалом. Дотримання психолого-педагогічних вимог одного з

361

принципів виховання передбачає необхідність безумовного виконання вимог інших принципів, оскільки серед них немає головнихідругорядних, вонивсірівнозначнітаобовязкові.

Тому не можна в одному випадку дотримуватися одних правил, а в другому інших. Це знижує ефективність вихов- ноїроботи, зводитьнанівецьзусиллябагатьохвихователів.

Основні характеристики принципів виховання систе- мність, комплексність, обовязковість, рівнозначність перед- бачають не сліпе механічне їх використання у виховному про- цесі, обовязковою умовою їх ефективності є творче застосу- вання з урахуванням педагогічної майстерності вихователя, індивідуально-психічних особливостей вихованця і конкрет- ноївиховноїситуації.

Отже, принципи виховання студентів найбільш зага- льні провідні положення, які визначають мету, ідеали, зміст, методикутаорганізаціюпроцесувихованняуВНЗ.

Незнання принципів не скасовує їхнього існування та дії, а робить процес виховання ненауковим, суперечливим, непослідовним, несистемним, атомумалоефективним.

Принципи виховання становлять струнку систему, їхня ефективність виявляється тільки в разі комплексного та по- слідовного використання. Вони тісно взаємоповязані між собою, їхні вимоги дуже часто випливають одна з одної. Обовязковою передумовою ефективності принципів вихо- вання студентів є системний, комплексний підхід до вихован- ня особистості. Відповідно, системність принципів виховання зумовлюєтакожсистемністьметодіввихованнястудентів.

Знання методологічних, методичних і психолого- педагогічних вимог системи сучасних принципів виховання особистості студента є ознакою високої педагогічної культури субєкта виховання у ВНЗ та важливою передумовою ефекти- вностівсьогонавчально-виховногопроцесувних.

У сучасній педагогіці існує різна кількість принципів ви- ховання та їх класифікацій. Наприклад, С. У. Гончарен- ковиокремлює такі загальні принципи виховання: суспільна спрямованість виховання; виховання особистості в діяльності та спілкуванні; стимулювання внутрішньої активності особис- тості; принцип гуманізму в поєднанні з високою вимогливіс-

362

тю; оптимістичне прогнозування; опора на позитивні якості студентів; урахування вікових та індивідуальних особливостей студентів; виховання в колективі; єдність і погодженість ви- мог, зусильідійнавчальногозакладу, родиниігромадськості.

Принципи національного виховання: виховання у гро- мадянському, національному дусі; гуманізм, демократизм, природовідповідність, діяльнісно-особистісний; єдності ро- динного і шкільного виховання, наступність, спадкоємність поколінь.

В. М. Галузинськийі М. Б. Євтухвизначили такі прин- циписучасноговиховання:

гуманістичний характер змісту і методів виховання, який означає пріоритетність особистості над загаль- ним процесом масового (фронтального) колектив- ного виховання;

поєднання виховання і навчання в єдиний навчаль- но-виховний процес, у якому провідну роль відіграє виховання на навчальних заняттях, у процесі засво- єння не тільки знань, умінь і навичок, а й найкра- щих моральних рис людини;

урахування вікових та індивідуальних особливостей кожного студента у процесі виховання;

формування морально-психологічного клімату в ко- лективі, у якому відчутний стиль педагогічної людя- ності та доброзичливості;

поступове перетворення студента з обєкта пасивно- го сприймання на субєкт активного самовиховання;

плюралізм у діяльності громадських юнацьких і ди- тячих організацій, відмова від масового, тотального залучення до них.

І. П. Підласийвиокремлює такі принципи виховання: суспільна спрямованість виховання; звязок виховання з жит- тям, працею; опора на позитивне у вихованні; гуманізація виховання; особистіснийпідхід; єдністьвиховнихвпливів.

Принципи виховання, які перебувають у тісному взає- мозвязку, створюють цілісну єдність і становлять систему. Реалізація одного принципу повязана з реалізацією інших.

363

Усі вони відображають сутність і основні особливості навчаль- но-виховного процесу і, відповідно, дають педагогу сукупність конкретних методологічних, теоретичних і методичних реко- мендацій щодо його організації та проведення від визна- чення мети та ідеалу виховання студентів до аналізу отрима- нихрезультатів.

Узагальнюючи методологічні та теоретичні підходи до обґрунтування системи принципів виховання, які існують сьогодні в педагогіці, і враховуючи особливості навчально- виховного процесу уВНЗ України, можна окреслити систему принципів виховання студентів: цілеспрямованість; сус-

пільнаспрямованість; вихованнястудентівупроцесінавчання таповсякденного життя; виховання в колективі та через коле- ктив; субєкт-субєктний характер виховнихвзаємин; гуманізм і демократизм у поєднанні з високою вимогливістю та поша- ною до особистості студента; опора на позитивні якості в осо- бистості студента і студентського колективу; наступальність, активність, системність і конкретність виховних заходів; сві- домість, самодіяльність та активність вихованців; сполучення комплексного, диференційованого та індивідуального підходу у виховній діяльності; єдність, погодженість і спадковість ви- ховних впливів, зусиль і дій; оптимізація виховного процесу тощо.

Узагальнюючи викладене вище, можна зробити такі ви- сновки:

закони, закономірності та принципи виховання сту- дентів перебувають у різноманітному діалектичному і змістовому взаємозвязку;

закони виховного процесу, які відображають обєктивні, внутрішні, суттєві та відносно стійкі звязки виховних явищ, виявляються в його законо- мірностях;

конкретні рекомендації до закономірностей вихо- вання відображені у принципах виховання студен- тів, які визначають стратегію і тактику практичних дій науково-педагогічних працівників і студентів.

Отже, принципивиховання:

364

визначають діяльність педагогів і діяльність студен- тів;

відображають внутрішню суть їхньої діяльності;

базуються на закономірностях виховного процесу;

становлять систему вимог до визначення, опрацю- вання й обґрунтування цілей, ідеалів, змісту, мето- дів, форм виховання студентів і методичних основ їх упровадження у практику виховання студентів;

визначають загальну і прикладну спрямованість ви- ховання студентів;

є основними положеннями, на які спираються під час здійснення виховних заходів;

є положеннями, які визначають характер діяльності вихованців щодо самовдосконалення;

визначають перспективні напрями розвитку теорії та практики виховання у ВНЗ тощо.

Принципи виховання основні педагогічні положення, що слугують керівними нормами для науково-педагогічного працівникаяквихователя.

У принципах виховання сконцентровано й узагальнено багаторічний досвід виховання людей і результати його нау- кових досліджень. Так само, як і принципи навчання, прин- ципи виховання обєктивні за змістом, але субєктивні за фор- мою.

Тому знання вимог принципів виховання, закономірно- стей виховного процесу, які вони відображають, дає змогу педагогові-керівнику свідомо і творчо розвязувати завдання виховання студентів, систематизувати й упорядкувати свою діяльність, здійснювати її педагогічно обґрунтовано і впевне- но досягати поставленої мети виховання. Дотримання прин- ципів виховання дає змогу прогнозувати розвиток виховного процесуувищомунавчальномузакладі.

Водночас, принципи виховання не догма, а їхні вимо- ги не перелік інструктивних указівок. Це своєрідний ком- пас, керівництво до дії для педагога-вихователя. Вони перед- бачають творчість у роботі з різними категоріями молоді (сту-

365

денти, слухачі), дають змогу враховувати особливості цієї ро- ботивкожнійконкретнійситуації.

Для поділу принципів на групи важливо правильно їх розуміти. Групи принципів змістового характеру дозволяють відповісти назапитання, що робити увиховній роботі. Органі- заційні принципи засвідчують, як здійснюють виховання. Принципи керівництва вихованням указують на роль і місце субєктіввиховногопроцесу.

Зміст виховання детермінують такі принципи: конкрет- на соціально ціннісна спрямованість і цілеспрямованість ви- ховання; відповідність змісту характеру завдань і потреб сту- дентів; гармонійність складових змістового виховання дер- жавного, патріотичного, професійного, морального, право- вого, фізичного, екологічного, естетичного; взаємодія і взаєминивколективітощо.

Організовують виховання відповідно до вимог таких принципів: виховання в процесі праці і повсякденного життя; виховання в колективі й за допомогою колективу; субєкт- субєктний характер виховних взаємин, реалізованих на пра- вовій основі; опора на позитивне в особистості та колективі; повнота охоплення вихованням усіх субєктів навчально- виховного процесу праці і сфер їхнього функціонування; ак- тивність, системність і конкретність виховних заходів; поєд- нання комплексного, диференційованого та індивідуального підходів у виховній діяльності; єдність, узгодженість і спадко- вістьвиховнихвпливів; оптимізаціявиховногопроцесутощо.

У керівництві вихованням враховують вимоги принци- пів: правову домінантність керівника у виховній діяльності; активність і адекватність управлінсько-виховних рішень за- вданням та обставинам; обґрунтоване поєднання групових та індивідуальних форм управлінсько-виховного впливу; пози- тивно-мотиваційну спрямованість управлінсько-виховного впливу; стимулювання професійно-діяльнісної та іншої соціа- льно ціннісної активності студентів і колективів; урахування у виховній роботі індивідуальних особливостей усіх категорій студентської молоді; обґрунтоване поєднання заходів вихов- ного впливу з переконанням і примусом, особистим прикла-

366

дом і самовпливом, заохоченням і вправами, повагою та ви- могливістюдонихтощо.

Принципи виховання, як уже було зазначено, визнача- ють провідні педагогічні положення, які передбачають вико- ристання сучасних методів, форм і визначення змісту вихов- ногопроцесу, їхосновоюєпедагогічнізакономірності.

Розглянемо сутність і вимоги основних принципів вихо- вання.

Принцип народності передбачає єдність загально- людських і національних цінностей; забезпечення національ- ної спрямованості виховання; оволодіння духовними багатст- вами свого народу: мовою, традиціями, звичаями, національ- но-етнічною культурою; шанобливе ставлення до національ- нихнадбаньтихнародів, якімешкаютьвУкраїні.

Принцип цілеспрямованості, сутність якого у

підпорядкованості всієї виховної роботи загальній меті та іде- алам виховання у ВНЗ України, їх усвідомленні та сприйнятті вихователями і вихованцями, неприйняття стихійності у ви- хованні, наявності перспективи у виховній роботі. Мета вихо- вання безпосередньо торкається всіх компонентів виховного процесу, визначає зміст усіх його складових і підсистем. Вона такожзумовлюєпринципи, зміст, організацію, методи, форми таметодикувиховання.

Принцип демократичності потребує подолання авторитарного стилю виховання; забезпечення співпраці нау- ково-педагогічного працівника і студентів; врахування думки колективу й кожної особистості; виховання особистості як вищої природної та соціальної цінності; формування колекти- ву на засадах доброї волі й прагнень його членів; загалом фо- рмуваннявільноїособистості.

Принцип природовідповідності спрямований на врахування багатогранної природи студента, особливостей йогоанатомо-фізіологічногоіпсихічногорозвитку.

Принцип гуманізації передбачає створення оптима- льних умов для інтелектуального і соціального розвитку кож- ного студента; виявлення глибокої поваги до людини; ви- знання природного права кожної особистості на свободу, соці- альний захист і розвиток здібностей та вияв індивідуальності,

367

на самореалізацію фізичних, психічних і соціальних потенцій, на створення соціально-психічного фільтра проти руйнівних впливів негативних чинників навколишнього природного і соціального середовища; виховання в молоді почуттів гумані- зму, милосердя, доброчинності.

Принцип неперервності випливає з того, що вихо-

вання є багатогранним і багатофакторним процесом, який не обмежується ні часовими, ні віковими рамками, виховання починається з народження і триває впродовж усього життя. Соціальне і природне середовище, діяльність особистості так чи інакше впливають на формування певних якостей у проце- сі навчання важливий чинник виховання і через зміст на- вчальногоматеріалу, ічерезорганізаціюдіяльності.

Принцип індивідуалізації та диференціації ви-

магає враховувати у навчально-виховному процесі індивідуа- льні особливостіфізичного, психічного ісоціального розвитку особистості студента; застосуваннязасобіввпливунастудента, беручи до уваги його індивідуальні фізичні й соціально- психічні властивості; моделювання на основі індивідуальних потенцій групових та індивідуальних програм розвитку, сти- мулювання фізично-оздоровчої, предметно-практичної, на- вчально-пізнавальної, соціально-комунікативної та орієнта- ційно-оцінноїдіяльностістудентів.

Принцип єдності виховання і життєдіяльно-

сті виявляється в тому, що процес виховання не відокрем- лена сфера діяльності інших людей, він є цілісною системою організації життєдіяльності дітей і дорослих у сімї, школі, на виробництві, у соціально-природному середовищі; кожен компонент такої діяльності відповідним чином впливає на формування певних якостей особистості; організовуючи будь- який вид діяльності, необхідно дбати, щоб вона містила вихо- внийпотенціал.

Принцип етнізації передбачає наповнення вихован- ня національним змістом, спрямованим на формування наці- ональної свідомості, гідності, характеру, почуттів тощо; ви- вчення традицій, звичаїв, обрядів свого народу. Цей принцип забезпечує умови для відчуття етнічної причетності до свого народу, його культури, формування рис національної мента-

368

льності; для виховання в молоді почуття соціальної відповіда- льності за збереження, примноження і розвиток етнічної культури.

Принцип послідовності й систематичності

вимагаєзабезпечуватипевнийвпливнаособистістьстудентаз урахуванням його вікових можливостей і розвитку, поступово розширюватисистемувимогдодіяльності.

Принцип культуровідповідності передбачає не-

відємний звязок виховання з культурними надбаннями люд- ства і, зокрема, свого народу: насамперед, знання загально- людських багатств у царині культури, особливостей розвитку та становлення національної культури і її взаємозвязку із загальнолюдською, знання історії свого народу, його культу- ри, а також забезпечення духовної єдності та спадкоємності поколінь.

Принцип суспільної спрямованості, сутністьяко-

го використовувати у виховній роботі найкращі традиції виховання українського народу, систематично ознайомлюва- ти студентів із суспільно-політичними подіями у країні та світі, залучати їх до активної участі в суспільному житті факу- льтету, навчального закладу, держави загалом. Виховання студентів повинно мати суспільний характер і відповідати узагальненомувзірцюсуспільногоідеалу.

Система принципів перебуває в постійному розвитку й удосконалюється і щодо докладнішого й глибшого розкриття вимог кожного з них, і в напрямі пошуку нових принципів виховання, зумовлених потребами педагогічної практики, передовимдосвідомвиховноїроботи.

У звязку з цим необхідно зазначити, що вчені-педагоги сьогодні ставлять на порядок денний розроблення змісту та- ких принципів виховання: прогнозування процесу виховання у ВНЗ; перспективи розвитку молоді в процесі виховної дія- льності; поєднання довіри до особистості студента з підви- щенням його відповідальності за наслідки своєї діяльності, поведінки, вчинків; єдність самовиховання і виховання, зраз- ковістьтаавторитетністьпедагогатощо.

Незнання принципів виховання, відхід від їхніх вимог або часткове, неповне, вибіркове втілення в життя неминуче

369